Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да превърнете вашите негативни преживявания в смислени моменти

Как да превърнете вашите негативни преживявания в смислени моменти

Как да превърнете вашите негативни преживявания в смислени моменти - изображение
Ние предпочитаме удоволствието пред болката, щастието пред тъгата и положителните преживявания пред отрицателните.

Но може ли негативните преживявания да ни направят по-щастливи в дългосрочен план? Според много изследвания в тази област това е напълно възможно. Можем да използваме своите нещастни преживявания за личностното си развитие, вместо да ги оставим да ни разкъсат. Всъщност всеки опит – малките ежедневни трудности (споровете с романтичния ни партньор) и големите житейски травми (смърт на близък човек или раздяла) имат потенциала да ни помогнат да постигнем по-голямо чувство за смисъл в живота си.

Защо се случва това? Всички трудности, с които се сблъскваме в живота, много често заплашват да ни отнемат нещо, които има смисъл за нас. Можем да се оставим загубата да ни зашемети и да се изгубим в скръбта си, но вместо това можем и да се опитаме да използваме случилото се, за да опознаем и разберем по-добре себе си, другите и да намерим своето място в света.

Как да го направим?

Предлагаме ви 7 начина, които ще ви помогнат да превърнете отрицателните си преживявания в полезни уроци, които да ви върнат чувството за смисъл.

1. Изследвайте въздействието, което дадено събитие има върху вас

Един от начините да извлечете смисъл от негативно преживяване е като изследвате въздействието му върху вас. Запитайте се как ви променя това изживяване. Какво научихте от него? Изследвайки начина, по който ви въздействат събитията, вие си създавате по-силно чувство за смисъл.

2. Помнете собствената си история

Всеки човек има непрекъснато развиваща се история за себе си - линия за това какво се е случило, защо се е случило и как то е довело до това, което е последвало. Използваме тази постоянно развиваща се история, за да разберем как се съчетават преживяванията в живота ни. Когато сме в състояние да интегрираме нашите негативни преживявания в личната ни история, ще бъдем способни да видим цялата картина, а не само фрагменти от нея. И като резултат, ние ще разберем, че дори нещастните ни преживявания имат смисъл. За да ви е по-лесно да откриете тяхното значение, записвайте негативните си преживявания и отбелязвайте как ви влияе всяко едно от тях.

3. Представете си "Какво би станало, ако…"

За да намерите смисъл в своите лоши преживявания, опитайте да си представите възможни алтернативи на трудните събития, решения и избори в живота си. Тази психична обработка ни помага да получим представа за по-широките модели, които са в основата на нашия опит. Чувствайте се свободни да изследвате хипотетичните реалности, но не забравяйте, че правите това, за да разберете по-добре тази реалност и защо тя е точно такава.

4. Генерирайте страхопочитание

Преживяването на страхопочитание също може да помогне за насърчаване на смисъл в живота. Нещо повече, то може да генерира положителни чувства (например, раждането на дете в близкия ни приятелски кръг), но и отрицателни чувства (като когато сме свидетели на торнадо, пожар или наводнение).

Страхопочитанието сякаш спира хода на времето и има силата да разширява мирогледа ни, карайки ни да мислим за неща, които са извън нашата собствена вселена. След подобно преживяване имаме много по-мъдър и спокоен поглед върху собствените си проблеми.

5. Укрепване на социалните връзки

Нека си го кажем. Когато се чувстваме отчаяни, просто искаме да се оттеглим в ъгъла и да се скрием. Но ако използваме негативните преживявания като мотивация да се свържем с хората, които ги е грижа за нас, тогава можем да укрепим връзките си, вместо да им навредим. Ако изберем да потърсим подкрепата на своите близки хора или приятели, ние ще се справим много по-лесно с нещастните си преживявания.

Затова психолозите съветват да търсите повече възможности за създаване на смислени връзки с хората, които заемат важно място във вашия живот.

6. Свържете се с вашето минало

Когато усетим, че губим чувството си за смисъл, можем да си помогнем, като се потопим в миналото си. Разгледайте стари снимки, припомнете си щастливи преживявания. Връщането в миналото може да ви помогне да проследите връзката му с настоящето и отново да откриете така необходимото чувство за смисъл.

7. Давайте си сметка за грешките, това ще ви помогне да не ги допускате в бъдеще

Когато се случи нещо лошо, ние често поставяме под съмнение изборите, които са довели до неприятния развой. Вместо да потъвате в съжаление и самокритика, бъдете обективни и си дайте сметка за допуснатите грешки. Това ще ви помогне не само да добиете повече увереност, но и ще ви даде възможност за вземане на по-правилни решения в бъдеще.

Всяко негативно преживяване притежава потенциала да ни научи на нещо. Ако погледнем на трудните събития от тази гледна точка, ще ни бъде много по-лесно да преживяваме трудните моменти в живота си и да градим много по-щастливо бъдеще.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: upvee.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно