Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да помогнете, когато ваш приятел има проблеми с алкохола

Как да помогнете, когато ваш приятел има проблеми с алкохола

Как да помогнете, когато ваш приятел има проблеми с алкохола - изображение

Пристрастяването оказва негативно влияние не само върху зависимия, но и върху неговото семейство, приятели и дори колеги. Хората от обкръжението му могат да се почувстват объркани, обидени или несигурни относно това дали да се опитат да помогнат на пристрастения човек, или да го оставят сам да се справи с проблемите си. Възможно е близките и приятелите на зависимия да не предприемат никакви действия, защото са убедени, че просто си втълпяват за наличието на пристрастяване или пък рационализират безучастността си със схващането, че даденият човек трябва да "удари дъното", преди да започне лечение.

Според д-р Катлийн Смит (лицензиран професионален терапевт, автор, журналист на тема психично здраве и възпитаничка на Харвардския университет), когато хората омаловажават ефектите от злоупотребата с наркотици или алкохол, никой не печели от ситуацията. Въпреки че алкохолизмът представлява сложно разстройство, близките и роднините могат да идентифицират някои основни признаци и поведения, които индикират, че техният приятел или колега има проблем и се нуждае от помощ.

Признаците могат да се изразят в:

  • Трудности при контролирането или спирането на консумация на алкохол
  • Постоянната употреба на алкохол като способ за релаксация
  • Забравянето на случилото се по време на консумацията на алкохол
  • Заблуждаването на останалите относно честотата и количеството на употребен алкохол
  • Наличието на професионални, лични и легални проблеми поради консумацията на алкохол
  • Изразяване на притеснение относно употребата на алкохол от някои от членовете на семейството

Много хора избират да не адресират зависимостта на свой приятел или роднина, защото са чули и повярвали в редица погрешни твърдения за алкохолизма. Според д-р Катлийн Смит един такъв мит е разпространеното схващане, че алкохолиците пият всеки ден.

Всъщност алкохолната зависимост не се диагностицира спрямо количеството консумиран алкохол, а въздействието на пиенето върху качеството на живот и ежедневното функциониране.

Възможно е дори да забележите, че ваш колега продължава да изпълнява работните си задължения на време, но този човек реално може да е високо функциониращ алкохолик. Или пък сте чули отнякъде, че зависимият трябва да "удари дъното", преди да се вземе в ръце и реши да се бори с проблемите си. Д-р Катлийн Смит твърди, че ранната интервенция повишава значително успеваемостта на лечението.

Друг широкоразпространен мит е схващането, че останалите не могат да помогнат на зависимият да спре да пие, ако той самият не е готов. Всъщност близките хора могат да окажат изключително голямо влияние и да представляват ключова фигура в процеса на възстановяване. Те могат да помогнат на алкохолика да осъзнае негативния ефект от пиенето върху собствения му живот и този на най-близките му. Положителната промяна в хората, страдащи от пристрастяване, може да не се случи за една нощ или дори никога, но винаги съществува вероятността вашата помощ да се окаже необходимата подкрепа, която да ги тласне към започване на лечение.

Нека разгледаме няколко ефективни начина за предприемане на интервенция, когато смятате, че ваш приятел има проблеми с алкохола.

Пропуснете четенето на лекции

Използването на тактики за сплашване или изнасянето на дълги и поучителни лекции за това, кое е правилно и грешно, вероятно няма да се окаже много ефективно. Разбира се, че е възможно да споделите притесненията си относно проблемното поведение на вашия приятел или познат, но е желателно да се опитате да не се изкарвате като жертвата в ситуацията или да се пробвате да не използвате заплахи и закани към зависимия човек.

Не забравяйте да не се опитвате да провеждате важен разговор относно проблемното поведение, докато алкохоликът е интоксикиран. Намиращият се в подобно състояние човек най-вероятно ще отрече обвиненията, ще се ядоса или ще забрави, че разговорът някога се е състоял.

Подгответе се добре, преди да проведете важен разговор със зависимия

Обмислете дали първо не е необходимо да се консултирате с лекар или професионалист от областта на психичното здраве, който да ви предостави адекватна и полезна информация. Възможно е да откриете, че сте натрупали някои погрешни схващания относно поведението на зависимия и неговото възстановяване.

Също така е желателно, преди да разговаряте с вашия близък, да се подготвите за евентуална негативна реакция. Често, когато бъдат накарани да се изправят лице в лице с проблемите си, алкохолиците отговарят с гневни изблици или напълно отричат да имат проблем. Вероятно е и да си признаят до определена степен, че злоупотребяват с алкохола, и да започнат да правят обещания, които обаче е възможно да не спазят.

Бъдете конкретни

Препоръчително е да се подготвите да бъдете колкото се може по-точни и ясни, когато изразявате своята загриженост относно проблемната консумация на алкохол. Използвайте примери за това, как алкохолната зависимост е довела до проблеми в живота на вашия приятел или роднина, вместо да представяте генерализирани изявления като "Пиеш прекалено много" или "Съсипваш си живота."

Най-вече покажете готовността си да помогнете, ако зависимият човек реши да започне лечение. Ако страдащият от алкохолизъм продължи да извърта истината или отказва да се съгласи с представените от вас конкретните примери, знайте, че е вероятно добрата ви аргументация все пак да го накара да се замисли над проблемното си поведение.

Погрижете се за себе си

Наличието на зависимост може да повлияе негативно и на хората от обкръжението на алкохолика, така че не забравяйте да потърсите подкрепа, ако прецените, че е необходимо. Обмислете дали имате нужда да посетите терапевт, да поговорите с приятел, който е преминал през сходна ситуация, или да се присъедините към група за подкрепа. Ако не се грижите за собственото си психично здраве, то тогава е възможно да не успеете да подкрепите любимия ви човек по време на лечение.

Накратко: Преодоляването на алкохолната зависимост не се случва за една нощ. Повторното връщане към проблемното поведение може да бъде или да не бъде част от процеса на възстановяване. Но преодоляването на алкохолизма изисква оказването на непрестанната подкрепа и означава отпразнуването на малките победи и постижения, когато се случат. Не се обвинявайте или не мислете, че сте отговорни за проблемното поведение на някой друг. Важно е обаче да поемете отговорността за това, какъв приятел може да бъдете за този, който има нужда от помощ.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psycom.net
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаНовиниЗдравни съветиЗдравни проблемиАнкетиЛеченияСнимкиСоциални грижиЛайфстайлИсторияТестовеБотаникаВидеоНормативни актовеОрганизации