Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Защо времето лети с възрастта

Защо времето лети с възрастта

Защо времето лети с възрастта - изображение

Не ви ли се струва, че Коледа идва все по-рано и по-рано всяка година? Когато бяхте дете, изглеждаше сякаш никога няма да дойде — сякаш до нея има цяла вечност, нали? Сега, когато сме възрастни, празничните дни като че ли идват все по-рано. Много хора на средна възраст (каквото и да означава това) забелязват, че времето сякаш лети, а годините бързо преминават. Защо ни се струва, че то се забързва с възрастта?

Има няколко книги, които се занимават с този психологически проблем и въпреки че има редица теории, най-доброто обяснение е, че новите преживявания изглежда забавят възприемането ни за времето. Повторението на събитията изглежда ги забързва. За детето, което е празнувало само няколко коледни празника, всеки носи очакване и определена новост. За родителите (и особено за бабите и дядовците), всичко е твърде познато.

Писано е много за възприятието за времето и съществуват някои конкуриращи се теории. Една от тях (доста популярна) твърди, че има нещо като математическа формула, която разделя живота ни. Когато сте 8-годишно дете, една година е една осма от живота ви — значима (и запомняща се) част; когато сте на 50-годишна възраст, това е само една-петдесета. Но тази теория предполага, че мозъците ни работят като компютри, съхранявайки всяка информация, като заснет документален филм за живота ни. Но това не е начинът, по който работи нашият мозък.

Психолозите, изследващи възприятието и паметта, твърдят, че спомените са социално преустройство, а не буквален запис, наподобяващ компютърни файлове. Не всяка памет се съхранява като отделно събитие, а по-голямата част от нашите спомени за места и часове не са достъпни.

Ето още един пример: Първият път, когато шофирате до отдалечено място, изглежда сякаш това продължава цяла вечност (спомнете си шофирането първия ден до новата работа). Когато повтаряте това пътуване отново и отново, времето изтича и не можете да си спомните конкретен ден, освен ако не се случи нещо "запомнящо се" — много голямо задръстване или някаква повреда по колата. Друг пример: първият ден от двуседмичната почивка на морето ви изглежда продължителен и забавен ("Уау, имам две цели седмици!"). Но още преди да усетите, вече опаковате багажа за връщане.

И така, какво е ключово за възприемането на времето? Рутината прави времето по-бързо, уникалните и запомнящи се събития го забавят. Въпреки че има комфорт в рутината, тя кара времето да лети, така че, ако искате да "забавите" времето и да направите вашите дни (или всеки ден) по-дълги, променете я. Създайте уникалнo преживяване за всеки един ден. Можете също така да упражнявате пълна осъзнатост — съсредоточавайки се и възхищавайки се на всеки преминаващ момент. Старата препоръка "живей за мига" е ключът към забавянето на тези бързо летящи години.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: spongebob.wikia.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиХранене при...Социални грижиЗдравни съветиЛюбопитноНовиниРецептиИсторияИзследвания