Начало Психология Поведенческа психология Патология Кетаминът: нов подход в лечението на депресия – Част 1

Кетаминът: нов подход в лечението на депресия – Част 1

Кетаминът: нов подход в лечението на депресия – Част 1 - изображение

Откакто Корсен и Домино (Corssen & Domino) за първи път съобщават за клиничната употреба на кетамина преди близо половин век, броят на клиничните и лабораторни проучвания се увеличава стремглаво. Все повече и повече учени се опитват да установят кои са специфичните механизми на действие и най-подходящите за лечение свойства на енигматичния медицински продукт. Въпреки че в миналото се е злоупотребявало с кетамина поради халюциногенните му и успокояващи ефекти, днес лекарството успява да се установи като евентуално решение за хората, страдащи от резистентна към лечение депресия.

Трябва да се отбележи, че кетаминът не е одобрен от "Агенцията за контрол на храните и лекарствата" в САЩ като форма на лечение за депресия, но много практикуващи специалисти там изписват медицинския продукт както за депресивни състояния, така и за хронична болка. Въпреки това въпросите относно ефективността и безопасността на лекарството остават без задоволителен отговор.

Защо има нужда от ново лекарство за депресия?

Осем процента от американците страдат от депресия – афективно разстройство, което значително понижава качеството на живот и понякога води до фатален край. При хората с хроничното разстройство съществува повишен риск от самоубийство – при тях вероятността да сложат край на живота си се увеличава с над 20 пъти. Психотерапията и антидепресантите често спомагат за облекчаване на симптомите, но в някои случаи индивидите с диагноза намират тези лечения за недостатъчни.

Именно тук идва ред на кетамина. Според психиатъра и изследовател д-р Карлос Зарате Младши, който работи като ръководител на отдела по "Терапевтика и Патофизиология" към "Националния институт по психично здраве" в САЩ, около 50% от страдащите от резистентна към лечение депресия се повлияват успешно от кетаминовата терапия.

Един от най-големите плюсове на медицинския продукт е бързото действие върху организма. Според един анализ на 10 отделни проучвания, публикуван в научния журнал The American Journal of Psychiatry през 2017 г. и проведен от екип изследователи*, кетаминът спомага за справянето със суицидни мисли дори в рамките на един ден, въпреки че положителният ефект е краткотраен. В сравнение с бързото действие на кетамина стандартните антидепресанти обикновено започват да оказват влияние върху симптомите на депресия едва след няколко седмици.

Кетаминът не засяга едни и същи мозъчни дейности като повечето антидепресантите, по-точно флуоксетин, венлафаксин и сертралин. Вместо това той блокира рецепторите, наречени N-метил D-аспарагинова киселина (N-methyl-D-aspartate; NMDA). Все още не е напълно ясна причината, поради която механизмите на действие на кетамина противодействат на депресията при някои индивиди.

"Голяма част от това, което ни е известно, се базира на резултатите от изследвания с гризачи. При хората се наблюдават вероятно редица други фактори, които допринасят за специфичната реакция към кетамина" – обяснява професорът по психиатрия д-р Джерард Санакора, който ръководи изследователската програма за депресия към Йейлския университет в Ню Хейвън, Кънектикът.

Мнението на професионалистите, прилагащи новия подход за лечението на депресия

Психиатърът д-р Стивън Лъвин е един от поддръжниците на кетаминовата терапия. Той е начело на 9 частни центъра, носещи името Actify Neurotherapies, в които пациентите могат да получат новото лечение за депресия. Психиатърът твърди, че повече от 3,000 пациенти са опитали иновативния подход, за да преодолеят депресивните симптоми от 2011 г. насам. В глобален план д-р Лъвин смята, че между 10,000 и 15,000 души са лекувани с кетамин до този момент. Според директора на Actify Neurotherapies кетаминът е отлично лекарствено средство за симптомите на депресия. Защо обаче някой с афективното разстройство би предпочел кетамина пред другите стандартни антидепресанти?

"В момента наблюдаваме криза и традиционните лекарства за депресия не са много ефективни. Често предписваните антидепресанти рядко действат бързо – обикновено трябват седмици или месеци преди пациентът да изпита някакво облекчение от инвалидиращите симптоми на депресията. Антидепресантите също така могат да предизвикат гадене, сънливост или безсъние и констипация. Допълнително, покачването на теглото – което е свързано с най-често предписваните антидепресанти – не е един от страничните ефекти на кетамина" – пояснява д-р Лъвин.

