Начало Психология Психология на развитието Развитие на децата Как да разпознаем надареността при малките деца

Как да разпознаем надареността при малките деца

Как да разпознаем надареността при малките деца - изображение

На колко години трябва да е едно дете, за да покаже признаци за надареност?

Много родители и учители смятат, че едно момиче или момче е талантливо и интелигентно само когато тестове в училище го покажат. Подобни тестове за проверка на интелигентността обикновено не се предоставят на децата преди трети или четвърти клас, ако въобще се предложат на малчуганите. Истината е, че характеристиките на надареността могат да се проявят още при прохождащите деца. Всъщност, някои от признаците може да се наблюдават дори и при бебета!

Прегледайте следния списък и вижте колко от тези характеристики се отнасят за вашето малко дете. Не забравяйте, че за да бъде едно момче или момиче определено като надарено не е необходимо да отговаря на всички изисквания от този списък.

Характеристики в малките деца:

  • Като пеленачета може да покажат раздразнение, ако са обърнати в една посока за прекалено дълго време
  • Като бебета изглеждат бдителни
  • Имат нужда от малко сън дори като пеленачета
  • Често достигат важните етапи от развитието като първите думи или прохождането по-рано от очакваното
  • Възможно е да проговорят по-късно, но когато го направят, използват завършени изречения
  • Силно желание да изучават заобикалящата ги среда (отварят шкафове, разглобяват играчки)
  • Детските играчки и другите видове игри се усвояват бързо, след което детето губи интерес
  • Много активно (но действия с някаква цел – да не се бърка със синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието)
  • Правят разлика между реалността и фантазията (въпросите относно Дядо Коледа или феята на зъбките се задават от децата доста рано в развитието)

Надарените пеленачета може да покажат силен интерес към числата или буквите. Те често започват да извършват прости изчисления или се учат сами как да четат преди да навършат четири години. Въпреки това дете, което не чете или не е добро по математика още от много ранна възраст, пак може да бъде надарено.

Малчуганите, които проявяват тези характеристики в началните години, почти със сигурност имат по-висока интелигентност, но не всички талантливи деца развиват тези умения на много малка възраст.

Проучвания, изследващи надарени пеленачета (които след години са показали високи резултати на тестовете за интелигентност в началното училище), показват предпочитание към новостта, като същевременно трудно понасят вече познатото. Накратко, по време на експериментите на вниманието на бебетата се показват различни предмети за определен период. Тези пеленачета, за които няколко години по-късно се е установило, че са надарени, изместват погледа си много по-бързо отколкото останалите малки участници. Когато на талантливите и интелигенти бебета им се показва познат и нов предмет, те предпочитат да гледат към непознатия за тях обект.

Какво трябва да направите, ако смятате, че малкото ви дете е надарено?

Краткият отговор на този въпрос е нищо – или поне нищо повече от това, което вече най-вероятно правите. Ако забележите, че малкото ви дете показва интерес към буквите и книгите, то тогава му купете играчки, на които е изписана азбуката като магнетични букви или пластмасови букви за вана. Разбира се, осигурете на детето си достатъчно книги. Ако малчуганът ви предпочита числата, вземете играчки с изписани на тях цифри.

Поддържайте вниманието на детето си и му поставяйте нови задачи и предизвикателства.

Най-вероятно вие вече го правите, защото надарените малчугани бързо показват раздразнение, когато им е скучно. Ако видите, че детето ви вече не се интересува от дадена дейност, махнете играчката. Например надарените малчугани често харесват флаш карти. За външен човек подобно занимание сигурно би изглеждало като проява на прекалено амбициозни родители, които се опитват да накарат детето си да учи. В повечето случаи обаче подобна интелектуална стимулация се харесва на надарените момичета и момчета. Независимо от това, ако флаш картите омръзнат на детето ви, не настоявайте да продължава със заниманието просто защото мислите, че то е умно и трябва да се упражнява.

Много родители, които предполагат, че отрочетата им са по-талантливи и интелигенти от обикновеното, искат да разберат какви тестове се използват за определяне на надареност. Важно е обаче майките и бащите да си зададат въпроса, защо искат да тестват детето си. В повечето случаи родителите отговарят на запитването с думите, че искат да подпомогнат малчугана в развитието му.

Всъщност на толкова малка възраст като три или четири години родителите вече правят голяма част от това, от което децата им се нуждаят. Понякога майките и бащите смятат, че ако синът или дъщеря им е надарен/а, те са задължени да ги обучават постоянно. Ако обаче детето не показва желание да учи, то тогава е желателно родителите да не прекаляват с настояването. В случай че самият малчуган прояви интерес към усвояването на нови знания и умения, майките и бащите вероятно вече подпомагат детето си в образователните занимания.

Ще дойде време, когато родителите ще имат възможността да тестват възможностите на сина или дъщеря си, но това няма да се случи през най-ранните години.

Редактор: Нора Маркова
Източник: verywellfamily.com
Снимки: unsplash.com

 

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСнимкиНовиниИсторияРецептиСпортИнтервютаСоциални грижиАнкетиХранене при...Алт. медицинаТестовеОбразованиеЗаведенияНормативни актовеОрганизацииСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника