Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 10 психологически трика, които да увеличат вашата креативност — част 1

10 психологически трика, които да увеличат вашата креативност — част 1

10 психологически трика, които да увеличат вашата креативност — част 1 - изображение

Понякога изглежда сякаш някои хора просто са надарени с креативност. Ако чувствате, че не сте един от тези късметлии, които черпят от привидно безкраен творчески извор, това не означава, че сте обречени на предвидим и скучен живот. Подобно на мускула, креативността е нещо, което можете да култивирате и развивате с малко практика и упорита работа.

Едно важно нещо, което трябва да запомните, е, че тя не е пасивен процес. Да седите и да чакате вдъхновението е сигурна рецепта за загуба на мотивация и обезсърчаване. Вместо това се съсредоточете върху търсенето на начини да стимулирате творческия си поглед. Търсете нещата, които ви вдъхновяват и ви помагат да съсредоточите вниманието и умствената си енергия върху дадената задача.

Разгледайте някои от тези очарователни и необичайни трикове, които могат да ви помогнат да събудите креативността си.

Разходете се

Едно проучване от 2014 г. установява, че хората са по-креативни, когато ходят, отколкото когато седят. Предишни изследвания показват, че редовната физическа активност може да играе важна роля за повишаването и защитата на когнитивните способности, а резултатът от първото сочи, че простата разходка може временно да подобри определени типове мислене. Така че, ако сте приковани към бюрото си и се мъчите да измислите добра идея, опитайте една бърза разходка и вдъхновението може да ви връхлети.

Наградете се

Изследванията установяват, че възнаграждаването на неща, които вече са вътрешно удовлетворяващи, може да доведе до обратен ефект и всъщност да намали мотивацията. Така че може да изглежда сякаш награждаването на творческото мислене има обратния ефект - да задушава творчеството и мотивацията.

Едно проучване обаче установява, че когато на децата се предлага възнаграждение за рисунки, креативността им действително се увеличава. Така че, ако се опитвате да намерите вдъхновение, обещайте си нещо желано като награда за креативно решение. Просто не прекалявайте или рискувате да намалите мотивацията си.

Създайте известна психологическа дистанция

Често се препоръчва, когато блокирате, да си починете от дадена задача. Експеримент установява, че поставянето на психологическа дистанция между вас и проблема може да е от помощ. Изследователите наблюдават, че когато участниците ги погледнат от дистанция, те се справят с повече проблеми и измислят повече творчески решения. Следващия път, когато се сблъскате с труден за решаване проблем, опитайте да си го представите по-отдалече и без връзка с мястото, на което се намирате.

Заобиколете се с вдъхновение

Позитивният психолог Михай Чиксентмихай твърди, че обстановката също играе роля в творческия процес. Стимулиращата среда може да улесни процеса на творческо мислене, така че да се заобиколите с неща, които смятате за вдъхновяващи и мотивиращи, може да помогне. Създайте офис пространство, което ви помага да се чувствате добре. Потърсете стимулиращи преживявания и настройка.

Задайте ограничения

Когато се опитват да разрешат проблем, хората често разчитат на очевидното, като използват вече съществуващите идеи, за да намерят най-лесното решение. Това често води до добър резултат, но понякога може да доведе до фиксирано мислене, което възпрепятства творческите решения. Един от начините да се преодолее това е да се поставят някои ограничения или съпротиви срещу вашето мислене, което действително да доведе до по-творчески краен резултат. Следващия път, когато се опитвате да разрешите проблем, опитайте да ограничите средствата, които можете да използвате, за да намерите решение. Може да се окажете с иновативни идеи наум, които да не сте и обмисляли в противен случаи.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: moneyinc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноРецептиЗдравни съветиСоциални грижиТестовеИнтервюта