Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Какво трябва да знаете за своя обяснителен стил

Какво трябва да знаете за своя обяснителен стил

Какво трябва да знаете за своя обяснителен стил - изображение
Обяснителният ви стил засяга живота ви без дори да го съзнавате. Той може да сведе до минимум вашия отговор при стрес или да го изостри неимоверно. Може да ви предпази в социално опасни ситуации или да доведе до риск в сравнително невинни моменти. Може да допринесе дори за вашата мотивация или да ви остави да се чувствате като най-уязвимия в ситуацията.

Какво е обяснителен стил

Този термин се отнася до начина, по който хората обясняват събитията.
Когато нещо се случи в живота ви, обяснителният стил е част от начина, по който го преживявате, значението, което му придавате, и начина, по който го оценявате (като заплаха или като предизвикателство за развитие). Обяснителният стил е важна част от самооценката и самовъзприемането на чиндивида, като засяга пряко нивата на стрес, които той изпитва.

Аспекти на вашия обяснителен стил

Спрямо начина, по който хората си обясняват ситуациите, в които попадат, той може да се раздели в три основни аспекта, които зависят от склонността на индивида към оптимизъм или песимизъм.

Стабилен срещу нестабилен

Променя ли се ситуацията с времето или не? Очаквате ли нещата да се подобрят или да се влошат? Може би очаквате да останат все същите още доста време? Всичко това има огромно значение за личната ви преценка за това колко стресираща е дадена ситуация. Ако сте студент, което се характеризира с много високи стресови нива, ще ви помогне мисълта, че семестърът приключва на точно определена дата, но ако нямате подобна информация, това може да има доста сериозни последствия върху нивата на вредния стрес.

Глобални срещу локални

Стресът се отнася до живота ви като цяло или се ограничава до определена област от него?
Добър пример за това е как се определяте - като късметлия или карък. Ако се чувствате зле, дали неприятното преживяване изглежда ли ви като знак, че ще последват по-лоши неща? По същия начин, ако приписвате лошото си представяне на работното място на нещо глобално (като възприета от вас неспособност да вършите добре работата си), то неуспехът може да ви изглежда като знак за бъдещ провал (а други просто ще го приемат и ще се отърсят от него по-лесно).

Вътрешни срещу външни

Причината за случващото се във вас ли е или извън вас? Ако денят ви е бил тежък и виждате вината за това у себе си, то последващият стрес ще е по-сериозен, отколкото ако отдавате отговорността на външни фактори. По същата логика, когато се окажете в конфликт с околните, и виждате корена на проблема като  възникнал не по ваша вина, това може да е от помощ за снижаване на емоционалните щети върху вашата личност.

Обяснителен стил и ниво на стреса

Обяснителният стил засяга пряко начина, по който възприемате света, и влияе върху стресовите нива, както и върху реакциите спрямо стресорите — те изглеждат по-несъществени - сякаш скоро контактът с тях ще приключи, няма да се повтори и вие няма да изпитвате вина.

Ако имате положителен обяснителен стил (повлиян силно от оптимизма), то се чувствате по-малко натоварени от предизвикателствата, с които се срещате, защото положителният обяснителен стил може да сведе до минимум персонално възприеманата тежест на стресорите – те изглеждат като че ли не са толкова големи; сякаш скоро ще свършат; няма да изпитвате чувство на вина; и не е вероятно ситуацията да се повтори.

Отрицателният обяснителен стил (повлияни от негативизма) създава повишен житейски стрес и прави стресорите да изглеждат доста по-застрашителни.

Както вероятно сте предположили, оптимистите са склонни да имат по-положителни стилове на обяснение – такива, които свеждат до минимум стресовите ситуации като нестабилни и външни, и дават предимство на положителния опит като по-стабилен, глобален и с вътрешен източник.

Обяснителните стилове могат да бъдат променяни с внимание и практика, но за целта трябва да се работи целенасочено и внимателно.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: twitter.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Алт. медицинаСпортСнимкиБотаникаЛеченияТестове