Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как психолозите могат да помогнат за справяне със сърдечните заболявания

Как психолозите могат да помогнат за справяне със сърдечните заболявания

Как психолозите могат да помогнат за справяне със сърдечните заболявания - изображение

Всяка година сърдечните заболявания засягат повече от 17 милиона души в света. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, сърдечните болести са водещата причина за смърт при мъжете и жените. Някои рискови фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания, като наднормено тегло и пушене, могат да бъдат контролирани чрез избор на начин на живот и поведение.

Ако сте претърпели инфаркт или сте диагностицирани със сърдечно заболяване, това може напълно да промени живота ви.

Промяната на хранителните навици, управлението на стреса и следването на плана за лечение, предписан от вашият лекар, може значително да подобри състоянието ви и да увеличи шансовете ви за пълно възстановяване. От друга страна, редовната консултация с психолог ще подпомогне откриването на успешни начини за промени в начина на живот, както и справянето с емоционални реакции като депресия, тревожност, чувство на обреченост и безизходица. С психолога ще обсъдите цялостното си физическо и емоционално здраве, поставената диагноза, вашите убеждения и поведение. Той ще ви окаже подкрепа и ще ви помогне да се справите с неуспехите, да развиете нови умения и да промените нездравословното поведение. 

Сърдечни заболявания и депресия

Според Американската сърдечна асоциация 33 процента от пациентите с инфаркт развиват известна степен на депресия. Симптомите на депресия като умора и чувство за безполезност могат да накарат хората да игнорират лечението си и да не се вслушат в съветите на лекарите за здравословно хранене и стриктен прием на лекарства. Проучванията показват, че лечението на депресията улеснява хората със сърдечни заболявания да следват дългосрочни планове за лечение и да направят подходящи промени в начина си на живот.

Получаване на подкрепа

Трайните промени в поведението са на практика невъзможни без силна подкрепа и напътствия. Изследванията показват, че до две трети от пациентите със сърдечни заболявания могат да се върнат към поведението, което е допринесло за инфаркта си година по-късно. Работата с психолог или посещаване на група за подкрепа на хора със сърдечни заболявания може да ви помогне да се придържате към новия си начин на живот.

Стъпки към здравословния начин на живот:

Физическа активност

Физическите упражнения са важна част от здравословния начин на живот. Консултирайте се с кардиолога и психолога си за подходящ за вас план за упражнения. За начало опитайте да правите кратки разходки или да използвате стъпалата вместо асансьора.

Хранете се здравословно

Здравословната диета е от съществено значение за поддържането на новия ви начин на живот. Съсредоточете се върху развитието на здравословни хранителни навици, които да станат част от ежедневието ви. Например, изберете скара, вместо пържена храна.

Управлявайте стреса

Изследванията показват, че стресът може да доведе до много различни здравословни проблеми, включително повишен риск от сърдечни заболявания. Регулирането на стреса е важна част от превенцията и лечението на сърдечните заболявания. Проучванията показват, че ако се научите да управлявате своя стрес, можете по-добре да контролирате сърдечната честота и кръвното налягане.

Развийте умения за справяне с емоциите

След инфаркт може да изпитате депресия, тревожност или допълнителен стрес. Важно е да обърнете внимание на негативните емоции, които изпитвате. Това ще подпомогне ефективното ви и бързо оздравяване.

Не отказвайте подкрепа

Получаването на помощ и подкрепа от приятели и семейство може да помогне за възстановяването ви. Изследванията показват, че хората с по-голяма социална подкрепа изграждат устойчивост, което намалява риска от депресия и тревожност. Приятелите и семейството често са готови да предлагат подкрепа, но невинаги знаят как могат да помогнат.

Избягвайте прегарянето

Изследванията показват, че стриктното придържане към предписанията на лекаря, редовните упражнения и здравословното хранене често са трудни за изпълнение и създават напрежение в пациентите. Прегарянето може да ви накара да се чувствате психически и физически изцедени и да ви накара да се откажете от усилията да промените начина си на живот. За да намалите прегарянето, имайте предвид, че малките стъпки могат да доведат до дългосрочна промяна. Напомняйте си често, че се движите в по-здравословна посока и отделяйте време, за да празнувате усилията си.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: apa.org
Снимка: forbes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноПсихологияЛайфстайлХранене при...Здравни съветиСоциални грижиСнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоТестовеЗдравни проблемиАнкетиБотаникаИзследвания