Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как се променя мозъкът на първокласниците

Как се променя мозъкът на първокласниците

Как се променя мозъкът на първокласниците - изображение

Наближава денят, в който хиляди деца ще се върнат в класните стаи.

А за първокласниците нещата са на път да станат сериозни. Обикновено тази първа година в училище носи нови изисквания: трябва да се седи на едно място по-дълго време, да се внимава повече, да се следват повече правила и т.н.

Това може и да не звучи забавно, но пък не е и нещо лошо или пък особено трудно. На възраст между 5 и 7 години децата показват забележителни подобрения в способността си да контролират вниманието и поведението си. Това е необходима част от развитието на изпълнителните функции, необходими за усвояване на четенето, писането и смятането.

Скорошно психологическо проучване установи, че училището всъщност има изключително важна роля по отношение на развитието на децата: първият клас помага за оформянето на мозъчните процеси, които позволяват на децата да контролират вниманието си и да останат концентрирани.

Изследване на Калифорнийския университет в Бъркли с участието на 62 деца на 5-годишна възраст, показва изумителни изводи. Една година след началото на наблюденията се оказало, че децата, които са посещавали училище, се справят много по-лесно с тестове и задържане на вниманието, в сравнение с тези, при които записването в първи клас, било отложено с една година. Децата от първата група са показали подобрение по няколко показателя – по-лесно концентриране, по-дълго задържане на вниманието и способност да следват правилата.

В рамките на годината, в която е проведено изследването, невролози са измерили и промените в детския мозък, използвайки функционален магнитен резонанс. Те са изследвали частта от мозъка, отговаряща за задържане на вниманието. При децата от първата група е установена по-голяма активност в тази област на мозъка, което дава основание на учените да заключат, че новите условия, в които се намират първокласниците, определено променят техния мозък.

Разбира се, тези данни съвсем не означават, че всички деца трябва да започнат училище по-рано. Редица изследвания досега са доказали, че практическите, интерактивни учебни среди оказват благоприятно влияние върху развитието на децата.

Но настоящото проучване хвърля нова светлина върху това, което се случва след първата година, прекарана в училище. То показва как формалното образование влияе върху развитието на когнитивните умения на децата. С други думи, околната среда играе много важна роля. Изследването също така ни дава по-ясна представа за чудесните неща, които се случват в детския мозък във възрастовия период от 5 до 7 години.

Специалистите съветват да не се прибързва с решението дали да запишете по-рано детето си в първи клас или да отложите с една година. Обмислете внимателно и ако е невъзможно да решите сами, потърсете консултация от психолог.

Опитните експерти имат успешни методи за диагностика на физическата готовност на детето за училище, които може да използвате и сами. Например: Ако предните му млечни зъбки вече са паднали, значи то е готово. Защо? Защото млечните зъби при децата падат веднага, след като кората на главния мозък е формирана напълно! Именно тя отговаря за степента на готовност на детето за обучение: вниманието, паметта и мисленето.

Изследвания на психолози показват, че левичарите и амбидекстерите (тези, които еднакво добре ползват и лявата, и дясната ръка) съзряват малко по-късно от останалите. 

Разбира се, имайте предвид и още нещо важно, дори най-подготвеното дете за училище дете, може да се сблъска с непреодолими за възрастта му препятствия. Психическото напрежение в училище може да се изрази в главоболие, повръщане и дори нощно напикаване. Затова на първо време майката трябва да прави всичко възможно, за да повдигне настроението на своя първокласник. 

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today, po-zdravidnes.com
Снимка: giasumyduc.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниПсихологияСоциални грижиИсторияСнимкиЛюбопитноОбразованиеНормативни актовеАнкети