Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Как жените наистина се чувстват относно секса

Как жените наистина се чувстват относно секса

Как жените наистина се чувстват относно секса - изображение

Много жени смятат, че сексът е най-дълбоката форма на любов и привързаност, мнозина от тях са много сексуално ориентирани. Докато достигането до мъжкия оргазъм е по-бързо, женският често е по-силен и невероятният му капацитет за удоволствие включва множество оргазми.

Начините, по които жените преживяват и изразяват своята сексуалност, често са много различни от тези на техните партньори. Ето някои от най-честите различния:

Сексът започва в ума. Мъжът често е разочарован, че тя не го желае с тялото си толкова, колкото той нея. Но тялото й е много различно хормонално. Тестостеронът причинява физиологично желание и при двата пола, но в различна степен - пропорционално, мъжкият хормонален тласък е силен писък, а нейният случаен шепот. Нейният двигател е фантазирането, припомнянето и представата за горещ секс. Така че, по време на увлечение или влюбване - когато тя непрекъснато мисли за това - нейният сексуален апетит е висок и възбудата е лесна.

Сексът се отнася до това да бъдеш желана. Изследователят в тази област - Мередит Чивърс - казва, че "да бъдеш желана е оргазъм" за жените. Докато визията на (някои жени са по-визуално ориентирани от други) привлекателен мъж може да предизвика малък скок на възбуда в една жена, то мисълта за неговата реакция към нея - "Чудя се дали той мисли, че съм секси?" - удря мозъка й като светкавица. Знаейки, че мъж жадува за нея, тя ангажира въображението си и възпламенява секси мисли в ума си. Точно както мъжът често очаква изобилие от секс след брака, жената има очаквания за продължителен романс, който я уверява в сексуалната й привлекателност.

Сексът е смесица от различни фактори. Повечето жени обичат секса, но желанието лесно може да дерайлира от умора, негодувание, физиологични проблеми (болка) и менопауза. Всъщност, без физиологичния тласък, под формата на висок тестостерон, както е при мъжете, основната задача на жените е да изключат вътрешните "спирачки", казва секс терапевта Емили Нагоски –  прането, децата и работата, или вътрешните спънки, които идват от историята или религията им. Жените често идват в леглото, готови за приятно преживяване, но все още без желание за секс, докато не бъдат възбудени. Понякога достигането до върха на възбудата може да бъде неравномерно изкачване (при повечето жени може да отнеме до 45 минути). Достигането до редовни оргазми не е толкова лесно за жените, колкото за мъжете, но е необходимост за запазване продължителното желание. Така че, докато мъжете обичат разнообразието, жените понякога предпочитат изпитани начини или рутини, защото така има повече гаранция за удоволствие, което им позволява да се отпуснат в дадения момент.

Сексът е контекстуален. Докато много жени проучват оргазма чрез лична стимулация, голяма част от тях започват сексуалния си живот в рамките на една връзка или сексуално общуване. Първият път, когато биват докосвани интимно, обикновено е от друг човек, докато почти всички мъже започват сексуалния си живот с мастурбация. Чувството за сексуално желание е в основата си най-суровата форма на уязвимост - да искаме любовникът ни да ни докосва и да ни доставя наслада означава да изпитаме нужда. Често върховете и спадовете във връзката карат жените да оттеглят желанието си, предпазвайки сърцето си по начин, по който мъжете не го правят и не могат да го правят, предвид силата на своето биологично въздействие. Необходимостта на жената да се чувства емоционално безопасно преди сексуалния момент никога не може да бъде преувеличена. Романтиката и съблазняването са начини, по които мъжете и жените могат съвместно да създадат сексуален контекст, който да помогне на жената да се отдели от грижите на ежедневието и мисловния списък с неща за вършене, и да я доведе до уязвимото място.

Сексът е аспект на любовта. Сексът, говоренето, излизането, съвместната работа, управлението на дома и семейството като екип, чувството на благодарност, празнуването на празниците, даването и получаването на подаръци и привързаността могат да значат любов за жената - сексът е част от цялото, не определящ фактор. Правенето на любов може да се дължи на топлината, която тя изпитва в отношенията, но не е непременно източник на възбуда.

Сексът е начинът, по който тя дава любов. В никакъв случай не казваме, че жените са задължени да правят секс, когато не го желаят, но понякога тя може да осъзнае нуждата на партньора си от секс и въпреки собствената липса на желание, да поиска да посрещне нуждата му. Ако има релационна топлина и добра воля, това може да бъде истински дар на любовта. Но усилията й могат да бъдат осуетени, когато партньорът настоява: "Но аз искам да го искаш!", защото така той отбива нейните мотиви за любов, настоявайки, че сексуалното желание трябва да бъде нейният истински импулс. Понеже обикновено жената изпитва желание след възбудата, често тя се радва, че го е започнала. Някои жени намират дълбоко удовлетворение в сексуалния полов акт, дори и без достигане до оргазъм. Докато през по-голямата част от времето искаме да чувстваме, че сме на една и съща вълна с партньора си, преди да правим секс, понякога самият секс ни води до същата тази вълна.

Мъжете и жените трябва да се чувстват дълбоко привързани към партньора си, за да изпитват щастие. Но нашата стартова позиция често е различна. Емоционалната близост, съчетана със сексуалната близост, е комбинация, която създава страстен брак или партньорство.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноФизиологияПсихологияСнимкиАнкетиИсторияЗдравни съветиНовиниОрганизацииЗдравни проблемиТестовеНаправления в медицинатаСпециалистиАлт. медицинаЛеченияХранене при...Социални грижиРецептиБотаникаСпортПатологияДиетиНормативни актовеКлинични пътекиЗаведения