Психиатърът добавя, че бързодействащият характер на лекарството е един от най-важните му аспекти.

Изследователската дейност обаче все още се намира в ранните си етапи за разлика от клиничната употреба, която се разпространява бързо и всеобхватно. Все още учените знаят относително малко за дълготрайните ефекти от кетамина върху мозъка, както и какво е безопасното количество, което трябва да се приема. Необходими са още проучвания, за да се установи каква е идеалната доза за единичен прием.

Психиатърът д-р Катрин Кълън от Университета в Минесота провежда изследване, с което цели да разбере какво влияние оказва венозното вливане на кетамин на тийнейджъри с резистентна към лечение депресия. Самото планиране на експеримента представя множество предизвикателства, защото все още няма достатъчно информация относно най-добрите начини за употребата на кетамин.

"Какъв е правилният график за дозиране на лекарството?" и "Колко лечения трябва да се проведат?" са само някои от въпросите, които д-р Кълън, доцент и ръководител на департамента по детска и юношеска психиатрия, си задава.

В своето сравнително малко изследване, което тя публикува през 2018 г. в научния журнал Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology заедно с колегите си**, тринайсет тийнейджъри получават кетамин чрез интравенозна инфузия в продължение на повече от 2 седмици. Петима от участниците съобщават за значително подобряване на състоянието поне временно. Самото изследване обаче повдига нови въпроси. Как се чувстват тийнейджърите след време? Има ли дълготрайни негативни последици от лечението? Каква е ефикасността на медицинския продукт, сравнена със стандартните антидепресанти? Според д-р Кълън все още не може да се намерят адекватни отговори на тези запитвания, тъй като липсват висококачествени дългосрочни проучвания.

Обещанията за големия потенциал на кетамина са довели до масовата му употреба от лекарите, които го предписват на хора с резистентна към лечение депресия. През последните няколко години клиники, предлагащи интравенозна инфузия на кетамин, са се появили из САЩ, включително в медицински центрове в Йейлския университет и Калифорнийския университет в Сан Диего.

Както споменахме по-рано, кетаминът все още не е признат като официална терапия за симптомите на депресия, няма достоверни данни за броя на клиниките, които предлагат това лечение, и няма установен стандарт за прилагане на медицинския продукт. В много от тези клиники няма на разположение психиатър или друг специалист по психично здраве.

В какво точно се състои лечението?

Вместо да бъде препоръчван като основно лечение, д-р Лъвин пояснява, че кетаминът се предписва, когато антидепресантите не дават желания резултат. Обикновено лекарството се поставя чрез интравенозна инфузия в ръката, а ефектите траят от няколко дни до няколко седмици.

"В общи линии то се прилага в разредяваща последователност, спрямо която пациентите получават три инфузии през първата седмица, две през втората, по една през следващите три седмици, като след това продължават с приблизително веднъж на месец" – посочва д-р Лъвин.

Психиатърът добавя, че кетаминът се използва и в случаи на биполярно разстройство, но не се препоръчва на пациенти с активна психоза, мания или налично сърдечно заболяване. Д-р Лъвин разяснява, че лечението не се прилага и на деца.

Разберете какви са страничните ефекти на кетамина и какви са бъдещите насоки за развитие във втора част на статията!

*Samuel T. Wilkinson, Elizabeth D. Ballard, Michael H. Bloch, Sanjay J. Mathew, James W. Murrough, Adriana Feder, Peter Sos, Gang Wang, Carlos A. Zarate Jr. & Gerard Sanacora

**Kathryn R. Cullen, Palistha Amatya, Mark G. Roback, Christina Sophia Albott, Melinda Westlund Schreiner, Yanan Ren, Lynn E. Eberly, Patricia Carstedt, Ali Samikoglu, Meredith Gunlicks-Stoessel, Kristina Reigstad, Nathan Horek, Susannah Tye, Kelvin O. Lim & Bonnie Klimes-Dougan

Редактор: Нора Маркова
Източник: psycom.net; webmd.com; ncbi.nlm.nih.gov; insights.ovid.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛеченияНовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...СнимкиАлт. медицинаСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника