Начало Психология Психология на развитието Развитие на бебетата Как да познаем надареното бебе

Как да познаем надареното бебе

Как да познаем надареното бебе - изображение

Най-разпространеното разбиране за талантливите и интелигентни деца е, че тяхната надареност не става очевидна, докато не започнат училище. Ако знаете какво да търсите, то можете да разпознаете характеристиките на таланта не само при малките деца, но дори още при бебетата.

Характеристики на таланта при кърмачетата:

  • Бебето е изключително бдително или винаги се оглежда наоколо
  • Необходимо му е по-малко сън от на повечето бебета
  • Нуждае се от почти постоянно стимулиране, когато се събуди
  • Може да започне да имитира звуци по-рано от други бебета

Надарените бебета често са изключително чувствителни към звуци, миризми, текстури, вкусове и могат да плачат енергично в отговор на неприятни или силни такива. (Това са ранни признаци на "суперсенситивността" на Дабровски.)

Не е нужно всяка от тези черти да бъде налице, за да се окаже едно бебе надарено, но често се наблюдават повече от една.

Необходимост от умствено стимулиране

Друг признак на надареност при децата е необходимостта от стимулиране на ума. Не е необичайно талантливите бебета да се вълнуват, когато не получават подобно стимулиране. Смущението обикновено завършва с плач.

Това може да е изключително трудно за родителите, тъй като изглежда сякаш нищо не може да накара бебето да спре да се тревожи и плаче. То е нахранено и пелените не се нуждаят от смяна, което често навява на мисълта за наличие на колики. Всъщност, то може да се успокои и оживи при простата смяна на околната среда.

Пеленачетата не могат да се придвижват сами, така че всичко, до което имат достъп, е онова, което е пред тях. Ако се уморят да гледат това, което е във видимата им граница, те се разстройват. Това се отнася двойно повече за талантливите деца.

Как да разберем, че бебето се разстройва от липсата на стимулация? Има няколко начина, по които можем да научим, че това е така.

Например, тези бебета често спират да плачат, когато ги обърнете с лице в различна посока или им осигурите различна гледка. Родителите на надарени деца споделят, че когато малчуганите им са били бебета, е било нужно да бъдат премествани на всеки 20 минути, за да спрат плача си.

Проучвания на кърмачета

Друг начин да се разбере, че тези бебета се нуждаят от умствена стимулация, е от проучвания, проведени с бебета. Д-р Хилари Хетингер Щайнер и д-р Марта Кар докладват за редица изследвания на деца, чиито предмет са две неща: "привикване" и "предпочитание към новост".

В изследванията на "привикването" се измерва колко бързо децата ще се отдръпнат от някакъв стимул, като картина или играчка. В тези на "предпочитание към новост" изследователите показват на бебетата две форми на стимули, познати и непознати (или нови), след което наблюдават колко често пеленачетата поглеждат към всеки един от тях.

Проучванията установяват, че някои бебета "привикват" към стимули по-бързо, отколкото други, което означава, че те отвръщат по-рано погледа си от него. По същия начин някои бебета проявяват предпочитание към непознат (нов) стимул пред вече познатия.

Щом бебетата от тези проучвания навършват 8 годин, те получават тестове за интелигентност. Резултатите сочат, че определените като надарени са всъщност онези бебета, които отклоняват вниманието си от предмети по-бързо от останалите. Те са също и тези, които предпочитат непознатите пред познатите им вече предмети.

Това, което тези изследвания изглежда показват е, че надареността не е просто резултат от осигуряването на обогатяваща среда у дома, а че талантливите деца се раждат с необходимост от умствено стимулиране. Накратко, надареността може да има генетична връзка.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywell.com

Снимка: kidspot.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиНовиниТестовеХранене при...Социални грижиАлт. медицинаИсторияФизиологияКлинични пътекиСпортНормативни актовеОрганизацииСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители