Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Няколко лесни стъпки, с които да се превърнем в истински интернет трол

Няколко лесни стъпки, с които да се превърнем в истински интернет трол

Няколко лесни стъпки, с които да се превърнем в истински интернет трол - изображение

Интернет троловете понякога създават впечатление, че са някакви майстори на черните изкуства, поставящи прецизно формулиран коментар, който има за цел да разгневи добронамерените онлайн наблюдатели, като в същото време унищожава всякакви шансове за провеждане на нормален диалог по въпроса. Единствената утеха, която човек може да намери, е, че те не са много на брой. Повечето хора в мрежата предполагат, че интернет троловете разпръскват нещастие целенасочено, защото те самите тънат в такова.

Оказва се, че всичко това може да е заблуда. Изследвания, проведени от Станфордския университет и Университета Корнел, установяват, че почти всеки, които използва интернет, рано или късно публикува един „тролски“ коментар, стига да се окаже в определени условия. „Обикновените потребители също пръскат негативни коментари, когато настроението и контекстът на разговора предизвикват подобно поведение“, обясняват изследователите в своето проучване.

Учените се гмуркат дълбоко в антисоциалното онлайн поведение, за да разберат по-добре какво отключва трола във всеки от нас. Изследването комбинира експеримент с 667 участници и 791 техни коментара, заедно с 16 мил. коментара в голям новинарски сайт. Това, което откриват, може да се използва като набор от сигнализации, които трябва да се взимат предвид в моментите на яростно писане в поленцето за коментари.

Лошо настроение

В изследването учените дават на половината участници лесен тест, състоящ се от 15 логически, математически и езикови задачи, а след това на другата половина изключително трудна версия на теста (средният резултат, който хората постигат е едва 2 т., от 15 възможни). После участниците трябва да прочетат кратка новина за Хилъри Клинтън и анонимно да дискутират темата под статията за нея. Хората, чийто ден е бил провален, в неуспешни опити да се справят с невъзможния тест, са 89% по-склонни да публикуват негативен коментар.

Следване на водача

Един от най-неприятните аспекти на „тролването“ е момента, в който хората започват да използват лични нападки, а всички сме забелязали, колко бързо се стига до там. Изследването потвърждава колко лесно се манипулират коментарите. Когато учените оставят негативен коментар в дискусионна тема, участниците показват 68% по-висока вероятност да последват тенденцията, която той създава. „Участниците може и да имат първоначално негативна реакция към четенето на някаква статия, но е малко вероятно да я изразят, поради влиянието на самоконтрола или средата“, но след като видите, че някой вече е отприщил гнева си, получавате мълчаливо разрешение да използвате неговия тон или дори да стигнете по-далеч.

Пропуснато е времето за сън

Никой не е весел, когато е изтощен, а оставането до късни доби може да влоши настроението на всекиго. Изследователите анализират 16,5 милиона публикации, направени в рамките на година, като 500 000 са означени като злонамерени или нарушаващи обществените норми. След пресяване на всички тези данни, установяват, че коментарите, написани между 23 и 5 ч. през нощта, са такива, които е по-вероятно да бъдат счетени за „тролски“ при анализ. Не е изненадващо и че повечето подобни мнения се изразяват в работни понеделници, а не през уикендите.

Нетърпеливото чакане за отговор

Ако бутонът за обновяване се натиска многократно, за да видите кой е отговорил на публикацията ви, то вероятността да се стигне до неприятна ескалация се увеличава. Хората, бързащи да отговарят (в рамките на 5 мин.) са по-склонни да напишат „тролски“ коментар от тези, които отлагат (повече от 10 мин.). Все още не е ясно дали изчакването охлажда страстите или просто хората, които изчакват, са по-малко склонни да избухват.

Оказва се, че „тролването“ не е характерно само за отделни личности, а е масова зараза, която може да хване всеки.

Повече за ужасното поведение в интернет може да прочетете ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: tonic.vice.com
Снимка: q985online.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноПсихологияНормативни актовеЛечения