Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как саундтраците на филмите влияят на мозъка ни

Как саундтраците на филмите влияят на мозъка ни

Как саундтраците на филмите влияят на мозъка ни - изображение
"Музиката е стенография на емоциите. Емоциите, които трудно описваме с думи, се предават директно чрез музиката и в това е нейната сила и значимост." - Лев Толстой

Музиката е универсален език. Тя е способна да предизвиква спомени, да събужда емоции и дори да ни помага в трудни времена, поради което е толкова впечатляващ елемент в кинематографичния свят. Вярвате или не, саундтраците на филмите влияят на нашия мозък.

За много хора е невъзможно разберат и дори да гледат филм без музика. Много стари филми са актуални и до днес благодарение на забележителните си саундтраци. „Star Wars“ е ясен пример за това, както и "Отнесени от вихъра" или знаменитата душ сцена във филма "Психо".

Саундтраците на филмите имат силата да предизвикват емоции. Те дори могат да ни накарат да се усмихнем, да се разплачем, да се притесним. А това е така, защото музиката влияе на нашия мозък. Нека разгледаме това по-подробно.

„Емоции от всякакъв вид могат да бъдат предизвикани от мелодия и ритъм; следователно музиката има силата да формира характера." - Аристотел

Музиката и мозъкът

Музиката е вълнуваща форма на изкуство, която може да ни накара да пътуваме във времето и да преживяваме отминали моменти. Но какво всъщност се случва в нашия мозък, когато го слушаме музика?

Според някои изследвания тя е изиграла важна роля в еволюцията. Според учените тя засяга ключови области, свързани с контрола и движенията, от което заключват, че е повлияла на обединението на предците ни и на развитието на алтруистичното им поведение.

В проучване, направено през 2015 година, изследователи от Университета на Хелзинки са открили, че класическата музика засяга гените, свързани с удоволствието. От друга страна, при тези, които са слушали Моцарт по време на експеримента, е измерена и по-висока мозъчна активност.

Музикологът и философ Юлий Портной казва, че музиката може да повиши нивата на ендорфини в мозъка, което води до състояние на удоволствие и релаксация. Слушането на музика може дори да повлияе на метаболизма, кръвното налягане, енергийните нива и храносмилането.

Като се има предвид, че музиката активира много области на мозъка едновременно, много специалисти по психично здраве прибягват до нея, за да помогнат на пациентите си. В музикалната терапия музиката се използва основно като средство за подобряване на здравето на пациента и цялостното му благополучие. Всъщност проучванията показват, че тя може да бъде полезна в рехабилитацията, социалните програми и образованието.

Как саундтраците на филмите влияят на мозъка

Саундтраците на филмите са създадени от компетентни композитори, които са добре запознати с ефекта, който музиката има върху мозъка, следователно те знаят как да я използват, за да ни завладее. Композиторите използват силата на музиката, за да предизвикат емоции. Например, композиторът Бернар Херман убеждава Алфред Хичкок да добави музика към душ сцената в „Psycho“, за да засили ефекта.

Саундтраците на филмите са изключително важни, защото по някакъв начин установяват връзка между това, което зрителите виждат, и емоциите им по време на филма.

Музиката играе основна роля в предизвикването на страх и мъка. Това важи за всеки жанр, не само за филмите на ужасите. В екшъните например музиката засилва напрежението на някои сцени и кара сърцето ни да препуска на други.

През 2010 г. Калифорнийският университет публикува проучване, според което човешките същества и някои диви животни проявяват сходна чувствителност към тревожни звуци. Днес композиторите вече използват тези звуци, за да предизвикат мъка, безпокойство или нервност.

Инфразвукът, използван във филмите

Инфразвукът е нискочестотен звук, който човешките същества не могат да възприемат. Въпреки това, той провокира естествени емоционални и физически реакции.

Инфразвукът се използва във филмовите саундтраци, за да предизвика определени емоции в зрителите. Чрез инфразвука композиторите могат да накарат зрителите да усетят страх, тъга, щастие. Например, във филма „Paranormal Activity“ целта на инфразвука е да се гарантира, че зрителите ще изпитат страх и болка по време на някои сцени.

В заключение, филмовите саундтраци правят кинематографичното преживяване много по-реално и интересно.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: listefilm.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиНовиниСпортРецептиАлт. медицинаОбразованиеХранене при...ФизиологияПатологияИсторияОрганизацииКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаника