Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как родителите да дават ефективни инструкции на децата си

Как родителите да дават ефективни инструкции на децата си

Как родителите да дават ефективни инструкции на децата си - изображение

Овладяването на проблемното поведение на детето е приоритет на повечето родители. Поставянето на ограничения за малчуганите по спокоен и конструктивен начин и навременното реагиране спрямо недопустимото държание, когато се случи, представляват едни от най-трудните моменти в процеса на възпитание. В тази статия сме поместили няколко съвета за това, как родителите да дават ефективни инструкции на децата си, за да могат момчетата и момичетата да възприемат по-лесно и бързо напътствията на възрастните.

Едно от най-важните средства за свеждане до минимум на проблемното поведение се базира на успешното възприемане на насоките от малчуганите. Когато става въпрос за възпитанието, понякога начина, по който са поднесени самите инструкции, може да попречи на усвояване на смисъла на думите на възрастните.

Представяме на вниманието ви няколко способа за даване на инструкции на децата, които ще увеличат вероятността насоките на родителите да бъдат чути и изпълнени.

Бъдете директни: Заявете ясно мнението си чрез изявление като "Моля те, седни долу.", вместо да задавате въпроси като "Готов ли си да седнеш на бюрото, за да си напишеш домашната работа?".

Близостта е важна: Когато давате инструкции на сина или дъщеря си, се постарайте винаги да сте близо до него/нея, вместо да викате на детето си отдалече.

Използвайте ясни и специфични команди: Опитайте се да замените често използвани изрази като "Отиди да учиш." с "Ако обичаш, прочети урока си по география и изпълни задачите в края на текста."

Давайте съобразени с възрастта инструкции: Говорете на детето си по начин, по който сте сигурни, че ще разбере. Ако малчуганът е все още сравнително малък, не използвайте дълги и сложни изречения, като се придържате към познати за него думи. Например: "Моля те, вдигни топката." С напредване на възрастта някои деца започват да не приемат добре снизходителното държание от страна на родителите си, така че подходящата формулировка на насоките може да се окаже ключова.

Ограничаването на броя на инструкции: Важно е родителите да не прекаляват с броя на указанията си, тъй като децата, особено тези с проблеми с концентрацията, не могат да запомнят всичко, което се иска от тях. Избягвайте да давате дълги и трудни за следване инструкции като "Моля те, обуй си маратонките, вземи си обяда от кухнята и отиди да ме чакаш в преддверието." Желателно е да сведете броя на молбите до една за дадения момент.

Не усложнявайте прекалено обясненията, които давате на децата: Предoставянето на аргумент, защо едно поведение е проблемно, увеличава шанса детето да послуша родителите си и да изпълни молбата им. Ако обаче обяснението е прекалено дълго и неясно, малчуганът може да не разбере какво се очаква от него. Например: Заменете "Отиди да си вземеш палтото, защото вали много силно навън, сигурно няма да внимаваш, ще се намокриш и после ще се разболееш." с "Вали и не искам да се разболееш. Отиди да си вземеш палтото."

Позволете на детето да осмисли дадените от вас инструкции: След като родителите са дали своите указания на малчугана, е препоръчително възрастните да изчакат няколко секунди, преди да повтарят думите си. Така децата се научават да следват казаните по спокоен начин напътствия, вместо да свикват с това, че инструкциите винаги се повтарят по няколко пъти и няма смисъл да слушат още от първия път. Изчакването на малчугана да свърши поисканото от него и наблюдаването на самото изпълняване на задачата също допринася за успешното възпитание на децата.

Редактор: Нора Маркова
Източник: childmind.org
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноОрганизацииСоциални грижиСнимкиНовиниНормативни актовеИнтервютаОбразованиеАнкети