Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Как да разговаряме с близък, диагностициран с рак

Как да разговаряме с близък, диагностициран с рак

Как да разговаряме с близък, диагностициран с рак  - изображение

Страшната диагноза рак неизменно предизвиква ураган от емоции като тъга, гняв, объркване, безпомощност и обреченост. За хората с онкологични заболявания е много важно да имат до себе си човек, който ги утешава и им предоставя топла и практична подкрепа.

Комуникацията е едно от големите изпитания за близките на онкоболни пациенти – обикновено не знаят нито как да започнат разговор, нито какво да кажат, въпреки силното си желание да засвидетелстват своята подкрепа и любов.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да присъствате подкрепящо, стабилно и съпричастно в живота на любимите си хора в този труден за тях момент.

Слушайте (със сърцето си)

Когато говорите с близък, диагностициран с рак, най-важното е просто да слушате. Опитайте се да чуете и да разберете как се чувства. Не казвайте нищо просто така, за да кажете нещо, не съдете и не се опитвайте да промените начина, по който се чувства или действа. Опитайте се да оставите настрани собствените си емоции и страхове.

Дайте възможност на близкия си сам да избере темата на разговора и сам да определи кога да заговори за страшната диагноза. Вие трябва да излъчвате безмълвна подкрепа, жестовете ви също трябва да са успокояващи и подкрепящи, поддържайте контакт с очите, слушайте внимателно и не се разсейвайте. Друг подходящ начин да осигурите подкрепа е като прекарате мигове в споделено мълчание, особено ако близкият ви не желае да разговаря.

Активното слушане е техника, която специалистите използват, за да покажат уважение. Това един от най-ефективните начини да покажете, че сте докоснат от думите и чувствата на човека. За да бъдете активен слушател, съберете цялото си внимание и го фокусирайте в настоящия момент, избягвайте да мислите как да отговорите или какво още можете да кажете. 

Избирайте внимателно думите си

Преди да кажете каквото и да било, уверете се, че знаете колко трудно е това преживяване за болния ви близък. Внимателният избор на думи може да помогне много да покажете подкрепата си, без да бъдете пренебрежителни, нито напрегнати, или да избягвате темата.

Ето някои неща, които можете да кажете, за да засвидетелствате своята подкрепа:

- Съжалявам, че ти се случва това.

- Ако някога имаш нужда да говориш, аз ще бъда тук, за да те слушам.

- Какво мислиш за това и как мога да помогна?

- Грижа ме е за теб.

- Мисля за теб.

Вижте и няколко примера за фрази, които не са уместни:

- Знам точно как се чувстваш.

- Знам какво точно трябва да направиш.

- Познавам човек със същата диагноза.

- Сигурен съм, че ще се оправиш.

- Не се притеснявай.

- Колко време ти остава?

Внимавайте, когато задавате въпроси

Обмисляйте внимателно всеки въпрос и имайте предвид, че може да бъде много изтощаващо да отговаряш на запитвания като: „Как се чувстваш?, „Колко ще продължи химиотерапията ти?”, „Как ти се отразява химиотерапията?”. От друга страна, въпросите от рода на "Как се чувствате?" или „Как си” първо, в много случаи са нелепи, и второ, не предразполагат към разговор, трето, с тях копаете надълбоко в емоциите на болния си близък, затова по-добре си ги спестете. Бъдете сигурни, че в определен момент от разговора той ще ви каже как се чувства, нещо повече, може би ще ви заговори за бъдещето, за смъртта и страховете си. Не е нужно да отговаряте, но бъдете готови да посрещнете болката му подкрепящо и утешаващо, дори и да е мълчаливо.

Бъдете честни

Хората с онкологично заболяване понякога искат да получат мненията на най-близките си относно заболяването, лечението и перспективите. Бъдете честни, но не се опитвайте да отговаряте на въпроси, на които не знаете отговорите. Вашият близък ще усети вашата честност и ще го оцени.

Бъдете честни и за своите чувства, но не задълбавайте твърде много в тях. Естествено е и вие да изпитвате страх, безпокойство, гняв, но бъдете кратки в изразяването им. Прекарването на прекалено много време, изразяващо болезнените емоции, които чувствате, може да разстрои близкия ви. Ако не можете да сдържате сълзите и страховете си, е по-разумно да се успокоите, преди да разговаряте с него.

Помислете, преди да дадете съвет

Преди да предложите някакъв съвет, попитайте се дали е уместно и бъдете готови да спрете, ако се почувствате насърчени да продължите. Не забравяйте, че не нежеланите съвети могат да причинят ненужен стрес.

Насърчавайте любимите му или ежедневни занимания

Помогнете на своя приятел или член на семейството да се върне към любимите си занимания или ежедневни дейности, доколкото и ако състоянието му позволява. Така той ще има възможност да се освобождава от стреса и да се чувства полезен.

Не говорете само за болестта

В първите дни след научаване на диагнозата това може да е трудно, но се опитайте постепенно да измествате темите на разговорите към различни от болестта неща. Може би говоренето за обичайните проблеми и рутинни задачи ще се отразят добре и ще откъснат болния ви близък от мислите за диагнозата и собствените му страхове.

Редактор: Ина Фенерова
Източници: cancer.net, cancer.org
Снимка:

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлСпециалистиВидеоНаучни публикацииЗаведенияКлинични пътекиИзследванияАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииПрезентацииСоциални грижиЗдравни съветиХранене при...СпортБотаникаСнимкиЛеченияТестове