Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Какво e слабо сексуално желание

Какво e слабо сексуално желание

Какво e слабо сексуално желание - изображение

Важно е да се отбележи, че хората естествено се различават в степента на сексуалния си апетит. Не съществува единен стандарт за сексуално желание - то не просто се различава при отделните хора, но и в етапите на жизнения цикъл при едно и също лице.

Едно от най-често срещаните сексуални оплаквания сред двойките е несъответствие на сексуалното желание. Сексуалният апетит може да бъде понижен по ред причини, много от тях - психологически и междуличностни. Но това не означава непременно, че говорим за психическо разстройство. Това състояние се превръща в диагнозируемо състояние само, когато намалява качеството на живот и създава стрес, или несъответствие в сексуалното желание на партньорите, водещи до разрив в отношенията. Загубата на сексуално желание може да е едновременно резултат от проблеми в отношенията и причина за тяхното възникване.

Освен всичко по-горе, какво точно е ниско (или хипоактивно) сексуалното желание е почти неизменно относителен въпрос. Партньорите, които използват степента на сексуално желание, изпитвано в началото на една връзка, като стандарт за сравнение, могат да определят намаленото сексуално желание и активност като проблем, който често съпътства дългосрочните връзки, в които нуждите на ежедневието са склонни да надделяват. Още повече, човек, който изпитва ниско сексуално желание към един партньор, може да изпитва друго към различен партньор. Пониженото либидо може да се отнася единствено към нечии настоящ партньор. А това, което бива определяно като ниско ниво на желание в единия партньор, може да отразява всъщност хиперактивен сексуален нагон в другия партньор.

Сексуалното желание обикновено се различава при мъжете и жените. Ето защо приемането за сексуална еквивалентност лъжливо може да предположи съществуването на хиперактивно разстройство на сексуално желание. Мъжете са биологично по-лесно възбудими от жените, а желанието им за секс е тясно свързано с физиологична възбуда. При жените сексуалното желание е типично по-психологическо и ситуационно, повлияно от начина, по който възприемат телата си, както и от качеството на отношенията с партньора. Жените често не изпитват желание, докато не са генитално възбудени, а възбудата може да изисква продължителна любовна игра.

Отшумяването на сексуалното желание често се смята за неизбежно в дългосрочните отношения, но не е ясно дали това наистина е така, или е функция на възрастта и личните отношения. Ниското сексуално желание често може да бъде лекувано. Все по-често, експертите са оптимисти, че сексуалната искра може да остане жива през целия живот.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Snimka: ataq.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАнкетиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиИсторияЗдравни проблемиНовиниОрганизацииФизиологияТестовеЗдравни съветиНаправления в медицинатаРецептиЛеченияХранене при...Алт. медицинаСоциални грижиСпециалистиБотаникаСпорт