Начало Психология Социална психология Аз Причините за неуспеха и страданието ни днес, може би се крият в детството ни

Причините за неуспеха и страданието ни днес, може би се крият в детството ни

Причините за неуспеха и страданието ни днес, може би се крият в детството ни - изображение

Има причина разговорите, които хората водят със своите терапевти, да включват и въпроси за детството.

Причината е, че в първите години от живота си ние изграждаме три основни убеждения, които ще ни ръководят, дори когато пораснем:

Нашите основни вярвания кои сме и какви сме

По време на детството си ние си изграждаме представа за това кои сме и какви сме. Тя идва чрез посланията, които получаваме от родителите, братята и сестрите, учителите и приятелите ни. Тези послания – които се съдържат в отношението към нас, мнението, споделено за нас и т.н – ни помагат да определим какви сме - дали сме добри, умни, социално неудобни, срамежливи или агресивни. И след като придобием усещането кои сме и как ни възприемат другите, ние ще формираме изборите и взаимоотношенията си с околните.

Нашите основни вярвания за другите

В детството си ние научаваме много за другите хора. Добри ли са? Помагат ли на другите или се нараняват и предават едни други?

Ако сте имали детство, пълно с обич и грижи, може би сте научили, че е безопасно да се доверите на хората и е добре да помагате на другите. Ако обаче се израснали с убеждението, хората не са толкова добри, то и като възрастен вие ще вярвате, че те могат да ви навредят или да злоупотребят с вас.

Нашите основни вярвания за света

Децата, които растат в грижовна среда със сравнително малко стресиращи събития, може да вярват, че светът е безопасно място. Те по-скоро живеят с очакването за светло бъдеще в мирен свят.
За разлика от тях децата, които преживяват тежки и травмиращи събития, може да вярват, че светът е страшно място, но без значение какво се случва около тях, те ще се постараят да успеят.

Вярванията могат да се превърнат в пророчества

Когато сте убедени, че нещо е вярно, търсите доказателства, които поддържат вашата идея. Всяко доказателство укрепва вашата вяра. Така че, ако сте израснали, вярвайки че "не сте достатъчно умен, за да отидете в колеж", вие ще виждате всяка грешка, лоша оценка или трудност като доказателство, че не сте умни. И ако успеете да постигате добри резултати от време на време, вероятно ще го отдадете на късмет или ще си помислите, че учителят ви е дал лесен тест. За нищо на света не би ви хрумнало, че убеждението ви, че не сте умен, е невярно – това би било твърде обезпокоително, защото не съвпада с доказателствата, които сте открили досега.

От друга страна, вашите вярвания влияят и на поведението ви. Ако смятате, че не сте умни, вероятно няма да полагате много усилия в училище. Следователно, няма да постигате и добри резултати.

Ако вярвате, че не сте способни да създадете истински приятелства, вие винаги ще имате проблеми в изграждането на дълготрайни взаимоотношения. Това ваше убеждение ще личи в поведението ви – ще избягвате контакт с очите, няма да поздравявате хората приятелски… В отговор на това вие също ще получавате неприветливо отношение и съответно вярата ви, че сте неприятен събеседник, който не умее да създава приятелства, ще се затвърди.

Как да промените основните си вярвания

Много хора успяват да преодолеят убежденията, създадени в детството, но има и такива, които дори като възрастни продължават да чуват онзи неприятен вътрешен глас, който постоянно им напомня, че никога няма да постигнат нищо.

Добрата новина е, че всеки може да се освободи от заробващите вярвания, които е развил по време на детството си. Отнема време и практика да обучите мозъка си, за да видите нещата по различен начин, а понякога се изисква професионална помощ - особено ако са налице травмиращи обстоятелства. Справянето с непродуктивните убеждения, създадени в детството, може да бъде ключът към напредъка и развитието на потенциала ви.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: followingtolead.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиОбразованиеНовиниТестовеИсторияЗдравни съветиЛичности