Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Кой е часът от деня, в който мозъкът ни има спешна нужда от почивка

Кой е часът от деня, в който мозъкът ни има спешна нужда от почивка

Кой е часът от деня, в който мозъкът ни има спешна нужда от почивка - изображение

Знаете ли, че един от най-продуктивните и знаменити писатели Чарлз Дикенс е имал изключително кратък работен ден? Той пишел разкази, пиеси, откъси от романи и поеми, коментари на творби, писма и петиции от 9 сутринта до 14 часа следобед, когато тръгвал на разходка, за да даде почивка на ума си. По този начин той е успял да съхрани своята свръхпродуктивност и да създаде огромен брой произведения, които се четат и днес…

Разбира се, живеем в динамично време, в което е трудно да прилагаме навика на Дикенс и да спираме работа в 14 часа, но пък би било полезно да си вземаме почивка за кратка разходка именно по това време на деня и сега ще ви обясним защо.

През последните години няколко изследвания доказаха, че точно това е часът от работния ден, в който нашите енергийни нива падат най-ниско. По тази причина специалистите съветват в този час, ако имаме възможност, да станем от бюрото си и да се разходим за кратко.

Вижте какво казва по този въпрос и проф. Барбара Оукли от Университета на Оукланд, която е автор на книгата "Умът в цифри: Как да се сдобием с отлични умения по математика и точни науки":

„В 14 часа наистина е необходимо да си починем, ако направим това, след краткия отдих мозъкът ни ще заработи с пълна сила. Човешкият ум работи на две скорости - в едната той е фокусиран и ангажиран активно с извършването на задача или разрешаване на проблем. Другата скорост е така нареченото дифузно състояние, в което се явява аналитичното мислене, проблемите се отсяват, а решенията се избистрят.”

В психологията моментът на просмукване на проблема и зараждане на анализа и решението, се нарича "процес на инкубация". Тоест, лишим ли се от почивка, ние ще влезем изключително трудно във второто състояние, а именно то ще ни изведе до продуктивност. Уви, умът ни, за огромно съжаление, не може да работи едновременно на двете скорости. Когато е фокусиран, той просто блокира способността си да отсява. 

Точно това е причината почивката в 14 часа и изобщо почивката с разходка след тежък умствен труд, да е силно препоръчителна, а в повечето случаи и решаваща за поддържане на продуктивността.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: theguardian.com
Снимка: economia.uol.com.br

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлЛюбопитноХранене при...ФизиологияПатологияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт