Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Как да изберем правилния романтичен партньор

Как да изберем правилния романтичен партньор

Как да изберем правилния романтичен партньор - изображение

Вероятно сте чували за поне петдесет начина как най-безболезнено да сложите край на романтичната си връзка, но твърде малко за това как да изберете човека, който да остане с вас в дългосрочен план.

Основните критерии, които ще ви помогнат да направите избора си, се основават на оценката на привлекателността на човека, общата му стойност и стойността му като романтичен партньор, твърди Аарон Бен-Зеев, един от водещите експерти в изучаването на емоциите и основател на Европейското философско общество за изследване на емоциите.

Според него именно тези основни критерии значително увеличават шанса да намерите своя дългосрочен партньор. Вижте защо:

Привлекателност

Привлекателността е вид магнит, който може да привлече един човек към друг. Физическата привлекателност, и по-специално сексуалното привличане, е един от аспектите на общата привлекателност, който от своя страна води до желанието да бъдем с конкретен човек.

Физическата привлекателност е от голямо значение в началото на романтичните отношения - повечето хора се ръководят именно от нея при избора на партньор. Изследванията в тази област категорично показват, че романтичните ни оценки на партньора са по-положителни, когато той е физически привлекателен.

Положителните ефекти от нивото на привлекателността на избраника ни върху зараждащите се отношения между нас са силни и почти универсални. Въпреки това с течение на времето силата на привлекателността в отношенията намалява.

Общата стойност на партньора

Тази оценка се отнася до това как оценяваме партньора като личност, която съществува независимо от нас, тоест, какъв е той – красив ли е физически, интелигентен ли е, успешен ли е, забавен ли е. В същото време в тази оценка участва и сравнението между нас двамата по същите критерии (интелигентност, физическа красота, кариерно развитие и т.н). В тази оценка, разбира се, влизат и резултатите от сравнението, например – по-малко успешен ли е от нас или от друг възможен партньор.

Ако сравнението не е в негова полза, ние в повечето случаи приемаме това като знак, че заслужаваме по-добър партньор. Докато възприемаме любимия си като нещо по-малко от нас или от друг възможен наш спътник в живота, ние винаги ще копнеем за някой друг, дори ако обичаме нашия настоящ партньор.

Недобрата оценка, която даваме на партньора си, заедно с нашето собствено чувство за малоценност, прави нещата доста болезнени и за двамата. Мисълта, че любимият ви просто не е от вашата класа, винаги ще бъде унизителна – и за двама ви.

Изчисляването на сравнителната обща стойност на човек е сложно, тъй като включва много качества, които са с различна стойност. Освен това при оценяването на "резултата" на партньора имаме известен избор при разпределянето на относителната тежест на всяка характеристика и следователно можем да подобрим „общата оценка” на любимия си.

Въпреки сложността при изчисляване на сравнителната стойност на даден партньор, хората обикновено са наясно с оценката си. Когато обаче в нея има колебания, те са склонни да приемат този съюз като доста сурова и несправедлива сделка. Бракът с партньор, когото смятаме за нещо по-малко от нас, е компромис, който често води до ниско качество на семейния живот и до развод.

Теорията за справедливостта постулира, че онези, които участват в несправедливи романтични отношения, взаимно се смятат за неподходящи. Такъв е случаят и с "по-висшия" от партньорите, който смята, че е повече от другия, и с "по-низшия", който се възмущава, че партньорът му не го оценява. Изневерите и по-дълбоките извънбрачни връзки са много по-вероятни при семейства, създадени от "по-висши" и "по-низши" партньори, отколкото при тези, които смятат партньорите си за равноправни.

Стойността на избраника като партньор

Оценяването на стойността на човека като партньор е свързано със същността на романтиката, а именно: способен ли е човекът, с когото сме, да бъде добър романтичен партньор.

Така наречената „романтична пригодност” включва силата на нашата взаимна любов; характеристиките на партньора - като грижа, чувствителност, доброта, щедрост и други, но и способността и желанието на партньора да допринесе за нашия разцвет. Партньорите ни могат да бъдат високо образовани, привлекателни, богати и известни и ние можем да ги считаме за малко повече от нас, но едновременно с това да не ги считаме за подходящи.

Може да ни се струват недостатъчно чувствителни и всеотдайни, недостатъчно заинтересовани от същността ни или да долавяме тяхното притеснение от нашия личен просперитет и независимост. Тъй като продължаващите взаимодействия и съвместни дейности са от съществено значение за дълбоката любов, това е важен романтичен компромис.

Ако не сме в състояние да радваме на успеха на любимия или ни е трудно да се ангажираме в разнообразни съвместни дейности, това би било една трудна връзка. Човек, който не може да извлече най-доброто от нас, не е много подходящ партньор.

Връзка между трите оценки

Всяка от тези три оценки има своя собствена уникална функция. Привличането улеснява първоначалния контакт между двама непознати. След установяване на контакта, други фактори получават допълнително тежест, а относителната сила на привлекателността намалява. Цялостната оценка зависи от способността на партньора да участва в изграждането на съвместния живот, както и от умението му да цени любимия и да се радва на успехите му – това е живата рамка, в която ще се осъществяват и развиват романтичните отношения.

Не е никак изненадващо, че тази основна характеристика определя бъдещето на една двойка – колкото по-уверени сме, че партньорът ни работи за укрепването на нашите дълготрайни романтични отношения, толкова по-голям е шансът да го изберем за свой дългосрочен партньор.

Влиянието на времето

Времето играе ключова роля в любовта, но за съжаление често не в нейна полза.
Тежестта на всяка оценка се променя с течение на времето и съответно - чувството за романтичен компромис поради ниската оценка на дадено качество вероятно ще се променя в различните периоди на взаимоотношенията.

В началото на романтичната връзка привлекателността има по-голяма тежест, отколкото по-късно в отношенията. Наистина, когато хората първоначално избират някого за свой потенциален романтичен партньор, те отдават огромно значение на привлекателността, но е важно да се отбележи, че връзката между привлекателността и романтичните оценки обикновено отслабва с течение на времето.

Осъзнаването на тези различия и особено на съществената роля на времето в развиването на любовта е от решаващо значение за оцеляването на дългосрочните романтични взаимоотношения.

В този смисъл никога не забравяйте съвета на актьора Уил Феръл: "Преди да се обвържете с някого, първо трябва да го накарате да използва компютър с бавен интернет, за да разберете кой е той всъщност".

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: tumblr.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСпортЛюбопитноЗдравни съветиНовини