Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Как да повишим креативността си - част 2

Как да повишим креативността си - част 2

Как да повишим креативността си - част 2 - изображение
Според когнитивния психолог Робърт Дж. Стърнбърг креативността може да бъде широко дефинирана като "… процес на създаване на нещо, което е едновременно оригинално и полезно". Тя се отнася до намирането на нови начини за решаване на проблеми и подход към определени ситуации.

Способността за творческо мислене не е умение, което се ограничава до художници, музиканти или писатели; креативността е полезнa за хората от всички сфери на живота. Ако някога сте искали да засилите това свое умение, то тези съвети могат да ви помогнат.

Осъзнайте, че повечето проблеми имат няколко решения

Следващия път, когато се изправите пред проблем, опитайте да търсите различни решения. Вместо да предприемете първата идея, която ви дойде на ума, отделете време да помислите за други възможни начини за подход към ситуацията. Тази проста дейност е чудесен начин да изградите както уменията си за решаване на проблеми, така и тези за творческо мислене.

Поддържайте творчески дневник

Започнете да водите дневник за проследяване на творческия си процес и вашите идеи. Дневникът е чудесен начин да рефлектирате върху това, което сте постигнали, и да потърсите други възможни решения. В него можете да събирате идеи, които по-късно да служат като бъдещо вдъхновение.

Създавате мисловна карта и диаграма на потока

Мисловната карта е чудесен начин за свързване на идеи и търсене на новаторски отговори на въпроси. Създайте мисловна карта, като напишете централна тема или дума. След това свържете общи термини или идеи около централната дума. Тази техника наподобява мозъчната атака, но позволява разклоняване на идеи и предлага визуализация на начина, по който са свързани тези идеи.

Когато започнете да разработвате нов проект, създайте диаграма за проследяване на проекта от началото до края. Потърсете различни пътеки или поредици от събития, които могат да настъпят. Диаграмата може да ви помогне да визуализирате крайния продукт, да елиминирате потенциалните проблеми и да създадете уникални решения.

Предизвикайте себе си и създайте възможности за креативност

След като сте развили някои основни творчески умения, е важно непрекъснато да предизвиквате себе си, за да усъвършенствате способностите си. Търсете по-трудни подходи, изпробвайте нови неща и избягвайте решенията, които сте използвали в миналото.

В допълнение към това да предизвиквате себе си, вие трябва да създавате също и свои собствени възможности за креативност. Това може да включва заемането с нов проект или намиране на нови средства за текущите проекти.

Опитайте техниката на шестте мислещи шапки

Техниката "Шест мислещи шапки" включва разглеждане на проблем от шест различни гледни точки. Като правите това, можете да произвеждате повече идеи, отколкото когато погледнете ситуацията от една или две гледни точки.

Червена шапка: Погледнете ситуацията емоционално. Какво ви казват вашите чувства?

Бяла шапка: Погледнете ситуацията обективно. Какви са фактите?

Жълта шапка: Използвайте положителна гледна точка. Кои елементи от решението ще работят?

Черна шапка: Използвайте отрицателна гледна точка. Кои елементи от решението няма да работят?

Зелена шапка: Мислете творчески. Какви са алтернативните идеи?

Синя шапка: Помислете по-обширно. Какво е най-доброто цялостно решение?

Потърсете източници на вдъхновение

Никога не очаквайте креативността просто да се случи. Потърсете нови източници на вдъхновение, които ще ви дадат свежи идеи и ще ви мотивират да генерирате уникални отговори на въпросите. Прочетете книга, посетете музей, слушайте любимата си музика или се включете в оживен дебат с приятел. Използвайте всяка стратегия или техника, която работи най-добре за вас.

Обмислете алтернативни сценарии

Когато подхождате към даден проблем, използвайте въпросите "какво, ако …", за да разгледате всеки възможен сценарий. Ако възприемете конкретен подход, какъв ще бъде резултатът? Като разгледате алтернативите предварително, ще можете по-добре да разработвате творчески решения на проблемите.

Опитайте техниката на снежната топка

Забелязали ли сте някога как една чудесна идея често води директно към друга? Възползвайте се от това, като използвате "техниката на снежната топка", когато генерирате идеи за вашия проект. Ако идеята не е подходяща за текущата ви работа, оставете я настрана за по-късно или за приложение в бъдещ проект.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: lobohouse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноРецептиЗдравни съвети