Начало Психология Поведенческа психология Патология Кога прекомерното миене на ръце е признак на ОКР

Кога прекомерното миене на ръце е признак на ОКР

Кога прекомерното миене на ръце е признак на ОКР - изображение

Гемофобията често води до прекомерно измиване на ръцете. Ако необходимостта от измиване на ръцете ви започне да се намесва в ежедневието ви, може да сте развили OCD.

Миенето на ръце е един от най-добрите начини за предотвратяване на разпространението на много заболявания, включително настинки, грип, болести, причинени от храна и други инфекциозни заболявания. Има хора, които са толкова обезпокоени от микробите, че полагат сериозни грижи на обществени места, за да избегнат докосването на повърхности, на които може да има микроби, и често използват дезинфекциращи средства за ръце и антибактериални сапуни, за да намалят риска. В повечето случаи тези предпазни мерки са просто част от ежедневието и не предизвикват излишно безпокойство. При други обаче загрижеността за чистотата и микробите е мания и води до натрапчиво, често ритуализирано поведение.

Обсесивният страх от микроби или мръсотия и нуждата от постоянно измиване на ръцете, отново и отново, е една от най-честите прояви на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). За хората, които страдат от ОКР, измиването на ръцете надхвърля хигиените навици. Това е екстремно поведение, чиято реална цел е да се намалят интензивните чувства на страх и безпокойство. Разграничението между загрижеността за микробите и обсесивно-компулсивното разстройство се основава на степента, до която безпокойството засяга и нарушава — дори доминира — живота на човека.

Обсесивно-компулсивно разстройство и прекомерно измиване на ръцете

Обсесивно-компулсивно разстройство е тревожно разстройство, характеризиращо се с неуправляеми страхове и мисли, които предизвикват (дори принуждават) повтарящи се, ритуализирани поведения, които се извършват в опит да се прогонят обсебващите мисли. Обикновено страдащите от ОКР вярват, че техните обсебващи мисли и натрапчиво поведение са ирационални, но се чувстват безпомощни в това да им се противопоставят. Хората, които са принудени постоянно да измиват ръцете си, са обсебени от страх от зараза и често мият ръцете си многократно, често до кръв. Те също така могат да ритуализират процеса, например, да мият всеки пръст поотделно и в определен ред. Прекъсването на ритуала обикновено ги кара да го започнат отначало.

Хората със загриженост за микробите и мръсотията, над средната, често измиват ръцете си много внимателно и избягват да докосват кранчето, когато го затварят, за да не ги замърсяват отново. Те също могат да използват хигиенизиращи средства за ръце между измиванията, но не изпитват ненужен стрес, относно чистота. За страдащите от ОКР едно измиване никога не е достатъчно. Дори и след многократните измивания тревогата, свързана със страха от заразяване, ще продължи да прекъсва мислите им до степен, в която нарушава качеството на живота им, а измиването на ръцете облекчава безпокойството в много ниска степен.

Ясна причина за обсесивно-компулсивно разстройство не е определена. Обикновено се смята, че съществуват редица фактори, вариращи от биологичен до психологически и екологичен. Въпреки че е известно, че съществуват промени в мозъците на хората с ОКР, няма скрининг или тест, който да го диагностицира окончателно. Диагнозата се основава на изчерпателно интервю с психиатър. Психотерапията, със или без медикаменти, често е ефективно лечение на разстройството, особено когнитивна поведенческа терапия — краткосрочен структуриран подход, който се фокусира върху ученето на начини за справяне с обсебващите мисли, без да се прибягва до натрапчиво поведение.

Помощ за прекомерното измиване на ръцете

Стеснението от ОКР често води до тихо страдание в продължение на години, преди да се потърси помощ, в опит да се запази поведението скрито дори и от близките. Нека подчертаем дебело, че има ясно разграничение между загриженост за чистотата и ОКР, и съветваме всеки, който подозира, че има това разстройство да си отговори на следните въпроси:

  • След като измиете ръцете си, все още ли се притеснявате, че може да сте пропуснали място или да не сте се измили добре? Дори след многократно измиване все още ли се страхувате или сте под напрежение, че ръцете ви не са достатъчно чисти?
  • Имате ли строго структурирана рутина за измиване на ръцете си? Миете ли ги според определена последователност или брой? Често ли започвате отначало от страх, че сте объркали последователността?
  • Изпадате ли в крайности и избягвате ли места или ситуации от страх, че те могат да ви изложат на микроби или мръсотия? Например, избягвате ли да се здрависвате или да докосвате повърхности на обществени места?
  • Ръцете ви често ли са зачервени, сухи и напукани?
  • Вашето безпокойство относно чистотата и усилията ви да го облекчите пречат ли взаимоотношения и ежедневни ви дейности?

Ако сте отговорили с "да" на няколко от тези въпроси, то може да се касае за обсесивно-компулсивно разстройство, което изисква консултация с опитен психолог. Разстройството е лесно лечимо. Никой не трябва да живее с тревожността и депресията, които последват тези обсебващи мисли и натрапчиво поведение.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: anxiety.org

Снимка: mcpoz.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниАлт. медицинаСнимкиЛеченияСпортТестовеБотаника