Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да подготвим малчугана за появата на нов член в семейството

Как да подготвим малчугана за появата на нов член в семейството

Как да подготвим малчугана за появата на нов член в семейството - изображение

Поздравления! Семейството ви ще се разрасне! И докато се подготвяте за бебето през идните няколко месеца, една от най-важните задачи, които ще се появят пред вас, е да подготвите по-голямото дете да стане батко/кака.

Тази статия е насочена към семействата, чиито деца са във възраст между три и шест горини и не са достатъчно зрели и емоционално стабилни. Важно е да се вземе предвид възрастта на детето — тригодишен малчуган няма да разбере така добре промяната в семейната динамика, както петгодишен. Голяма част от осъзнаването на чувствата и реакциите, предизвикани от тях, е плод на развитието точно в предучилищна възраст и семейството трябва да е на ясно с това при поднасянето на радостната новина.

Най-доброто решение е да се обърне внимание на промените в семейството, преди новото бебе да пристигне у дома. Имайте предвид, че колкото и да сте подготвили по-голямото си дете, ще има стресов период за него, след като мама и бебето се приберат у дома. Психолозите дават няколко съвета за това как да подготвите детето си, за това че семейството ще нарасне.

По време на бременността

Споделяне на големите новини

Няма „правилен метод“ за поднасяне на подобна информация. Помислете колко далеч в бъдещето е щастливото събитие. Повечето деца под 5 г. имат трудности с разбирането на дълги периоди от време, така че обвържете появата на бебето със сезон или празник, който е разпознаваем. Ако детето ви поиска подробности, не се чувствайте длъжни да обясните всичко в детайли. Във възрастта подходяща за детска градина, на малчугана е достатъчно, без излишни подробности, да се съобщи, че „бебето е в корема на мама“. Нека въпросите му да са водач при подаването на информацията.

Напомнете, че голямото дете също е било бебе

Не е нужно това да се случва многократно. Докато ровите из скрина за бебешки дрешки и вещи, не забравяйте да извадите фотоалбумите и да покажете на детето си как е изглеждало като бебе. Разкажете история, говорете за това колко сладко бебе е било и колко ще е забавно да имате още едно в дома си.

Приемайте съвети от детето си

Може да не сте достатъчно смели, за да приемете невероятните предложения за име, които детето ви дава, но е добре да поискате от него решения за важни детайли като цвета на леглото, играчките и дори дрешките. Когато купувате вещи за бебето, ако е възможно, дайте на малчугана с вас да носи някои от предметите (дори те да са чифт чорапи и една пижама). Включването му в процеса ще помогне да осъзнае, че е важен, допринасящ и ценен член на семейството - че е нужен, и важен фактор в живота на бебето.

Очаквайте смяна на настроенията

Напълно естествено е детето да има различни емоции относно появата на новото бебе. Те разбира се ще се сменят през ден… или през час. Мама става все по-едра, вече не може да вдига малчугана и е нормално това да предизвика гняв. Психолозите призовават да помогнете на детето да изрази емоцията градивно, а не да го насърчите да я потисне. Без значение как реагира, важно е да слушате внимателно и да не го карате да се чувства зле, за това че не приема много сърдечно идеята за бебе.

Подготвяйте, подготвяйте, подготвяйте

Вие самите четете за бременността и ходите на изследвания, предоставете възможност на детето си също да извърши проучване. Разходете се до библиотеката и изберете образователни книжки по въпроса, гледайте филмчета за бебета и дайте задачка за рисуване на бебешки картини.

Медицински мистерии

Шансът детето ви да асоциира лекарите и болниците с болка е доста висок. Важно е да го уверите, че ходенето на лекар е важно за бременните майки и това не значи, че нещо не е наред. Нека ви придружи при някое по-леко посещение. Погрижете са да усети с ръчички движението на бебето, а може би дори да чуе сърцето на бебето при лекаря. Ако ходите на „училище за родители“ е добре да заведете поне веднъж малчугана, за да може да зададе своите въпроси на накой друг. Като цяло насърчавайте питането, но задържайте медицинските данни да раждането по-общи, когато отговаряте. Целта не е да плашите детето с нещо, което не може да разбере.

Внимавайте с фокуса

Децата са егоцентрични, защото все още изучават света и търсят своето място в него. Така се оказва, че най-добре е да нахраните егото на малчугана, като говорите за това какво е да си кака/батко и как семейството има нужда от помощта му.

Бебето като кукла

Понякога е добра идея за по-малките деца да се купи кукла, която наподобява размера на новороденото. Нека малчугана я храни, държи и третира колкото е възможно по-истински (сякаш се занимава с бебето).

Преди раждането и в болницата

Отношения

Ако имате късмет, някой край вас също наскоро се е сдобил с бебе. Това ще ви даде шанс за два-три часа да поставите детето си в ролята на кака или батко и да видите дали вече е приело идеята. В зависимост от възрастта на детето си и смелостта на родителите, попитайте дали може да извърши няколко прости и контролирани от възрастен занимания, като игра, хранене или гушкане на бебето. Ако не познавате никого с бебе, потърсете възможност да водите детето си на курсове за родилки, за да намерите заместител на бебе и да подготвите голямото дете за това, което може да очаква.

Разкажете приказка и я разиграйте

Когато датата на термина наближи, започнете да разказвате как мама ще отиде в болницата. Обяснете кой ще поеме грижите за малчугана и, че ще могат да говорят с мама по телефона, а след като се роди бебето ще могат да дойдат, за да го вземат от родилното отделение. В дните преди раждането се опитайте да поддържате рутина, но отделете време и изиграйте с помощта на кукли какво ще се случи. Това ще помогне на детето ви да изрази притесненията си и да приеме предстоящото.

Първият посетител

Психолозите по света призовават родителите децата да са първите, които имат контакт с бебето, от цялото семейство. Срещата между двете деца трябва да е много интимна, да включва само членове на семейството и да предразположи малчугана да реагира естествено, като създаде приятен, затрогващ спомен за случилото се. Опитайте се да сте адекватни на детските емоции, някои деца ще искат да яхнат вълната на емоциите и да дирижират парада от умилени роднини, други ще пожелаят да седнат отстрани и да осмислят случващото се. Погрижете се да има възрастен, които да изведе малчугана на разходка или за сок, ако той има нужда да се отдръпне от ситуацията.

Празнувайте (с подаръци)

Преди всичко, новото бебе е причина за празнуване. Не забравяйте да подготвите заедно с голямото дете подарък, който да даде на малкото. Съответно да подготвите подарък от бебето за каката/баткото. Вероятно бебето ще получи много подаръци скоро след раждането си и това може да натовари и изолира по-голямото дете. Най-разумно е да се заредите със стикери, книжки, пастели и малки дрънкулки, за да изведете детето от зоната на напрежение.

Нов живот у дома

Регресия

Докато семейството се адаптира към новата динамика, не забравяйте, че голямото дете може да е развълнувано от новата си роля. Не се изненадвайте, ако надигне бутилката с мляко, появят се проблеми с изпускане на тазови резервоари, чуете бебешко гукане или дори желание за сън в кошарата. Много е важно да не се ядосвате, защото това е неговият начин да изрази загриженост за ролята си в семейството. Просто продължете да давате прегръдки и да насърчавате поведението на голямо момче/момиче.

Приемете помощ

Има много неща, които голямото дете може да направи, за да помогне в грижата за бебето. От това да донесе памперси, през бутане на количката и помощ при обличане. Може да отнеме повече време, да свършите всичко благодарение точно на помощта, която получавате, но трябва да помните, че усилията на детето са нещо много важно.
Колкото и да е неприятно, част от нещата, които мама прави с бебето (като кърменето например), които карат по-голямото дете да се чувства изоставено. Не забравяйте да запазите време само за него, в което то ще се почувства специално и обичано, те просто изключват присъствието на бебето в стаята.

Време специално за каката/баткото

С цялото внимание, от което се нуждае бебето, често ще се оказва, че сте забравили за забавлението с по-голямото дете. Тези първи дни са трудни, рутината е изчезнала, заедно с наспиването, но се погрижете някой да поеме бебето за поне час и се забавлявайте с детето — не пренебрегвайте емоционалните му нужди. Бъдете внимателни каката/баткото да не се чувства твърде откъснат от семейството и изолиран от случващото се у дома.

Осъзнайте, че има живот извън заниманието с бебето

Понякога ще ви се иска да отвлечете вниманието от бебето и да го прехвърлите към по-голямото дете. Насърчавайте гостите у дома да говорят с детето, самите вие го правете редовно. Обсъждайте детската градина, приятелите, игрите — всичко, което е важно за вашето дете.
Има деца, които успяват да приветстват новото бебе с отворени обятия и да не изразят никакво недоволство. Други могат да кажат доста болезнени неща. Поведението на повечето е някъде по средата. Важно е да сте търпеливи, докато каката/баткото се приспособява. Насърчавайте го да изразява това, което чувства, дори използвайте рисунка или танци. Опитайте се да покажете разбиране. Ако бебето не спира да плаче, то кажете на по-голямото дете, че сега и на вас ви е много тежко, както и на него.
Приоритет номер едно е да се уверите, че децата ви се чувстват обичани и необходими. Новият член на семейството ще повлияе на по-голямото дете и ако положите мъничко усилие, резултатът ще е положителен.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: youtube.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниЗдравни съветиОрганизацииСнимкиИсторияЛеченияПроизводителиПсихологияСпортХранене при...Алт. медицинаСоциални грижиИзследванияЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиБотаникаТестовеНормативни актовеФизиологияРецептиАнкетиИнтервютаОбразование