Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите Съвети за родителите на тийнейджъри, страдащи от депресия

Съвети за родителите на тийнейджъри, страдащи от депресия

Съвети за родителите на тийнейджъри, страдащи от депресия - изображение

Тийнейджърите са изправени пред невероятен стрес – като се започне от промените в пубертета и се стигне до вечните тревоги дали са харесвани, кои са и дали и къде се вписват. С цялата тази нестабилност и несигурност невинаги е лесно да се направи разграничение между нормалните тийнейджърски болки и депресията.

И все пак, при юношите тя е много повече от мрачно или тъжно настроение. Става дума за сериозен здравен проблем, който оказва влияние върху всеки аспект от живота им. За щастие, той е лечим и родителите могат да помогнат.

Вашата любов, напътствия и подкрепа могат да помогнат на детето ви да преодолее депресията и отново да вземе живота си в ръце. 

Депресиран ли е моят тийнейджър?

Всички знаем колко трудни са тийнейджърските години, малко от нас обаче осъзнават, че депресията засяга юношите много по-често, отколкото можем да предположим. Всъщност, според статистиката един на всеки пет страда от депресия в някакъв момент от тийнейджърските си години. И все пак, въпреки че депресията е лечима, повечето юноши никога не получават помощ.

Депресията по време на пубертета надхвърля меланхоличното настроение и непредвидимото поведение. Тя може да унищожи личността на вашия тийнейджър, причинявайки чувство на тъга, отчаяние или гняв.

Много нездравословни поведения или нагласи могат да бъдат индикации за депресия. Вижте няколко сигнала, показващи, че тийнейджърите се опитват да се справят с емоционалната си болка:

Проблеми в училище

Депресията може да доведе до ниски нива на енергия и концентрация, отсъствия от часовете и по-слаби оценки.

Бягство от дома

Много депресирани тийнейджъри бягат от дома или говорят за бягство. Такива опити обикновено са вик за помощ.

Наркотици и алкохол

Някои тийнейджъри прибягват дори до алкохола или наркотиците в опит да "самоизлекуват" депресията си. За съжаление злоупотребата с тях само влошава нещата.

Ниско самочувствие

Депресията може да предизвика и засили чувството, че не са достатъчно привлекателни, че не са толкова успешни, колкото трябва да бъдат, че са недостойни…

Пристрастяване към смартфоните

Тийнейджърите търсят спасение от проблемите си в безкрайното онлайн сърфиране, но прекомерното използване на смартфони и интернет само повишава изолацията им, а това задълбочава депресията им.

Безразсъдно поведение

То включва опасно шофиране, честа и прекомерна консумация на алкохол или безразборен секс.

Насилие

Някои депресирани тийнейджъри - обикновено момчетата, които са жертви на тормоз – са склонни към прояви на агресия и насилие.

Тийнейджърската депресия се свързва и с редица други психични проблеми, включително хранителни разстройства и самонараняване.

Добрата новина е, че родителите могат да помогнат, а най-важната стъпка за това е първо да се научат да разпознават предупредителните знаци.

Какви са симптомите на депресия при тийнейджърите?

За разлика от възрастните, които имат възможност самостоятелно да търсят помощ, тийнейджърите разчитат на своите родители, учители или други лица, които се грижат за тях, да разпознаят страданията им и да им окажат така необходимата помощ. Но това невинаги е лесно. Симптоми на депресията са както тъгата и желанието за изолация, така и раздразнителността и гневът.

Вижте кои са най-често срещаните признаци на тийнейджърската депресия:

 • тъга или чувство за безнадеждност;
 • раздразнителност, гняв или враждебност;
 • често избухване в плач;
 • отчуждаване от приятели и семейство;
 • загуба на интерес към ежедневни или любими дейности;
 • лошо представяне в училище;
 • промени в навиците за хранене и сън;
 • безпокойство и възбуда;
 • чувство на безполезност и вина;
 • липса на ентусиазъм и мотивация;
 • умора или липса на енергия;
 • затруднено концентриране;
 • мисли за смърт или самоубийство.

Как да помогнем на депресирания тийнейджър

Ако не бъде лекувана, депресията може напълно да унищожи личността на детето ви, затова не чакайте с надеждата, че тревожните симптоми ще изчезнат от само себе си. Ако имате съмнение, че вашият тийнейджър страда от депресия, покажете своята загриженост по ненатрапчив начин. Дори ако не сте сигурни, че именно депресията е причината за мрачните настроения и неприятното поведение на детето си, не пренебрегвайте тези симптоми, защото те са знак за проблем, който трябва да бъде разрешен.

тийнейджър, депресия

Не се отказвайте, ако в началото на разговора детето откаже да сподели проблемите си – да говориш за депресията е наистина трудно – особено при тийнейджърите. 

Започнете разговор по темата с детето си, опишете какви са симптомите на депресията, споделете, че сте забелязали някои от тях в поведението му и го попитайте има ли нещо в живота му, което го притеснява. Помолете го да ви разкаже през какво преминава и бъдете готови да слушате. Въздържайте се от излишни въпроси и напътствия – повечето тийнейджъри не обичат да се чувстват покровителствани.

И все пак, ясно заявете подкрепата и готовността да окажете всякаква помощ. Опитайте се да разговаряте с детето си колкото се може по-често, насърчавайте го да се вижда с приятели, заведете го на кино, на разходки в парка, ограничете времето, което прекарва пред компютъра и телефона. Помогнете му да опознае нещо ново – хоби, спорт, изкуство, и му осигурете среда, в която се чувства ценено, обичано и достойно за уважение. Ако състоянието на детето ви не се подобри, задължително потърсете професионална помощ.

Как да общувате с депресиран тийнейджър

Фокусирайте се върху слушането и не се изкушавайте да поучавате.

Отхвърлете всяко желание да критикувате, когато тийнейджърът започне да говори - дори нещата, които чувате, да не ви харесват. Важното е, че детето ви комуникира. Ще постигнете най-доброто като просто уверите вашето дете, че сте до него - безусловно.

Бъдете нежни, но упорити

Не се отказвайте, ако в началото на разговора детето откаже да сподели – да говориш за депресията е наистина трудно – особено при тийнейджърите. Дори да имат желание да споделят, може да им е трудно да изразят това, което чувстват. Бъдете нежни, но упорити, опитайте се да предразположите детето си, като подчертаете своята загриженост и готовност да го изслушате.

Не оспорвайте начина, по който се чувства

Реплики от типа на „Не трябва да се чувстваш така” или „Няма причина да се чувстваш така” са изключително грешен подход. Признайте правото на детето си да се чувства наранено, обидено, тъжно, без да се стараете да обяснявате, че "нещата не са толкова лоши". Само признавайки болката му, можете да му помогнете да се почувства истински разбрано и подкрепено.

Вярвайте на интуицията си

Ако вашият тийнейджър твърди, че всичко е наред и няма основателна причина за потиснатото му настроение, останете бдителни и го наблюдавайте няколко дни. Ако не настъпи промяна в настроението и поведението му, и ако все още отказва да сподели проблемите си с вас, трябва да се доверите на интуицията си и да потърсите помощ от трети човек – негов приятел, любим учител или психолог. Важното е да го накарате да говори с някого.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимки: bestcolleges.com, paradigmmalibu.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниСоциални грижиСпортИнтервютаХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаЛеченияВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиБотаникаИзследвания