Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите Социално и емоционално развитие на 18-годишния тийнейджър

Социално и емоционално развитие на 18-годишния тийнейджър

Социално и емоционално развитие на 18-годишния тийнейджър - изображение

Това е ключова година в живота на тийнейджърите и с не настъпват много промени. През нея те узряват социално и емоционално, докато свикнат с факта, че вече не са деца. Вълнуваща година, изпълнена със закани, планове и трепети, в която повечето родители доста се тревожат.

Търсенето на себе си като възрастен в бъдещето

Напълно нормално е 18-годишният да бъде идеалист, силно ентусиазиран за бъдещите си цели и възможности.
Това е годината, в която юношите (ако все още не са го направили) започват да осъзнават, че се превръщат във възрастни с всичките им права и отговорности. Те искат да разберат къде ще се впишат в днешния свят. Това е време за големи промени, които идват с много свобода и щастие, заедно с чувства на носталгия и опасения. Тъй като това е първата им година като пълноправни възрастни, тийнейджърите навлизат в нея като вихър. Повечето от тях полагат старание да бъдат по-стабилни, да проявят известна независимост и да докажат поне част от житейските умения, нужни на възрастните.
Пред тях стоят финалът на гимназиалното образование (който, дори подсъзнателно, се счита за край) и началото на живота като зрял пълноправен гражданин. Това е времето, в което се опитват внимателно да обмислят следващата си стъпка и са склонни да бъдат по-кооперативни, и да разбират другите. Да, това включва и техните родители!

Приятелската група губи силното си влияние

В социалната сфера 18-годишният най-често вече е имал интимни отношения. Дълго време е поддържал едно или две особено близки приятелства в училищна среда, но проблемът със социалния натиск, от страна на връстниците, намалява, тъй като юношата е по-способен да се утвърди като независима личност.
Докато в тази възраст се отдръпват от влиянието на приятелския натиск, те все пак се оказват силно повлияни от близките отношения с противоположния пол. Настъпва времето, в което се правят опити за обхващане на най-много променливи при преценка и се появява склонност да се правят осъзнати компромиси. А това е особено полезно за индивидуалното развитие, когато става дума за създаване на нови контакти и интимни взаимоотношения.
На този етап забелязването на другият пол започва да навлиза в аспекти, недостъпни до момента.

Бъдещето е тук за 18-годишния тийнейджър

Тийнейджърът, който вече си е поставил цели и е работил по уменията си за живот в училище, очаква да продължи все така успешно с бъдещите си планове. Повечето младежи в тази въсрат показват самочувствие и гордост в това, което вече са постигнали (като получаването на диплома от гимназията). Те са ентусиазирани за следващата стъпка по житейския си път и са склонни да го следват с идеалистична и енергична крачка.

Ако юношата не се справя с цялата картина и не успява да поеме отговорността да бъде възрастен, то това може да предизвика известно безпокойство.

Докато се наслаждават на независимостта, юношите в тази възраст осъзнават, че родителите имат опит и знаят от какво може би се нуждаят, за да успеят. Затова ще откриете, че 18-годишният тийнейджър ви задава въпроси и наистина слуша вашите отговори. Независимо дали взема предвид съветите ви или не, им обръща повече внимание. Родителите и част от учителите често се радват на времето, в което тийнейджърът започва да зачита мнението им.

Младежът, който е избрал след гимназията да влезе в света на труда, има възможност да се развива много бързо, тъй като се опитва да гледа по-реалистично на действителността, свързана с работния процес, разходите за независим живот и всички отговорности, които идват с него.
Това 18-годишно момче може да се ядосва за това, че животът е нечестен или да спечели известна гъвкавост чрез опита, който е добило, и да започне да прави по-добре издържани житейски избори.

Гордостта на семейството

Това е и период на гордост за близките. Мига, в който повечето семейства съзнават какво дете са отгледали в пълния му блясък, настъпва в този момент от развитието му. Най-често това е времето на най-много вълнения, около завършването на детския период, а заедно с тях и на най-дълбоко съзнаване, какъв е резултатът от осемнадесетте години възпитание. Дори да виждате някакви малки проблеми от прехода им към света на възрастните, е добре да се фокусирате върху техния успех и да се опитате да не ги натоварвате, с каквато и да е тъга, която може да ви мъчи. Споделянето на носталгични емоционални състояния може да предизвика усещане за вина в юношата.

Ако имате притеснения за развитието на юношата

Много родители и преподаватели на 18-годишни тийнейджъри се притесняват, че тяхното социално и емоционално развитие е прекалено бързо или бавно. Понякога възрастните забелязват предупредителни признаци за злоупотреба с алкохол и наркотични вещества, или емоционални и психични проблеми, защото юношеството е време на сътресения.
Важно е при всяко съмнение, че тийнейджърът употребява някакви опиати или има психически проблем, да се обърнете към специалист.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: propertytribes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноСпортСоциални грижиИнтервютаЗдравни съветиИсторияФизиология