Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Как да стана по-добър лидер

Как да стана по-добър лидер

Как да стана по-добър лидер - изображение

Как бихте описали силния лидер? В проучване лидерските качества, като асертивност, адаптивност, интелигентност и съвестност, биват цитирани като най-съществени.

"Изследванията ясно показват, че трансформационните лидери, които са позитивни, вдъхновяващи и окуражават и развиват последователите си, са по-добри лидери", обяснява експертът по психология и лидерство Роналд Е. Ригьо. "Те са по-ценени от последователите и имат по-високоефективни екипи."

И така, как можете да прегърнете тези ценни качества и да се превърнете в по-силен и ефективен лидер? Трансформационните лидери обикновено се описват като ентусиазирани, страстни, автентични и енергични. Те не просто са загрижени да помогнат на групата да постигне целите си, но също така помагат на всеки неин член да разгърне своя пълен потенциал.

Имайте предвид някои от следните съвети и помислете за начини, по които да приложите тези стратегии в ежедневието си.

Започнете с разбирането на вашия собствен лидерски стил

Разбирането на вашия настоящ лидерски стил е от съществено значение. Какви са силните ви страни? Кои области се нуждаят от подобрение? Един от начините да оцените уменията си е да решите психологически тест за определяне на лидерския стил, за да получите обща представа за начина, по който водите останалите.

След като завършите теста, прочетете основните характеристики на доминиращия ви стил. Тези качества подпомагат или затрудняват лидерството ви? След като определите кои области се нуждаят от работа, можете да започнете да търсите начини за подобряване на ръководните си умения.

Насърчаване на креативността

Интелектуалното стимулиране е едно от лидерските качества, което определя трансформационното лидерство. Последователите трябва да бъдат насърчавани да изразяват своята креативност. Ефективните лидери трябва да предлагат нови предизвикателства с широка подкрепа за постигането на тези цели.

Един от начините за насърчаване на креативността е да предлагате предизвикателства пред членовете на групата, като се уверите, че целите са в рамките на техните способности. Целта на този вид упражнения е да накарат хората да разтягат границите си, но да не бъдат обезсърчени от бариерите пред успеха.

Бъдете модел на подражание

Идеализираното влияние е още един от четирите ключови компонента на трансформационното лидерство. Трансформационните лидери илюстрират поведението и характеристиките, които насърчават в своите последователи. В резултат на това членовете на групата им се възхищават и се стараят да подражават на това поведение.

Ако искате да станете по-добър лидер, работете върху моделирането на качествата у вас, които бихте искали да видите в членовете на вашия екип.

Бъдете страстни

Бихте ли се обърнали към някого за напътствия и лидерство, ако той не се интересува наистина от целите на групата? Разбира се, че не! Големите лидери не са фокусирани единствено върху това, членовете на групата да завършат задачите си; те демонстрират истинска страст и ентусиазъм към проектите, по които работят.

Можете да развиете това лидерско качество, като помислите за различни начини, по които можете да изразявате вашия устрем. Нека хората да знаят, че се интересувате от техния напредък. Когато някой споделя нещо с останалата част от групата, не забравяйте да му кажете колко много оценявате такъв принос.

Слушайте и комуникирайте ефективно

Друго важно качество на трансформационното лидерство е фокусът върху осигуряване на директна комуникация с членовете на групата. Добрите лидери трябва да изразяват искрена загриженост за членовете на своята група, както устно, така и невербално.

Позитивно отношение

Трансформационните лидери имат оптимистично отношение, което служи като източник на вдъхновение за последователите. Ако лидерите изглеждат обезкуражени или апатични, членовете на групата вероятно също ще бъдат без мотивация.

Дори когато нещата изглеждат мрачни и вашите последователи се чувстват обезсърчени, опитайте се да останете позитивни. Това не означава да гледате нещата през розови очила. Означава просто да поддържате оптимизъм и надежда в лицето на предизвикателствата.

Насърчавайте хората си да допринасят

Нека членовете на вашия екип знаят, че приветствате идеите им. Лидерите, които насърчават участието на членовете на групата, често се наричат демократични или участващи лидери. Макар че запазват последната дума по отношение на всички решения, те насърчават членовете на екипа да играят активна роля в даването на идеи и правенето на планове.

Изследванията показват, че демократичното лидерство води до по-голяма ангажираност, по-творческо решаване на проблеми и подобрена производителност.

Мотивирайте вашите последователи

Трансформационните лидери осигуряват вдъхновяваща мотивация, за да насърчат последователите си да действат. Разбира се, вдъхновението невинаги е лесна задача. За щастие нямате нужда от мотивационни речи, за да стимулирате членовете на вашата група.

Някои идеи за лидерско вдъхновение включват искрена страст към идеите или целите, оказване на помощ на последователите да се чувстват включени в процеса и даване на признание, похвали и награди за постиженията на хората от екипа.

Предлагайте награди и признание

Друго важно качество на един добър лидер е да знае, че предлагането на ефективно признание и награди е един от най-добрите начини да помогне на последователите да се чувстват ценени и щастливи. Не е изненада, че щастливите хора са склонни да работят по-добре. Според изследователите Тереза Амаби и Стивън Крамър ръководителите могат да помогнат на членовете на групата да се чувстват по-щастливи, като им предлагат помощ, премахват бариерите пред успеха и награждават усилията им.

Продължавайте да опитвате нови неща

Кой казва, че лидерството е еднопосочна връзка? Когато работите върху развиването на някои от тези лидерски качества, не забравяйте да се обръщате към последователите си за обратна връзка и вдъхновение. Обърнете внимание на нещата, които са били ефективни в миналото и винаги търсете нови начини да вдъхновявате, мотивирате и възнаграждавате членовете на групата.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: entrepreneurinsight.com.my

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовини