Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да неутрализираме кошмарите

Как да неутрализираме кошмарите

Как да неутрализираме кошмарите - изображение

Лошите сънища могат да провалят деня ви, преди да е стартирал. Понякога сънят ни напуска и завещава въпроса защо сме сънували подобни ужасни неща. Оставя парализиращия страх да тегне над тялото ни, внася тревожност, притесняваща ни цял ден.

Учудващо е, че психологията не може спокойно да твърди, че познава цялостно сънищата. В миналото анализът им е бил популярна част от психотерапията, но се оказва доста неефективен. Да - понякога сънищата имат пряка връзка с процесите в главата ни, но се оказва, че рядко значението й може да бъде открита със сигурност.

Има няколко способа, с които да неутрализираме ефекта от кошмарите си.

Помнете, че не е задължително те да значат нещо

Съвременната наука не поддържа твърдението, че сънищата могат да са пророчески, предсказващи бъдещето или разкриващи духовни мистерии за личността. Що се отнася до изследванията - те са установили, че сънят е страничен ефект от процесите за пренасянето на скорошни спомени към дългосрочните такива. Учените са го открили, прекъсвайки и възпрепятствайки сънуването, а следователно и ученето и паметта. Страшните сънища се оказват само изкривен образ на света, перифразиращ логическите съждения от отминалия ден. Учените препоръчват, когато се събудим разтреперани от кошмара, просто да си спомним, че сънищата са само начин паметта ни да работи правилно.

Как да не овластявате кошмара

Кошмарите могат да ви съсипят деня, особено ако ги споделите. Повечето сънища избледняват за кратък период след събуждането, но дълбокото им обмисляне и споделяне с околните оставя диря в ума ни, водеща до неприятните ни усещания. Човъркайки над проблем, който не можем да решим, ние само циментираме неприятните усещания и увеличаваме шансовете да се върнат отново. Когато се хванем, че твърде дълго размишляваме над сънища, носещи ни негативни емоции, трябва да си напомняме какво представлява сънуването като процес. Да не забравяме, че обсъждането и споделянето, обмислянето им просто дава сила на емоциите, които носят. Умът ни приема като проблем всяко нещо, което обмисляме, и е склонен да се връща към него, независимо от неприятните последици, а това налага да решаваме внимателно с какво го занимаваме.

Мислете изненадващо

Съществува вид когнитивна терапия, който ви приучава към нов начин на мислене. Наподобява игнорирането на кошмарния сценарий и преобръщане на съня, с нестандартен за нас начин на мислене. Тази техника може да ни помогне не само докато сънуваме, а и впоследствие, като съзнателно променяме шаблоните, с които приемаме, обмисляме и чувстваме относно състоянията си. Подобни действия биха разширили хоризонтите ни, защото изненадват дори нас самите.

Програмирайте се правилно

Важно е да се помни, че ако заспиваме с някаква мисъл в ума си, то тя неизбежно ще даде отражение на умствените механизми, протичащи през нощта. Ако заспиваме с тревожна идея, е много възможно да се събудим от кошмар, породен от развитието й.
Съзнавайки, че можем да настроим мозъка си, сме способни да го облъчваме с приятни неща, заспивайки, като това повишава вероятността от приятни сънища.

В практически настроеното ни общество са на мода течения, проповядващи, че сънищата са път към друга реалност, отминал живот и бъдещи преживявания. Науката психология отрича подобни тези, но признава енергията на това психично явление. Сънищата са сила, те могат да ви донесат усещания и чувства, които да подобрят качеството ви на живот, но са и способни (ако им отдавате твърде много внимание и значение) да нарушат продуктивността и ритъма ви. Вие сте този, който решава колко и каква власт да им даде.

 

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: psychologytoday
Снимка: verywell.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиВидеоИсторияХранене при...ПсихологияФизиологияАлт. медицинаСпортСнимкиЛеченияДиетиИзследванияБотаника