Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Какво трябва да знаете за своя обяснителен стил

Какво трябва да знаете за своя обяснителен стил

Какво трябва да знаете за своя обяснителен стил - изображение

Обяснителният ви стил засяга живота ви без дори да го съзнавате. Той може да сведе до минимум вашия отговор при стрес или да го изостри неимоверно. Може да ви предпази в социално опасни ситуации или да доведе до риск в сравнително невинни моменти. Може да допринесе дори за вашата мотивация или да ви остави да се чувствате като най-уязвимия в ситуацията.

Какво е обяснителен стил

Този термин се отнася до начина, по който хората обясняват събитията.
Когато нещо се случи в живота ви, обяснителният стил е част от това как го обработвате, значението, което му придавате и как го оценявате (като заплаха или като предизвикателство на личното си развитие). Това е важна част от самоувереността и самовъзприемането на човек, като засяга пряко нивата на стрес, които индивидът изпитва.

Аспекти на вашия обяснителен стил

Спрямо начина, по който хората си обясняват ситуациите, в които попадат, той може да се раздели в три основни аспекта, като те зависят от склонността на индивия да се отдава на оптимизъм или песимизъм.


Стабилен срещу нестабилен

Променя ли се ситуацията с времето или не? Очаквате ли нещата да се подобрят или влошат? Може би очаквате да останат все същите още доста време? Всичко това има огромно значение за личната ви оценка колко стресираща е дадена ситуация. Ако преподавате в училище, което се характеризира с много високи стресови нива, ще ви помогне мисълта, че срокът приключва на точно определена дата, но ако нямате подобна информация, това може да има доста сериозни последствия върху нивата на вредния стрес.

Глобални срещу локални

Универсален ли е стресът за целия ви живот или е специфичен за част от него?
Добър пример за това е как се определяте - като човек с късмет или такъв с „лош късмет“. Ако се чувствате зле, дали неприятното преживяване изглежда като знак, че ще последват по-лоши неща? По същия начин приписвате ли лошо представяне на работното място на нещо глобално, като възприета от вас способност да вършите добре работата си, или един неуспех може да ви изглежда като знак за бъдещ провал (все пак някои просто ще го приемат и ще се отърсят от него по-лесно).

Вътрешни срещу външни

Причината за случващото се във вас ли е или извън вас? Ако денят ви е бил тежък и виждате вината за това у себе си, то последващият стрес ще е по-сериозен, отколкото ако отдавате отговорността на външни фактори. По същата логика, когато се окажете в конфликт с околните и видите корена като нещо, което е чужд проблем и не е по ваша вина, то може да е в помощ за снижаване на емоционалните щети върху вашата личност.

Обяснителен стил и ниво на стрес

Обяснителният стил засяга пряко начина, по който възприемате света, и влияе върху стресовите нива, както и на реакциите спрямо стресорите — те изглеждат по-несъществени, сякаш скоро контактът с тях ще приключи, няма да се повтори и вие няма да изпитвате вина.

Ако имате положителен обяснителен стил (повлиян силно от оптимизма), може да се почувствате по-малко натоварени от предизвикателствата на опита, защото положителният обяснителен стил може да сведе до минимум персонало възприеманата тежест на стресорите – те изглеждат като че ли не са толкова големи, скоро ще свършат, вина няма да има и не е никак вероятно ситуацията да се повтори.

Отрицателните обяснителни стилове (повлияни от негативизма) са склонни да създадат повече стрес в живота и могат да накарат вашите стресори да изглеждат доста по-застрашителни.

Както вероятно сте предположили, оптимистите са склонни да имат по-положителни стилове на обяснение – такива, които свеждат до минимум стресовите ситуации като нестабилни и външни, и дават предимство на положителния опит като по-стабилен, глобален и с вътрешен източник.

Обяснителните стилове могат да бъдат променяни с внимание и практика, но за целта трябва да се работи целенасочено и внимателно.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: twitter.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЛюбопитноХранене при...БотаникаАлт. медицинаСпортЛеченияСнимкиТестове