Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Когато решиш, че си най-лошата майка, припомни си това

Когато решиш, че си най-лошата майка, припомни си това

Когато решиш, че си най-лошата майка, припомни си това - изображение

Да бъдеш мама! Няма как да се опише какво точно означава майчинството - няма дума нито за чувството, нито за самото преживяване. И може би точно защото е толкова неописуемо хубаво, е и точно толкова неописуемо трудно понякога (често, всеки ден, през минута дори).

Именно тези моменти, слабите майчини моменти, описва в своята последна статия Кимбърли Дзапата, създател на Sunshine Spoils Milk - блог, посветен на психичното здраве и майчинството.

Вижте нейното емоционално и окуражаващо обръщение към всички мами по света.

Мога да те чуя. Точно сега. Мога да чуя как се караш сама на себе си, как се обвиняваш, как се критикуваш, как изричаш тези до болка познати думи: "Аз съм ужасна майка, аз съм отвратителна майка. Аз съм лоша майка"…

Няма начин да не си права, нали? Защото днес ти изпусна нервите си и крещя на дъщеря си. Защото днес ти удари сина си. Защото днес волята ти не издържа и даде на детето си бонбони, една супена лъжица сирене пармезан, хот-дог и кетчуп за вечеря… Защото днес ти остави телевизора пуснат цял следобед, за да можеш да сготвиш или изчистиш, за да можеш да работиш или да поспиш, или за да можеш просто да запазиш здравия си разум и да се върнеш в кожата си. Остави телевизора пуснат, за да не чуе детето плача ти, за да не види сълзите ти.

Знам, ти си най-лошата майка…

Но също така знам, че ако действително си най-лошата майка, нямаше да ти пука. Нямаше да се притесняваш за неща като здравословно хранене, образование или забавление на детето във всяка една минута през деня. Нямаше да се притесняваш, че думите ти могат непоправимо да му навредят. Нямаше да плачеш в килера, докато детето ти играе в стаята си. Нямаше да позволиш на вината така да те обсеби, че да те измъчва и разпъва на кръст през по-голямата част от деня и нощта ти.

Нямаше да се извиняваш. Нямаше да изпитваш угризения.

Ако помислиш малко, но ако наистина помислиш, ще разбереш, че поведението ти и всички твои действия доказват, че ти си любяща и грижовна майка. Доказват, че се грижиш за детето си безрезервно и безкористно, доказват, че искаш най-доброто за него.

Действията ти доказват, че си добра майка.

Така че, когато отново се почувстваш зле, помисли за това. Когато свирепият глас на съмнение и омраза към себе си отново се надигне в теб, си припомни, че нито няколко анимационни филмчета, нито няколко бонбона в повече биха навредили на детето ти.

Ще има моменти, в които няма да си горда нито със себе си, нито с действията си, нито с начина, по който реагираш на трудностите, ще правиш грешки със сигурност, но всички ние правим и ще правим грешки. А може би грешките, които правиш, не са непременно нещо лошо. Може би са уроци, които ти помагат да растеш, които ще помогнат на детето ти да порасне, които ще направят връзката ви още по-дълбока и силна, които ще те направят още по-добра майка, по-добра съпруга, по-добра жена и приятелка.

Ти си достатъчна.

Всичко, което правиш, е достатъчно. И въпреки „провалите” и "неуспехите", ти си добра майка.

Ти си чудесна майка.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: scarymommy.com, sunshineandspoiledmilk.com
Снимка: youthtimes.com

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиНовиниИсторияЛюбопитноСпортХранене при...Анкети