Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как да откриете вашата интимна сянка

Как да откриете вашата интимна сянка

Как да откриете вашата интимна сянка - изображение

Всички ние имаме съществени страни от нашата личност, които сме се научили да крием или потискаме, за да се защитим. Когато прегръщаме тези "сенчести" части, драматично увеличаваме способността си за любов и откриваме достъп до огромно чувство за лична власт.

"Това отразява най-дълбокия и смислен парадокс, който съм срещал в десетилетия на практика като психотерапевт" - споделя Кен Пейдж, психотерапевт, базиран в Ню Йорк, автор и лектор, специализирал в търсенето на интимност.

"Страните от себе си, с които се страхуваме, че ще изплашим любовта, са липсващата връзка към намирането на тази любов!"

Следният въпрос ще ви помогне да намерите своята собствена "сянка-на-интимност". На повърхността изглежда безобидно простичък, но той посочва може би най-оживителното предизвикателство в живота ви.

Относно кои аспекти от личността си сте колебливи или плахи, и ви е най-неприятно да разкриете във взаимоотношенията си?

Всички ние имаме аспекти у себе си, в които чувстваме нещата по-силно от повечето хора. Животът ни засяга по-дълбоко около тези атрибути, които Кен Пейдж нарича Core Gifts (основни дарове). Най-силно чувстваме болка и радост в тези точки - и интензивността на нашия опит често ни кара да се чувстваме неудобно, по някакъв начин различно от хората около нас.

Ето някои примери за основни дарове:

  • Неотклонно желание за близост
  • Страст, толкова интензивна, че се чувства агресивна
  • Щедрост на духа, толкова силна, че боли
  • Спокойствие и мекота на природата, която се чувства като слабост
  • Страст към истината, която отново и отново ви забърква в неприятности
  • Чувствителност, толкова силна, че понякога очевидно малките преживявания ви поставят на колене
  • Пориви на емоция, толкова силни, че ви смущават или ви омайват

Често хората се възползват или злоупотребяват с тези аспекти у нас, защото са толкова уникални и силно уязвими. Хората "доят" тези качества, вместо да ги почитат. Често тези характеристики са пренебрегвани, неразбрани или игнорирани. Освен това, както всички специални таланти, тези части от нас изискват необичайно количество зрялост и мъдрост - и обучение, което повечето от нас никога не получават. В резултат на това те се превръщат в хранилища на нашите най-дълбоки несигурности.

Но те държат ключа към разбирането защо любовта ни убягва.

Карл Юнг обяснява защо това е така, чрез неговата концепция за "сянката". Според Юнг, сянката е нашето отричано самосъзнание - частите, които според нас са неподходящи, недостойни, неприемливи. Това са части от нас, които създават най-дълбоката ни несигурност. И все пак те са и части от нашето себе си, които задържат най-дълбоките ни дарби. В крайна сметка потискането на тези аспекти от себе си ни предпазва от непосредствена болка, но държи дълбоката любов винаги на една ръка разстояние.

За да защитим основните си дарби, ние създаваме незрели, саботиращи защити, които отблъскват любовта, която желаем. Ние сме привлечени от хора, които не могат да ни обичат такива, каквито сме. Или откриваме, че не можем да поддържаме динамичната радост на истинската интимност в нашите любовни взаимоотношения. Това е така, защото скриването на тези части от съзнателното себе си е повече от просто бягство - това е акт на тихо насилие срещу нашата природа. То създава ужасен вакуум там, където трябва да бъде автентичността ни - и в дългосрочен план вакуумът се запълва от взаимоотношения и ситуации, които в крайна сметка ни нараняват и отслабват.

Според Юнг: "Това, което ние не довеждаме до съзнание, се появява в нашия живот като съдба".

Основната задача на някои психотерапевти е да помогнат на клиентите си да открият, че самите страни, които те изпитват най-голямо колебание да разкрият, представляват свой собствен жизнен гений; гений, който светът може би никога не ги е научил да култивират, канализират и изразяват по положителен начин.

Актът на откриването на огромната стойност на тези осиротелизирани части от себе си създава абсолютна промяна в нашия живот. Тъй като се учим да възприемаме тези части от себе си като дарове, а не просто като задължения, животът започва да има по-голямо значение - сякаш основната история на нашия живот започва да става ясна.

Ние губим вкуса си за хора, които накърняват нашето самочувствие. Избираме отношенията си по различен начин. Необвързаните срещат и биват привлечени от хора, които ги приемат такива, каквито са. Хората във връзка започват да разкриват чувства на по-дълбока страст, интензивност и уязвимост. Застоялите връзки започват да оживяват, тъй като автентичността - ключът към истинската интимност - започва да се появява отново. Хората започват да развиват усещане за вътрешно достойнство и ценност, които преди са им убягвали.

Да се научим да ценим, облагородяваме и култивираме по-мъдро нашите основни дарби, може да не е работа за слаби сърца, но безспорно е истинското приключение на по-дълбоката любов.

По статията работи: Елиза Трайкова 

Снимка: desiringgod.org

Източник: psychologytoday.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияИсторияТестовеЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаБотаника