Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да превърнете отрицателните мисли в положителни

Как да превърнете отрицателните мисли в положителни

Как да превърнете отрицателните мисли в положителни - изображение

Непрекъснатият цикъл от негативни и обсебващи мисли може да ни накара да се почувстваме така, сякаш сме потопени в черна дупка, в която не достига светлина, а ситуацията, в която се намираме, ни изглежда напълно безнадеждна. Следователно, да знаете как да превърнете отрицателните мисли в положителни, не е просто необходимост, а инструмент за оцеляване. Да се научим да правим това и да го прилагаме в ежедневието си, намалява чувството на безпокойство и ни позволява да продължим напред.

Научете се да трансформирате отрицателните мисли в положителни

Негативното емоционално състояние в крайна сметка се подхранва от негативните мисли, които произвежда. Това е нещо, което повечето от нас разбират, но невинаги го приемат. Причината за това е, че ние не си поставяме за цел да открием и следваме правилните стратегии, от които се нуждаем, за да се преборим правилно с тези вредни емоции.

Например, когато се приберем от работа, ние сме изтощени, изнервени, в лошо настроение. Поради дискомфорта, който чувстваме, предпочитаме да пренебрегваме тези емоции, вместо да стигнем до корена им. Добре е да осъзнаем, че черните дупки, в които потъваме, с времето ще стават все по-големи, ако не поемем контрол над негативните и натрапчиви мисли - ден след ден те ще променят вътрешния ни емоционален баланс.

Дискомфортът и разочарованието са идеалната среда за развитието на мисловни модели, водещи до цикъл от негативни и обсебващи мисли. Ако не се контролират, могат да доведат до сериозни проблеми като депресия или тревожни разстройства.

Идентифицирайте негативните мисли и ги приемайте без съпротива

През 2012 г. учени от Университета на Роуд Айлънд решават да открият как отрицателните мисли засягат всяка възрастова група. Резултатите от изследването им, публикувани в сп. "Psychology & Aging", показват, че няма никакво значение дали сме млади или стари – негативните и обсебващи мисли са еднакво болезнени за всяка възраст и са една от основните причини за много заболявания.

  • Първо, ключова стратегия за преобразуване на негативните мисли в позитивни е да се научим как да идентифицираме негативните диалози. В началото ще бъдете изненадани от това, колко много на брой са натрапчивите, отрицателни и ограничаващи мисли и колко огромно е влиянието им върху вас. Това, което ще ви помогне да откривате лесно вредните мисли, е дневник, в който записвате всичко, което ви се случва през деня, и емоциите, които са провокирали у вас конкретни ситуации. Това ще ви помогне да сте по-съзнателни и да следите емоционалното си състояние.
  • Не се крийте от негативните мисли и не ги блокирайте. Опитайте да ги приемете такива, каквито са. Когато се научите да идентифицирате и приемате негативните мисли, ще ви бъде много по-лесно да ги трансформирате.

Проверка, опровержение, отслабване

Каква е причината за негативната мисъл? Имам ли някакви доказателства, че това, което мисля, е вярно, и има ли реална опасност да се случи наистина? Необходимо е да осъзнаете, че мислите рядко отговарят на реалността. Умът може да ни заблуди и често ни подвежда – от страх или от остра необходимост да остане в комфортната си зона.

Проследявайте мислите си и търсете доказателства, които доказват или противоречат на всяка една от тях.

Реформирайте адекватно вашия начин на мислене

Предефинирането на мислите винаги намалява тяхната негативност. Важно е обаче да ги трансформирате правилно, а не да се фокусирате върху наивна и нереалистична позитивност. Вижте няколко примера:

  •  "Ще ме уволнят от работа."

Ако си вършете добре работата и всички са доволни от вас, каква е причината да превъртате в ума си тази мисъл? Потърсете доказателства за нейната истинност, а после – при нужда – преминете към вариант Б и си създайте спасителен сценарий, в случай че наистина изгубите работата си. Когато сте готови с него, се върнете отново в реалността, спокойно и съвестно вършейки задълженията си.

  •  "Вече не съм сигурна, че любимият ми ме обича толкова силно, колкото преди. "

Потърсете сериозни доказателства за тази мисъл, за да проверите доколко е реална, ако откриете убедителни причини за това убеждение, е добре да поговорите с партньора си и да изясните отношенията си. Разберете, че за да просъществуват добрите взаимоотношения, трябва да полагаме усилия и да бъдем ангажирани с благополучието на връзката си, негативното отношение само ще влоши нещата.

Умът може да стане отрицателен и разрушителен. Когато това се случи, няма нищо по-добро от това да отворим прозореца и да вдишаме свеж въздух, това ще ни помогне да се отпуснем и да намерим нова перспектива за нещата. Трябва да се научим да държим мислите си под контрол, вместо да ги оставяме да ни контролират.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: eslahaatpress.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияТестовеСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицина