Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Топ 10 лесни начина да облекчите учебния стрес

Топ 10 лесни начина да облекчите учебния стрес

Топ 10 лесни начина да облекчите учебния стрес  - изображение
Повечето ученици/студенти изпитват значителен стрес, но с всички дейности и отговорности, които изпълват графика им, е трудно да се намери време да се разсеят от него. Затова съставихме следния списък с начини за справяне със стреса, които са най-подходящи за учащите: сравнително лесни, бързи и подходящи за претовареното ежедневие. Те ще ви помогнат да сте ефективни и да се наслаждавате на процеса, развивайки уменията и способностите си.

Бърза дрямка

Проучванията показват, че 20 минути следобеден сън осигурява повече почивка, отколкото 20 минути допълнителен сън сутрин (въпреки че последните два часа от сутрешния сън имат особени ползи).

Съществува твърдение, че телата ни са естествено пригодени за следобеден сън, защото повечето от нас се чувстват по-уморени около 8 часа след събуждането си.

Използвайте визуализация за облекчаване на стреса

Техниките за визуализация са лесни, ефективни и могат да повишат успеваемостта  в училище/университета. Те могат да помогнат да се успокоите, да се откъснете от това, което ви тревожи, и да изключите стресовата реакция. Можете също така да използвате визуализации, за да се подготвите за презентации и да постигнете по-висока оценка на тестовете, като си представите как всичко минава точно както бихте искали.

Физически упражнения

Един от най-здравословните начини да изпуснете парата е да правите упражнения редовно. Студентите/учениците могат лесно да вместят физическа активност в графика си, като правят йога сутрин, ходят пеша или се придвижват с колело. Започнете сега и поддържайте редовна тренировъчна практика през целия си живот, защото това може не само да го удължи, но  и да увеличи насладата от него.

Дихателни упражнения

Когато тялото ви изпитва стресова реакция, често не мислите толкова ясно, колкото обикновено. Един бърз начин да се успокоите е да практикувате дихателни упражнения. Те могат да се правят практически навсякъде, облекчават стреса за минути и са особено ефективни за намаляване на безпокойството преди или дори по време на тест, или други периоди, в които сте особено напрегнати.

ПМР

Друго чудесно средство за облекчаване на стреса, което може да се използва както преди тест, преди лягане (за да се подготвите за сън), или когато стресът ви "напрегне" физически, е нещо, наречено прогресивно мускулна релаксация или ПМР. Тази техника включва стягане и отпускане на всички мускули, докато тялото се освободи напълно. С практиката можете да се научите да освобождавате стрес от тялото си за секунди. Научете повече за ПМР.

Музика

Удобен метод за облекчаване на стреса, който също демонстрира много когнитивни предимства, е музиката. Чрез нея можете да успокоите или стимулирате ума си. Студентите/учениците могат да се възползват от предимствата на класическата музика по време на учене, оптимистична музика, когато желаят да се "събудят" ментално или да релаксират с помощта на любимите си бавни мелодии.

Бъдете организирани

Факт е, че бъркотията причинява стрес, може да намали производителността и дори да ви струва пари! Много студенти живеят в безредие и дори имат затрупани кътчета в квартирата си, а това може да има отрицателни последици за успеха им. Един от начините да се намали количеството на стреса, което изпитвате като студент, е да поддържате минималистично, успокояващо място за учене, без бъркотия и неща наоколо, които да отвличат вниманието ви. Усилието си заслужава!

Хранете се правилно

Може да не го осъзнавате, но диетата ви може или да увеличи мозъчната ви енергия, или да я понижи! Здравословното хранене обикновено не се смята за техника за управление на стреса или за средство, спомагащо учебния процес, но то всъщност може да служи и за двете.

Самохипноза

Самохипнозата може да бъде ефективен инструмент за управление на стреса, повишаване на производителността и енергията. С нейна помощ можете да освободите напрежението от тялото си, стреса от ума си и да засадите семената на успеха във вашия подсъзнателен ум със силата на автосугестията.

Позитивно мислене и убеждения

Знаете ли, че оптимистите всъщност наистина срещат по-добри обстоятелства? Дали това не се дължи на факта, че начинът им на мислене спомага за създаването по-добри обстоятелства в живота им? Точно така! Навикът да мислим оптимистично и позитивно може да ни осигури по-добро здраве, по-добри взаимоотношения и да, по-добри оценки. Научете се как да тренирате мозъка си да обработва информацията по позитивен начин и това ще се отрази чудесно на учебния процес.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: stressless2015.wordpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниСоциални грижиЛайфстайлОбразованиеИнтервютаЛюбопитноИсторияАлт. медицинаСнимкиНормативни актовеАнкетиЗдравни съветиХранене при...СпортБотаникаЛеченияТестове