Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво представлява компулсивно разстройство в пазаруването

Какво представлява компулсивно разстройство в пазаруването

Какво представлява компулсивно разстройство в пазаруването - изображение

Характеристики на компулсивното разстройство в пазаруването (КРП)

Въпреки че не е официално описано в "Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства" (ДСН), се предполага, че натрапчивото пазаруване, известно също като компулсивно разстройство в пазаруването, е или вид разстройство на импулсния контрол, поведенческа пристрастеност, или че е свързано с обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР).

Разбиране на натрапчивото пазаруване

Характеристиките на натрапчивото пазаруване включват:

  • Пазаруването на ненужни артикули.
  • Прекарване на много време в проучване на търсени стоки и/или пазаруване на ненужни такива.
  • Трудност в противопоставянето на покупката на ненужни предмети.
  • Финансови затруднения, поради неконтролируемо пазаруване.
  • Проблеми на работното място, в училище или вкъщи в резултат на неконтролируемото пазаруване.

Изследванията показват, че това натрапчиво поведение често е съпътствано от депресия, безпокойство и други отрицателни емоции. Наистина, хората, засегнати от натрапчиво пазаруване, често съобщават за неудобно напрежение, което се облекчава поне временно чрез купуване.

Въпреки това временно облекчение, много хора с КРП се чувстват разочаровани от себе си и депресирани поради очевидната им липса на контрол върху поведението си.

Импулсивно купуваните продукти включват дрехи, обувки, бижута и домакински артикули, като контейнери, ястия и т.н., като много от хората просто не са в състояние да устоят на разпродажбите.

Повечето, които са засегнати от синдрома на натрапчивото пазаруване, предпочитат да пазаруват сами или онлайн, вместо правейки го с други хора, които биха могли да ги притеснят с въпросите си.

Кой е засегнат от КРП?

Смята се, че натрапчивото пазаруване засяга около 6% от населението в Съединените щати.

Жените са 9 пъти по-предразположени от мъжете. Повечето случаи на това заболяване започват в ранна възраст и е рядкост то да се отключи след 30 години. Едно скорошно проучване показва, че разпространението на натрапчивото пазаруване се е увеличило във времето.

Наред с КРП често се наблюдават и проблеми с настроението, като например тежко депресивно разстройство или тревожно разстройство, както и наличието на други форми на импулсни нарушения в контрола, като щипане на кожата или дърпане на косата, обсесивно-компулсивно разстройство, злоупотреба с вещества, личностни разстройства или склонност към преяждане при хранене. Специалистите по психично здраве, които извършват диагностика на натрапчивото разстройство в пазаруването, трябва внимателно да разграничават състоянието от онова, което понякога може да съпътства мания при биполярно разстройство.

Друго скорошно проучване, проведено измежду клиентите на голям търговски център, показа, че по-вероятно е компулсивните купувачи, (почти 9% от учасниците в проучването) да са млади, по-малко образовани жени, които са употребявали някакви вещества като алкохол, тютюн или наркотици. Те също така имат повече симптоми на ОКР, психически стрес и импулсивно поведение, както и по-ниско самочувствие. Интересното е, че същите тези купувачи има пет пъти по-голяма вероятност да отговарят на критериите за гранично личностно разстройство, отколкото останалите.

Лечение на компулсивното разстройство в пазаруването

Въпреки че резултатите от изследването са смесени, съществуват известни доказателства, че заболяването реагира на лечение със селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs). Има също така сведения, че когнитивно-поведенческата терапия може да бъде ефективна за намаляване на симптомите при много компулсивни купувачи, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се определи кои видове терапии са най-ефективни при отделните хора.

С разпространението на това заболяване и доказателствата, че броят на хората, засегнати от него, се увеличава, трябва да се направят повече изследвания, които да установят как по-ефективно да диагностицираме и лекуваме хората, страдащи от компулсивно разстройство в пазаруването.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywell.com

Снимка: linkedin.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлПсихологияАлт. медицинаНовиниЛеченияСпортБотаника