Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да поговорим с децата си за експлозията по време на концерта на Ариана Гранде

Как да поговорим с децата си за експлозията по време на концерта на Ариана Гранде

Как да поговорим с децата си за експлозията по време на концерта на Ариана Гранде - изображение

Всички говорят за експлозията по време на концерта на Ариана Гранде на 22 май в Манчестър, Англия, при която загинаха най-малко 20 души, а много други бяха ранени. Но милиони родители вече са изправени пред ужасния въпрос: "Как да говоря с децата си за това?" 

Феновете на Ариана Гранде са най-вече тийнейджъри и именно затова тази трагедия, както и много други, които са насочени срещу млади хора, изглежда ужасяващо безсърдечна. Един концерт трябва да бъде забавен и вълнуващ, а не сцена на ужас и мъка.

Като родители ние повече от всичко искаме да осигурим на децата си безопасен свят. Но реалността напълно ни обезсърчава, като ни внушава, че няма такова нещо като пълна безопасност.

Как да разговаряме с децата си за подобни трагедии? Вижте съветите на клиничния психолог д-р Айлийн Кенеди-Мур.

Споделете фактите

Ако детето ви е фен на Ариана Гранде, е по-добре да научи от вас ужасяващата новина, отколкото да я чуе от съучениците си. Преди да му кажете какво се е случило, вземете информация от достоверен източник и споделете общите факти, подчертавайки че Ариана не е била ранена. Може да се наложи да проверите какво знае детето ви по въпроса – направете го деликатно и на местата, където информацията му е невярна, го поправете, за да успокоите излишни страхове.

Постарайте се да го насочите към достоверни медии, предпазете го от такива с разстройваща и често невярна информация

При малките деца контролът е по-лесен, но при тийнейджърите достъпът до мобилни телефони, таблети и лаптопи усложнява нещата. Говорете с тях и подчертайте колко е важно да избират по-мъдро източника си на информация. Помислете за примери за фалшиви новини, така по-лесно ще убедите детето си да не се доверява на всичко, което се пише или говори. Имайте предвид и друго – гледането на повторения на трагедията не е здравословно за никого. Обяснете на детето си, че това не е нелоялно и не е проява на незаинтересованост, а грижа за себе си.

Говорете за разликата между страха и разумната предпазливост

Когато една трагедия се случи неочаквано, е много лесно да заключим, че никой никъде не е в безопасност, че насилието е навсякъде - през цялото време. Помогнете на детето си да разбере, че повечето хора, които ходят на концерти, не стават жертви на насилие. Да живееш в състояние на постоянен страх е изключително ограничаващо. Може да дадете пример с шофирането на кола. Да, инцидент е възможен, но е малко вероятен. Попитайте детето си колко катастрофи е виждало с очите си, а в колко е участвало? Докато вероятността се върти около нулата, явлението не може да бъде определено като често.
Обяснете на детето си, че ако вие самите сте се ръководили от страха, никога нямаше да станете шофьор. Цената е твърде висока. Вместо това вие избирате да упражнявате разумна предпазливост – спазвате правилата, внимавате с трафика, не говорите по телефона докато шофирате, но успявате да стигнете там, където искате. 

Потърсете примери за доброто

Освен за инцидента, се правят репортажи и за действията на доброта в отговор на трагедията. Много хора отварят домовете си за пострадалите, много хора полагат грижи за ранените и предават информация на уплашените им близки. Споделете с детето си тези истории, за да покажете, че в света има много повече добро, отколкото зло.

Намерете начини да противодействате на насилието с хуманни постъпки

Повечето от нас се чувстват по-добре, когато имат възможност да направят нещо по даден проблем. Помогнете на детето си да намери достъпни начини да се включи в действия за борба с насилието в нашия свят. Възможностите включват участие в училищна програма срещу насилието, благотворителни кампании за събиране на средства за хора, пострадали от насилие…

Ако семейството ви е религиозно, помолете се заедно с детето си за жертвите и оцелелите след трагедията.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: ABC News

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиНовиниАнкетиЛюбопитноЛайфстайлИсторияЗдравни съветиСнимкиИнтервютаБотаникаЛеченияАлт. медицинаРецептиСпортХранене при...ТестовеОрганизацииОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътеки