Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Комуникацията през транзакционната аналитична теория

Комуникацията през транзакционната аналитична теория

Комуникацията през транзакционната аналитична теория - изображение
Всяка индикация (реч, жестове или други невербални знаци), която потвърждава присъствието на едно лице, се нарича транзакционен стимул. Всички транзакции се инициират чрез използване на транзакционен стимул. Когато двама души са изправени един срещу друг и приемникът реагира по начин, свързан с транзакционния стимул, този индивид е извършва транзакционен отговор. Ключът към успешната комуникация между един човек и друг обикновено се крие в идентифицирането на това кое его състояние (в говорителя) инициира транзакционния стимул и кое състояние на егото (в приемника) дава транзакционния отговор.

Поради типичната рационална и разумна природа на Възрастния (задължително виж Транзакционен анализ и его състояния), Ерик Бърн вярва, че най-лесните и най-прости транзакции възникват между Възрастен и Възрастен, но те могат да възникнат между всяко от трите его състояния (Възрастен, Дете, Родител). При допълваща се транзакция отговорът на транзакцията от приемника е насочен към изпращащото състояние на егото в говорещия. Например, ако Възрастен в говорителя изпрати транзакционен стимул на Детето в приемника, тогава транзакцията ще бъде допълваща, ако Детето в приемника изпрати транзакционния отговор на Възрастния в говорителя. Според Бърн комуникацията ще продължи, ако транзакциите останат допълващи се.

Кръстосаната транзакция възниква, когато състояние на егото, което не е получило транзакционен стимул, изпраща транзакционен отговор. Кръстосаните транзакции могат да доведат до разриви в комуникацията, които понякога могат да бъдат последвани от конфликти. Например, Възрастният в дадено лице може да изпрати транзакционен стимул на Възрастния в отсрещния, питайки го: "Виждал ли си палтото ми?" А Детето във втория индивид може вместо това да изпрати транзакционния отговор на Родителя в първия като му отговори: "Винаги ме обвиняваш за всичко!"

Комуникацията е не просто важен аспект на ежедневието, но също така се смята за неразделна част от това да бъдеш човешко същество. Дори новородените проявяват необходимостта да бъдат признати и забелязани. Изследванията, проведени от Рене Шпиц, показват, че бебетата, които са били по-малко гушкани, държани и докосвани, са по-склонни да изпитват физически и емоционални проблеми. Бърн описва тази вродена нужда от социално признание като глад, определяйки фундаменталната единица на социално действие или признаване като погалване.

Докато погалванията могат да са положителни или отрицателни, Бърн теоретизира, че е по-добре да получим отрицателно погалване, отколкото никакво такова. Когато един човек покани друг на среща, например, и получи директен отказ, това лице може да намери отказа за по-малко вреден, отколкото пълната липса на потвърждение.

Транзакционният анализ в терапията

Целта на транзакционния анализ е да помогне на индивида в терапията да натрупа и запази автономност чрез укрепване на Възрастния у себе си. Обикновено индивидът и терапевтът сключват договор, който очертава желания резултат в терапията. Това може да допринесе за това лицето, посещаващо терапията, да поеме лична отговорност за събития, които се случват по време на лечението. Като цяло индивидът става по-способен да разчита на своя Възрастен в идентифицирането и изследването на различни мисли, поведения и емоции, които биха могли да възпрепятстват способността за процъфтяване.

Атмосферата, която поддържа транзакционния анализ, е тази на удобство, сигурност и уважение. Когато се създава позитивна връзка между терапевта и лицето, търсещо лечение, това често дава модел за последващи взаимоотношения извън арената на терапията. Анализаторите, които практикуват тази форма на лечение, обикновено използват широка гама от инструменти, взаимствани от много дисциплини, включително психодинамична, когнитивно-поведенческа и релационна терапии.

За кого транзакционният анализ може да бъде от полза?

Транзакционният анализ често се прилага в областта на медицината, комуникациите, образованието и бизнес управлението, както и терапията. Тази техника привлича родители, професионалисти, социални работници и други, които се стремят да постигнат максимално личностно развитие. Транзакционният анализ се счита за един ефективен метод за укрепване на взаимоотношенията със себе си и с другите.

Проучванията показват, че транзакционният анализ, често използван от консултанти и лекари за справяне с проблемите, пред които лицето е изправено, може да бъде ефективен инструмент при лечението на емоционални затруднения и такива във взаимоотношенията, възникнали в резултат на хронични здравословни проблеми.

Транзакционният анализ се използва широко в образователните среди и този метод може да служи като средство, чрез което принципите и философията на образованието да бъдат включени в ежедневието на учениците. Този вид терапия може да се прилага на деца и възрастни, независимо от социалните обстоятелства.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: goodtherapy.org

Снимка: quillgroup.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияНовиниЛюбопитноСпециалистиОрганизацииИнтервютаЛеченияИсторияСнимкиКлинични пътекиСпортЗаведенияНормативни актовеАлт. медицина