Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да спрете да се притеснявате за нещата, които не можете да контролирате

Как да спрете да се притеснявате за нещата, които не можете да контролирате

Как да спрете да се притеснявате за нещата, които не можете да контролирате - изображение

В живота има една сурова истина, която някои хора отказват да приемат: Нямаме контрол над много от нещата, които се случват в живота ни.

Някои хора, които се противопоставят на тази истина, се превръщат в наистина дразнещи околните личности, които се опитват да контролират всичко – поведението на другите, принципите им, светогледа им, дори хранителните навици и вкусове – те постоянно се опитват да накарат другите да се променят. Мислят, че ако могат да придобият достатъчно контрол над хората около себе си и над ситуациите, в които се намират, те ще успеят да предотвратят лошите неща - които се случват, така или иначе, и много често ние не можем да направим нищо, за да ги спрем.

Други пък знаят, че не могат да ги предотвратят, но въпреки това се тревожат за тях. Те се тревожат за всичко - от природни бедствия до смъртоносни болести. Това ги държи заети и бдителни, но в крайна сметка губят само време и енергия, защото тревогите не водят до нищо добро.

Определете какво можете да контролирате

Когато сте разтревожени, отделете малко време, за да разгледате нещата, върху които имате контрол. Не можете да предотвратите идването на буря, но можете да се подготвите за нея. Не можете да контролирате как се държи някой друг, но можете да контролирате как реагирате.

Признайте, че понякога всичко, което можете да контролирате, е вашето усилие и вашето отношение. Когато влагате енергията си в нещата, които можете да контролирате, ще бъдете много по-ефективни.

Фокусирайте се върху вашето влияние

Можете да повлияете на хората и обстоятелствата, но не можете да принудите нещата да се случат. Може да помогнете на детето си да се подготви за тест, но не можете да го накарате да получи най-високата оценка. Можете да планирате прекрасно парти, да изпипате и последния детайл, но просто не можете да накарате хората да се забавляват.

За да имате ефективно влияние, съсредоточете се върху промяната на поведението си. Бъдете добър пример за модел и определете граници. Когато имате притеснения относно постъпка или избор на друг човек, споделете вашето мнение, но го споделете само веднъж. Не се опитвайте да поправяте хора, които не искат да бъдат коригирани.

Определете страховете си

Задайте си въпроса от какво се страхувате? Във всяка ситуация ли сте склонни да виждате по-скоро катастрофален изход? Съмнявате ли се в способността си да се справите с разочарованието?

Помнете, че обикновено най-лошият сценарий не е толкова трагичен, колкото си представяте, дори нещо повече - има шанс нещата да се развият много по-добре, отколкото очаквате.

Често обаче хората са толкова заети да мислят неща като: "Не мога да позволя проектът ми да се провали", че не отделят време да си зададат въпроса: "Какво бих могъл да предприема, ако проектът ми се провали?". Ако се научите да гледате малко по-позитивно на нещата, ако се уверите, че вие можете да се справите дори с най-лошия сценарий, това ще насочи енергията ви в много по-продуктивни занимания.

Мислете как да разрешите проблемите си, не предричайте техния фатален изход

Преиграването на разговори в главата или представянето на катастрофални резултати отново и отново не е от полза. Но решаването на проблема е.

тревога

Попитайте се дали вашето мислене е продуктивно. Ако се заемете с активното разрешаване на даден проблем, като например да се опитате да намерите начини за увеличаване на шансовете си за успех, то вие в крайна сметка ще успеете да постигнете добър резултат. Ако обаче губите времето си в тревоги и обмисляне на катастрофални изходи, наистина е време да промените начина си на мислене.

Осъзнайте, че негативните мисли не ви помагат, по-добре се разсейте с нещо, разходете се, например, а след няколко минути се върнете на проблема с твърдото решение да помислите върху ефективни начини да излезете като победител от дадената ситуация.

Създайте си план за управление на стреса

Физическата активност, здравословното хранене и добрият сън са само няколко ключови неща, които трябва да направите, за да се грижите за себе си. Но е важно и да отделите време за управление на стреса, защото това ще ви даде възможност да работите много по-ефективно.

Отделете време за почивка и релаксиращи занимания като медитация, хобита или срещи с приятели. Откажете се от нездравословните начини за справяне със стреса, като да се оплаквате на други хора или да пиете прекалено много.

Развийте здрави убеждения

Когато трябва да предприемете действия или да се успокоите, използвайте следните две фрази: "Направи го" и "Можеш да направиш нещата, така че да се случат". Така ще си напомните, че контролирате действията си.

Когато обаче се тревожите за нещо, върху което нямате контрол, като времето например, не казвайте: "Ако завали, всичките ми планове ще се провалят”, а се уверете: "Дори да завали, ще се справя”. Тези бързи фрази ще ви помогнат да не губите времето си за неща, над които нямате контрол.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: society19.com, toplinediamond.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниПсихологияНормативни актовеЛайфстайлСпортЛеченияИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиБотаникаТестове