Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Как детството ни се отразява на парите, с които разполагаме днес

Как детството ни се отразява на парите, с които разполагаме днес

Как детството ни се отразява на парите, с които разполагаме днес - изображение

Случвало ли ви се е да не можете да заспите от притеснения за пари? Или пък сте толкова вманиачени на тема спестяване, че не можете да спите цяла нощ, ако на следващия ден ви се налага да похарчите известна сума пари?

Оказва се, че генезисът на настоящите ни убеждения и навици ни води обратно към детството ни. Именно в нашето минало е скрит ключът към разкриването на причините, поради които в сегашния си живот разполагаме или не с достатъчно финансови средства.

Според психолога Майкъл Кей уроците, които сме научили като дете, формират нашата лична операционна система и определят нашето "нормално", което рядко поставяме под въпрос. Опитайте се да се върнете назад във времето – спомените могат да обяснят на какво се дължи отношението ви към парите. Кои са първите ви спомени, свързани с тях - може би пускането на стотинки в касичка, харчене на джобните или как сте придружили родителите си до банка за отваряне на спестовна сметка. След това се съсредоточете във всеки един от вашите родители. Какви уроци научихте от тях? Мислете внимателно, защото тези уроци може да са затрупани от други – съзнателно даваните от тях. Те може да не са конкретни (Хубаво е да се научиш да спестяваш), възможно е също родителите ви да са избягвали да говорят за пари пред вас, което също носи определени внушения или пък често са правили изказвания като "Богатите хора са алчни"; "Парите са коренът на всяко зло "; "Винаги изглеждай така, сякаш имаш много пари".

Какви са били впечатленията ви за парите – нещо, което никога не свършва или нещо, което трябва да се спестява, или нещо, което получавате, ако сте си го заслужили, при определени условия? Помислете по какъв начин сте боравили с парите в детството и в юношеска възраст.

Знаехте ли, че сте богати, бедни или сте някъде по средата? Чувствали ли сте привилегировани? Спомняте ли си как сте определяли семейството си в сравнение с другите? По-добре ли се чувствахте от децата около вас или по-зле? Завиждахте ли им, че имат повече неща от вас?

Какво чувствате при мисълта за пари – притеснение, безразличие или радост?

Всички тези преживявания са запечатани в мозъка ви и заедно с с вашите вярвания за парите те формират отношението ви към тях днес. Ако сте израснали с идеята, че е много важно да покажете на света, че сте успешни, че можете харчете повече, отколкото е необходимо, за да живеете, вие ще правите това и в зряла възраст. Ако сте израснали с разбирането, че парите са средство и че удовлетворението може и трябва да се отложи за подходящ момент в бъдещето, то има огромни шансове в настоящето да вземате решения, които поддържат финансова ви сигурност.

Но означава ли това, че сме заложници на своето детство и не можем да променим своето настояще? Не съвсем. Вие сте напълно способни да промените това, но трябва да започнете да градите новото си отношение към парите. За целта е необходимо да замените старите си убеждения с нови:

Старо убеждение: Аз използвам парите, за да покажа на другите, че съм успешен.

Ново убеждение: Използвам парите, за да създам дългосрочна сигурност за мен и моето семейство.

Старо убеждение: Парите причиняват тревоги.

Ново убеждение: Парите не са повод за безпокойство. Ако имам проблем, ще го разреша, но няма да губя спокойствието си.

Но ако все пак мисълта за пари стане силно тревожна, помислете дали не е по-разумно да се обърнете към терапевт, който да ви помогне да изградите нови навици, които да поддържат спокойствието и здравето ви.

Само не забравяйте: не сте заложници на уроците, които сте получили в детството си, напротив, ако те ви дърпат надолу, трябва да направите всичко възможно, за да се освободите от тях. Промените зависят само и единствено от желанието и енергията ви.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: Observatorio de Pensiones

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниЗдравни съветиСоциални грижиАнкетиСнимкиЛюбопитноНормативни актовеСтатистически проучвания