Начало Психология Поведенческа психология Патология Връзката между шизофренията и деменцията

Връзката между шизофренията и деменцията

Връзката между шизофренията и деменцията - изображение

Шизофренията е хронично заболяване, характеризиращо се със симптоми, които включват халюцинации, заблуди, нарушения в словесното изразяване на мисълта, намалени социални взаимодействия, понижена мотивация и трудности с познавателни задачи, включващи внимание, памет и планиране. Дългосрочният ход на това заболяване варира. Някои хора - с помощта на подходящи медикаменти и социална подкрепа, могат да живеят самостоятелно, да работят, да поддържат приятелства и хобита. При други обаче симптомите са трудни за овладяване и засягат повечето аспекти на техния живот, а това често води до инвалидизиране и ранна смърт. Също така не е необичайно хората с шизофрения да злоупотребяват с наркотици и алкохол, което допълнително усложнява състоянието им.

Въпреки че когнитивните симптоми, включващи внимание и памет, са често срещани при хората, страдащи от шизофрения, е възможно по време на средна възраст те да са стабилни и непрогресивни.

Въпросът дали шизофренията е свързана с повишен риск от прогресираща деменция в по-късен етап от живота е бил проучван в поредица от научни изследвания, резултатите от които обаче до момента не са показали категорично заключение.

Учените обясняват това с факта, че подобни изследвания са значително трудни за провеждане заради дългия период от време между първоначалната диагноза на шизофрения и появата на деменция и необходимостта от увеличаване мащаба на изследванията.

Скорошно проучване, публикувано в JAMA Psychiatry от Anette Ribe, се възползва от големите национални здравни регистри в Дания, за да проучи връзката между шизофрения и появата на деменция. Те са събрали данни за над 2,8 милиона души, навършили 50 години, на възраст между 1995 и 2013 г. Повече от 20 600 души са диагностицирани със заболяването или са развили шизофрения през периода на проучването. Над 136 000 души развиват прогресивна деменция, както се вижда от прогресивния спад на когнитивната функция през същия период.

Изследователите установяват, че рискът от развитие на прогресивна деменция преди 65-годишна възраст е бил 1,8% за хората с шизофрения, в сравнение с едва 0,6% за тези без шизофрения. До 80-годишна възраст хората с шизофрения остават с по-висок риск от деменция, но разликата между двете популации е по-малко поразителна: 7,4% при хора с шизофрения и 5,8% при хора без шизофрения.

Тези данни показват, че хората с шизофрения са имали по-голям риск не само от развиване на деменция, но и от развиването й в по-млада възраст. Всъщност 22.4% от лицата с шизофрения, които са развили деменция (211 от 944), са диагностицирани с деменция преди навършване на 65 години. За сравнение само 6.3% от хората с деменция, които не са имали шизофрения, са диагностицирани с деменция в сравнително ранна възраст. Специфичният тип деменция, развит от тези индивиди, не е добре характеризиран в това изследване. Много от тях са имали клинични признаци, наблюдавани при хора с болестта на Алцхаймер.

Хората, страдащи от шизофрения са с повишен риск от няколко медицински състояния, включително затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Тези медицински състояния са свързани с повишен риск от деменция. След като изследователите са проучили съпътстващите медицински нарушения, те са установили, че повечето от тях не допринасят за по-високия риск от деменция, наблюдаван при хора с шизофрения. Едно изключение е съпътстващата злоупотреба с вещества, която изглежда е отговорна за малка част от повишения риск.

Защо хората с шизофрения развиват деменция с повишена скорост, дори на по-ранна възраст, отколкото тези без шизофрения? 

Възможно ли е мозъчните аномалии, които допринасят за когнитивната дисфункция при шизофренията, също да предразполагат към прогресивна деменция по-късно в живота? Това е загадката, която трябва да разрешат бъдещите изследвания. Възможно ли е да има подтипове шизофрения, които са свързани с много по-висок процент на развиваща се деменция?

Смята се, че здравословният начин на живот, който включва упражнения, добра диета, положителни социални взаимодействия и поддържане на здравословно кръвно налягане и нивата на холестерола, може да помогне за минимизирането на някои видове деменция. Вероятно това би се случило и при хора с шизофрения. По-здравословен начин на живот, включително избягване на злоупотреба с наркотици и алкохол, би намалило значително риска от ранна смърт при хора с шизофрения.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: LinkedIn

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияНовиниСнимкиЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноЛеченияСоциални грижиАнкетиБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаИзследвания