Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как депресията при тийнейджърите се различава от тази при възрастните

Как депресията при тийнейджърите се различава от тази при възрастните

Как депресията при тийнейджърите се различава от тази при възрастните - изображение

За съжаление, депресията при тийнейджърите често остава недиагностицирана. Понякога това се дължи на факта, че родителите не разпознават симптомите, тъй като последните се различават значително от тези при възрастните. В резултат на това много подрастващи ненужно страдат мълчаливо.

Съществуват четири вида депресия, които обикновено засягат младежите на тази възраст, независимо от пол, популярност, академичен успех или атлетични способности.

Ако сте родител, важно е да се запознаете подробно с често срещаните симптоми на депресия в юношеството.

Физически здравни проблеми

Както е добре известно, депресираните възрастни често говорят за емоционална болка, депресивните тийнейджъри, обаче, са склонни да съобщават за физически болки и смущения. Те биха могли се оплакват от главоболие, стомашни проблеми или просто да твърдят, че не се чувстват добре. Медицинските изследвания в подобни случаи не откриват причина.

Раздразнителност

Възрастните обикновено описват чувство на тъга, а тийнейджърите често стават по-раздразнителни. Те се държат неуважително или имат по-малко търпение от обикновено, или са по-непокорни. Известно е, че промените в настроението са нормални са този период от развитието на децата, но необичайно високата раздразнителност трябва да се счита за предупредителен знак за възможна депресия.

Академични промени

При тийнейджърите често може да се забележи рязък спад в оценките, когато депресията настъпи. Но това не е задължително. Някои от тях поддържат висок успех дори и по време на емоционалните сътресения.

Всъщност, понякога натискът да се поддържат добри оценки се превръща в движещ фактор. Тийнейджър, който смята, че трябва да бъде приет в престижен университет или че ниският успех ще съсипе живота му, може да продължи да се стреми към постижения, въпреки заболяването.

Чувствителност към критика

Депресията може да доведе до интензивна чувствителност към критика.

Понякога тийнейджърите се справят с тази повишена чувствителност като избягват определени дейности в страха си от провал. Един подрастващ би могъл да се откаже от възможността да влезе във футболния отбор или от това да покани някой, който харесва, на танц в опит да избегне отхвърлянето.

В друг случай той би могъл да реагира на този страх със стремеж към свръхпостижения. Депресираният тийнейджър би могъл да се превърне в перфекционист в опита си да избегне риска от отхвърляне. Важно е да наблюдавате как вашето дете реагира на риска, критиките и провала, тъй като промените в поведението му могат да са показателни.

Социално отдръпване

Социалната изолация е често срещан проблем при всички страдащи от депресия, но подрастващите не се отдръпват непременно от всички. Понякога те просто сменят средата. Един депресиран тийнейджър може да започне да се движи с грешната компания, да спре да говори с определени приятели или членове на семейството си.

Той би могъл да се дистанцира от действителните дейности и да съсредоточи вниманието си върху виртуалната реалност — изграждайки онлайн персона, чрез която да води разговори или да играе ролеви игри в продължение на часове, за да избяга от реалностите на живота.

Потърсете помощ

Ако смятате, че вашият тийнейджър е депресиран, потърсете професионална помощ.

Запазете час при педиатър или се свържете с професионален психиатър. Лечението на депресия при подрастващи може да включва терапия, медикаменти или комбинация от двете. Важно е вие да участвате в процеса.

Не е необичайно подрастващият да откаже помощ. Ако вашият случай е такъв, срещнете се с професионалист в областта на психичното здраве сами. Психотерапевтът би могъл да предложи стратегии, които да използвате в помощ на вашето дете.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: standard.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниСоциални грижиСпортИнтервютаЗдравни съветиХранене при...ЛеченияАлт. медицинаВидеоТестовеЗдравни проблемиАнкетиБотаникаИзследвания