Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да забележим, когато сме жертва на собствената си проекция

Как да забележим, когато сме жертва на собствената си проекция

Как да забележим, когато сме жертва на собствената си проекция - изображение

Много хора са склонни да проектират върху другите, вместо да се занимават сами с емоционалните си проблеми. Онова, което е малко по-трудно за организиране, е осъзнатото туширане на тази проекция. Понякога е възможно да огледате отстрани ситуацията с достатъчно трезва преценка и да идентифицирате случаите, в които прехвърляте собствените си мотиви, емоции или подозрения върху другите, като това може да добави обективност към мнението ви. На вниманието ви представяме няколко съвета, които могат да ви помогнат да определите кога проектирате чувствата си върху други хора.

Твърде силни емоционални реакции

Ако изпитвате силни емоции, които сякаш идват от нищото, отделете време и вижте дали можете да постигнете обективност, поемайки отговорност за собствените си мисли и реакции.

Ядосани сте, защото вашият партньор е неорганизиран и мързелив? Добре, анализирайте това за момент: дали е така, защото имате работа в домакинството и вие се чувствате, като че ли правите повече от справедливия си дял, за да компенсирате предполагаемия му мързел? Или пък той/тя прави нещо приятно, което вие не можете да си позволите и затова ви кипват неприятни емоции?

Може да е трудно да се отдръпнете емоционално и да се опитате да анализирате откъде идват вашите реакции, но ако сте в състояние наистина да бъдете честни със себе си, относно въпроса "защо изведнъж сте изпаднали в гняв и чувство на неудовлетвореност", може да сте в състояние да го туширате със съчувствие и разбиране.

Обърнете внимание на своето тяло

Хората често проектират неща върху другите, когато потискат гнева, вината, срама или другите емоции, за които сами са се убедили, че са "лоши" и че нямат право на съществуване.

Вместо да признавате тези емоции и да се занимавате с тях по начин, който е здрав и продуктивен, вие ги потискате. Проблемът с това е, че тези преглъщани чувства не просто изчезват, когато спрете да им обръщате внимание. Вие ги избутвате дълбоко в пустотата на несъзнаваното и тъй като не им се разрешава да бъдат освободени здравословно, те се проявяват по малко по-особен начин.

Може да установите, че тилът и раменете ви са схванати и болезнени или че имате постоянно главоболие, или теглото ви се променя в нежелана посока. Използвайте върховете на пръстите си, за да масажирате челото и слепоочията. Усещате ли болка там? Може би имате нарушения в съня и дори не осъзнавате, че това е плод на потиснатите емоции и проекцията.
Ако страдате от някое от тези неща, може би ще е разумно да отделите известно време и да си представите какво ги причинява.

Здравните проблеми не се пръкват от нищото – всички те имат своите причини, а ако можете да разберете емоционалните им или психически корени, можете да ги намалите и да ги избегнете напълно.

Понякога хората, привлечени от друг, освен своя интимен партньор, обвиняват половинката си в изневяра или флирт, заради заниженото качество на сексуалните контакти или дискомфорта в интимната сфера. Психическият и емоционален стрес се влива в здравето им и вреди на тялото по безброй различни начини, като може да направи всяка част от живота много по-неприятна.

Запитайте се „те или вие“

Да приемем, че се сте в спор с партньора си и го обвинявате, че е пасивно-агресивен или манипулативен. Когато емоциите се нажежат, обвиненията могат да бъдат хвърлени във всички посоки, така че е важно да излезете навън, да си вземете душ или да сторите каквото и да е, което да ви успокои. След това може би ще успеете да поговорите спокойно.

Докато отделяте време за себе си, бъдете много честни относно причината, поради която сте ги обвинили в конкретното поведение. Дали наистина го показват? Или пък се чувствате виновни, защото това е начинът, по който сте ги третирали самите вие и сте го проектирали в тази посока, вместо да разпознаете собствените си проблеми?

Да сте нечестни – както към себе си, така и към другите, е много характерна реакция, когато сте уязвими или разстроени. Но ако сте истински заинтересувани от човека, с когото взаимодействате, би било добре да проявите достатъчно уважение, че да признаете нечестното поведение и да помислите върху причините, вместо да заливате събеседника с обвинения.

Има две много важни точки, които помагат за туширане на проекцията. Едната е да се придържате към настоящия момент, а другата е да опитате да сте внимателни. Когато се появят съмнения, че проектирате, насочете вниманието си към „сега и тук“ и се фокусирайте над дишането си, докато не се почувствате по-спокойни. След това опитайте искрено и точно да определите откога и котъде се появяват подобни негативни мисли.

Опитайте се да анализирате поведението си, без да обвинявате другите, но и без да се самобичувате. За всички хора е добре да са честни със себе си за своите реакции и защити, като това може да помогне да се развият като по-щастливи личности, нужни са просто малко знание и мъничко усилие.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: aconsciousrethink.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиХранене при...НовиниИсторияАлт. медицинаСпециалистиОрганизацииСоциални грижиСпортНормативни актовеТестовеИнтервютаЗаведенияЛеченияБотаникаОбразованиеФизиология