Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как погрешното тълкуване на сигналите на тялото може да предизвика тревожност

Как погрешното тълкуване на сигналите на тялото може да предизвика тревожност

Как погрешното тълкуване на сигналите на тялото може да предизвика тревожност - изображение

Рано сутрин е, а вие тъкмо паркирате колата си, преди да се качите в офиса и да започнете работния ден. Чувствате се готови да проведете работната презентация пред началниците си. Информацията на слайдовете е перфектно представена, а вие сте репетирали какво ще кажете десетки пъти. Уверени сте, че ще се справите.

Всички се събират в конферентната стая, а вие изведнъж усещате как адреналинът ви се покачва. Само за няколко секунди започвате да осъзнавате много ясно какво се случва с тялото ви: потта, която се образува върху дланите ви, сухотата в устатата, която не се премахва дори след като изпиете една чаша с вода, и забързаният пулс, който ви кара да усещате всеки удар на сърцето си.

Способността да възприемате сигналите на тялото се нарича интероцептивна точност. Съществуват редица различни психосоматични признаци, които можете да забележите, докато изпитате тревожност. Един от най-трудните за игнориране е сърдечният ритъм.

Именно поради тази причина възприемането на сърдечната честота е директният предвестник за измерването на интероцептивната точност на хората и нивата на тревожност и стрес.

Интероцептивната точност и сърдечният ритъм

Способността да определяте с точност сърдечната честота е от изключително значение за идентифицирането на силно безпокойство. Учените са установили, че тревожността зависи толкова от физическото състояние, колкото и от психичното. Също така, (погрешното) възприемане на ритъма на сърцето може лесно да допринесе за катастрофален начин на мислене по време на панически епизод.

Поради това едни от най-ефективните терапии за справяне със силното безпокойство, като например прогресивната мускулна релаксации и дълбокото дишане, често се фокусират върху заглушаване на физиологичен отговор на тялото, последвано от когнитивна преоценка на случващото се.

По отношение на интероцептивната точност гледната точка на учените в продължение на много време е, че тя е наследствена характеристика, подобно на цвета на очите или височината. С други думи, тя не подлежи на промяна. Нови сведения обаче предоставят доказателства за противоположната теза – ситуацията има толкова голямо значение за реакцията, колкото и самият човек. 

Ново изследване и резултати

Екип от изследователи с ръководител Мартин Уиткамп (Martin F. Whittkamp) от Люксембургския университет провежда проучване с цел установяване на ролята на средата в определянето на умението да преценяваме с точност биологичните отговори. Данните от експеримента са публикувани в научния журнал Psychophysiology през 2018 г.

Изследователите използват два метода за измерване на интероцептивната точност чрез възприемането на сърдечната честота. Първата, наречена преброителна задача, е просто сравнение между действителния ритъм на сърцето и съобщените от участниците данни за собствения пулс. Чрез втория метод, носещ името задача за разграничаване на ритъма, учените измерват колко точно участниците могат да преценят дали сърдечният им пулс е в синхрон с външен стимул, например мигаща светлина върху компютърен екран.

След това екипът сравнява резултатите от преброителната задача и задачата за разграничаване, направени от участниците в две различни условия: състояние на покой и стрес. Психичният стрес се предизвиква от това, че участниците трябва да комбинират възможно най-бързо и точно цвета на мигащата крушка с подходящ бутон. Също така, изследователите включват и няколко вербални знака, приканващи участниците да се представят колкото се може по-добре, за да не съсипят целия експеримент.

В допълнение към сравняването на двете състояния – по време на стрес и в спокойна среда – и кореспондиращите ги резултати за интероцептивна точност, изследователите проектират редица изчислителни модели. Тези модели имат за цел да измерят до каква степен интероперативната точност се дължи на индивидуалната способност и до каква на дадената ситуация.

Резултатите показват, че около 40% от интероперативната точност на човек може да се обясни с неговите индивидуални черти, докато около 30% може да се дължи на променящата се ситуация. Останалите 30% са вследствие от грешка при измерването (разликата между истинската и измерената стойност).

Накратко, способността ви да откривате и следователно да модулирате реакциите на тялото си по време на тревожност не е фиксирана. Тези сигнали подлежат на промяна. Възможно е да се научите да възприемате по-точно ритъма на вашето сърце, дори в моменти на висок стрес. Също така, можете да приложите техники за преоценка на случващото се, за да намалите значително нивата си на тревожност.

Резултатите от това проучване имат потенциала да дадат нова насока на учените относно управлението на стреса и интензивното безпокойство. Засега дори самото знание, че можете да подобрите своята интероцептивна точност, е възможно да ви помогне да подобрите реакциите си и минимализирате тревожността, която изпитвате.

Редактор: Нора Маркова
Източник: brainblogger.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниАлт. медицинаСпортЛеченияСнимкиБотаникаТестовеРецептиФизиологияКлинични пътекиИсторияКалкулаториПроизводители