Начало Психология Социална психология Аз Себевъзприятието съвпада с представата на останалите за вас

Себевъзприятието съвпада с представата на останалите за вас

Себевъзприятието съвпада с представата на останалите за вас - изображение

Ново канадско проучване показва, че преценката ни за самите нас обикновено съвпада с начина, по който другите ни възприемат.

"Широко прието е, че хората гледат през розови очила, когато става въпрос за тяхната собствена личност", обяснява д-р Брайън Конъли, доцент от Университета в Торонто. "Ние открихме, че това не е задължително така – като цяло хората не показват склонност към по-благоприятно оценяване на собствените си качества и умения. Напротив, тяхната самопреценка кореспондира на мнението на техните връстници за тях" - продължава доцентът.

Въпросниците, използващи оценката на участниците за собствените им мисли и действия, са най-широко използваните методи за определяне на личностните характеристики. Отдавна обаче съществуват опасения, че резултатите са предубедени и крайно субективни, тъй като хората вероятно ще искат да се покажат в по-добра светлина и поради това ще оценяват себе си по-благосклонно - практика, позната като засилване на представата за себе си.

За да проведе новото проучване, изследователският екип извършва мащабен метаанализ на над 160 независими експеримента, за да установи дали засилването на представата за аз-а се наблюдава в резултатите от тези въпросници, разчитащи на преценката на участниците.

Данните от мащабния метаанализ подкрепят хипотезата на учените, че самооценката на хората е наистина точна и това се отнася до всички пет основни личностни черти: откритост към опит, съзнателност, екстроверсия, насоченост към другите и невротизъм. Единствено една черта, представляваща специфичен аспект на откритостта към опит, показва някакви доказателства за засилване на представата за аз-а.

С други думи, през по-голямата част от времето себевъзприятията ни съвпадат с тези на нашите връстници.

Що се отнася до причините, поради които хората обикновено не се оценяват в по-благоприятна светлина, д-р Брайън Конъли предполага, че двата основни фактора са социалната среда и кореспондиращите изисквания да се впишем. Според водещия експеримента съществуват редица силни импулси, насочващи вниманието ни към мнението на другите хора за нас. Това е особено вярно, като се има предвид, че личността е силен индикатор за успех в живота.

"Хората като цяло са наясно с впечатленията, които правят на останалите", казва д-р Брайън Конъли, позовавайки се на предишни изследвания, разкриващи колко неприятно и предизвикващо тревожност може да се окаже, когато нашите близки и приятели не ни възприемат по начина, по който ние самите виждаме себе си.

Някои хора могат да покажат склонност към засилване на представата за себе си или да отидат в другата крайност и да изберат самозаличаването. И с двата подхода обаче има съответстващи социални загуби, които превръщат проявата на обективност спрямо аз-а в най-удачната стратегия.

Наличието на ясна идея за самия себе си и възприятията на останалите за личността е важен фактор за осъзнаването на социалните механизми, управляващи обществото. Показването на точна преценка и обективност спрямо собствените умения и потенциал са ключови за успешната комуникация и поддържането на междуличностни отношения.

Важно изключение от резултатите на изследователите включва връзката между себевъзприятието и възприятията на непознатите.

Д-р Брайън Конъли споменава, че в много малка част от научната литература се разглежда именно този ефект – взаимодействието между правенето на заключения относно нова или вече позната инфорамация за хората. Спрямо резултатите от новото канадско изследване участниците са значително по-критични спрямо индивидите, които не познават. Тоест самопреценката и мнението на останалите се различават само когато липсва достатъчно информация.

Според д-р Брайън Конъли засилване на представата за аз-а все пак се наблюдава от време на време при участниците, които трябва да правят оценка за самите себе си. Това несъответствие обаче може да бъде обяснено нагледно чрез индивидуалните разлики в личностите на участниците. С други думи, то е по-скоро изключение от цялостната тенденция отколкото правило. Следвайки тази логика, същото обяснение важи и за самозаличаването, което представлява оценяване на самия себе си по-неблагоприятно, сравнено с мнението на останалите.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psychcentral.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиХранене при...ИсторияЗдравни съветиТестовеЛюбопитноЛичности