Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Депресия при хората в трета възраст: Съвети за самопомощ – част 1

Депресия при хората в трета възраст: Съвети за самопомощ – част 1

Депресия при хората в трета възраст: Съвети за самопомощ – част 1 - изображение

Депресията не е признак на слабост или грешка в характера. Тя може да засегне всеки, на всяка възраст, независимо от произхода или постиженията в живота. Депресията е често срещан проблем при хората в трета възраст, а симптомите й могат да засегнат всеки аспект от живота им, да повлияят на енергията, апетита, съня и интереса към работа, хобита и взаимоотношения.

Независимо от предизвикателствата, пред които сте изправени, и независимо от възрастта ви, има стъпки, които можете да предприемете, за да се почувствате отново щастливи и с повече вяра и спокойствие да се наслаждавате на своите златни години.

Мит е, че след определена възраст по-възрастните хора не могат да усвояват нови умения, да опитат нови дейности или да направят промени в начина на живот. Истината е, че човешкият мозък никога не спира да се променя, така че дори като по-възрастни, вие също сте способни да учите нови неща и да се адаптирате към нови идеи, които могат да ви помогнат да се възстановите от депресията.

Преодоляването на депресията включва откриването на нови неща, които ви харесват, адаптиране към промяната, поддържане на физическа и социална активност.

Разбира се, когато сте депресирани, предприемането на действия, с които да си помогнете, може да бъде трудно. Но понякога дори просто да мислите за нещата, които трябва да направите, за да се почувствате по-добре, може да се отрази благотворно на състоянието ви. А когато към това добавите и малки стъпки като кратка разходка например или среща с приятели, то това ще подобри настроението ви за следващите  поне два часа. Ако предприемате малки стъпки ден след ден, симптомите на депресията ще се облекчат и ще се почувствате отново енергични и изпълнени с надежда.

Предлагаме ви няколко практични съвета, които ще ви помогнат да излезете от капана на депресията:

Намерете начини да останете ангажирани

Ако страдате от депресия, може би не искате да правите нищо или да виждате никого. Но изолацията само ще влоши депресията. Колкото по-ангажирани сте - социално, психически и физически - толкова по-добре ще се чувствате.

Търсете контакти лице в лице

Старайте се да поддържате ежедневни контакти лице в лице и помнете, че цифровата комуникация не носи същите ползи за психичното здраве. Личните срещи ще придадат съвсем различен тон на ежедневието ви. Не се страхувайте да създавате нови приятелства. И не забравяйте, че никога не е късно да потърсите хора, които споделят интересите ви - като клуб за книги например.

Търсете начини да се чувствате свързани и ангажирани

За да преодолеете депресията (но и за да възпрепятствате връщането й) е важно да се чувствате ангажирани, да имате цели, към които да насочвате вниманието си. С напредването на годините, когато губим все повече неща в професионален и личен план, е трудно да останем ангажирани и заети, особено след пенсиониране, когато децата отдавна са напуснали дома и сме приключили професионалния си път. И все пак, има много възможности да откриете нов смисъл в живота и да продължите да се чувствате свързани и ангажирани.

Излизайте по-често навън

Създайте си правило да не оставате целия ден вкъщи. Разходете се в парка, отидете на фризьор, обядвайте с приятел, посетете музей, отидете на концерт или пиеса.

Станете доброволец

Да оказваме помощ на другите е един от най-добрите начини да се чувстваме по-добре и комфортно със себе си и да разширим социалната си мрежа.

Към втора част >>>

Прочетете още: Депресия при хората в трета възраст: Симптоми и причини

Редактор: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: independent.ie

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлНовиниСоциални грижиСпортХранене при...ЛеченияБотаникаКлинични пътекиАлт. медицинаВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследвания