Начало Психология Социална психология Аз Месецът на раждане оформя личността

Месецът на раждане оформя личността

Месецът на раждане оформя личността  - изображение

Знаете всички тези етикети - Овенът е инат, Водолеят - свободолюбив, Лъвът – самовлюбен... Глупости, ще кажете вие! Тук ние няма да подкрепяме астрологията, а ще правим съпоставка между нейните твърдения и резултатите от научни изследвания на зависимостта на личността от месеца на раждане.

Астрологията може да е глупост, но месецът на раждане все пак направлява "съдбата" ни. Никой не е сигурен защо рождените дати повлияят психическите качества, но въздействието на околната среда по време на третия триместър (времето, количеството дневна светлина, сезонните промени в диетата на майката) често се сочи за причина. Ето какво може да вещае датата ви на раждане.

Шизофрения, биполярно разстройство

Стотици проучвания потвърждават, че зимата и пролетта са свързани с от 5% до 8% повишаване на шизофренията и биполярното разстройство.

Депресия, Аутизъм

Хората, родени през пролетта е по-вероятно да развият депресия, а може би и аутизъм, но данните до момента са непоследователни.

Сутрешна/ нощна активност

Хората, които са активни сутрин се свързват с есента и зимата, а т.нар. "нощни птици" – с пролетта и лятото. Сезонната разлика е най-голяма при мъжете.

Сезонни афективни разстройства

Родените през пролетта и лятото са малко по-предразположени към тъга. (Жените са много по-застрашени от мъжете от тъгата във всеки сезон.)

Екстраверсия, отвореност към преживявания, емоционална стабилност

Хората, родени през лятото са по-отворени, любопитни, с по-голямо въображение и по-малко невротични.

Търсене на силни усещания

Хората, които обичат да поемат рискове на възраст между 20 и 45 обикновено са родени през октомври до март. (Странното е, че моделът се обръща над 45)

Дълголетие

Според проучване, хората, родени от октомври до декември живеят между ? и 2 години и половина по-дълго от тези, родени от април до месец юли.

Зодиите и времето

Дали твърденията на науката и тези на звездите съвпадат? Нека сравним информацията от по-горе с тази от астрологията:

ПРОЛЕТ

Овен (21 март – 20 април): Овенът е огнен и уверен, което съвпада с маниакалната страна на биполярно разстройство (отметка), но не и с аутизма или депресията (разминаване).

Телец (21 април – 21 май): Телците са надеждни и стабилни. Определено не съвпада с шизофрения, биполярно разстройство или депресия. Разминаване.

Близнаци (22 май – 21 юни): Близнаците са енергични и харизматични - истински екстроверти. И все пак - депресията и аутизмът не съвпадат.

ЛЯТО

Рак (22 юни - 22 юли): Със своето голямо въображение и състрадание ракът е наистина отворен, екстровертен и емоционално стабилен.

Лъв (23 юли - 22 август): Увереният, лоялен лъв е наистина отворен, екстровертен и емоционално стабилен.

Дева (23 август - септември 22): Дева – надеждни и практични – те са наистина уравновесени и рядко страдат от психични заболявания.

ЕСЕН

Везни (23 септември – 22 октомври): Очарователните, дипломатични Везни вероятно са по-екстравертни и стабилни. Разминаване.

Скорпион (23 октомври - 22 ноември): Скорпионите са едновременно страстни и потайни. Може да се очаква от тях да бъдат по-биполярни.

Стрелец (23 декември – 21 ноември): Веселите и любопитни стрелци са с неочаквано ниски нива на отвореност към нови изживявания.

ЗИМА

Козирог (22 декември - 20 януари): Логично е, че практичният и амбициозен Козирог е активен рано сутрин, но защо не по-стабилен?

Водолей (21 януари - 19 февруари): Водолеят е ексцентрикът на компанията. Търсач на усещания и податлив на шизофрения? Отметка.

Риби (20 февруари - 20 март): Чувствителните, капризни Риби вървят в противоположни посоки. Естествено биполярни. Отметка.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: emaze.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаРецептиНовиниХранене при...ИсторияСпециалистиОрганизацииСоциални грижиСпортТестовеНормативни актовеЗаведенияИнтервютаБотаникаЛеченияОбразование