Начало Психология Социална психология Групова динамика Ксенофобия: определение, рискови фактори и превенция

Ксенофобия: определение, рискови фактори и превенция

Ксенофобия: определение, рискови фактори и превенция - изображение

Ксенофобия звучи като силна дума. Когато медиите я използват, те обикновено я отнасят до сериозни случаи на сравнително организирани групи от хора, извършили престъпление срещу лице с различен етнос или националност. Но това не е всичко, до което се отнася ксенофобията.

Рядко говорим за някои ситуации, които се случват ежедневно по цял свят. Рядко говорим за малките мисли и идеи, които минават през съзнанието на много хора. Например, дали е ксенофобско да мислим, че някой е лош работник въз основа на произхода му? Нека помислим върху това.

Нашата истинска националност е човечеството.

Какво представлява ксенофобията?

Ксенофобията не е просто физическа агресия към някого поради неговата националност — въпреки че това е крайна форма на ксенофобия, която очевидно може да причини много вреди, както на жертвата, така и на обществото като цяло. В действителност, тя е много повече от това.

В основата на ксенофобията е социалното изключване на дадено лице въз основа на неговия произход, който обикновено е различен от този на агресора. Изключването може да бъде под формата на директно поведение, например човек с определен цвят на кожата да не бъде приет на работа.

Но включва също нагласи и убеждения, които водят до стереотипи и обобщения за други хора, като например вярването, че определена националност е по-стисната, или хората от дадена националност обичат да създават проблеми. Истината е, че дори и да не упражняваме насилие, ние въпреки това можем да изразяваме ксенофобия чрез нашите мисли и поведение на страх и отхвърляне.

"Никой не се ражда, мразейки другия поради цвета на кожата му или неговия произход или религия". — Нелсън Мандела

Какви рискови фактори водят до ксенофобия?

Ако сме наистина развито общество, защо ксенофобията е толкова разпространена? Настоящото състояние на несигурност, на което сме подложени, е един фактор, който допринася за ксенофобията. Да вземем например терористични нападения. Когато има общ фактор, който свързва тези атаки, това създава ксенофобия срещу определена националност.

Тези събития ни поставят в позицията да сме постоянно нащрек — тревожни и уплашени — подготвени за "борба или полет". Състоянието на постоянно безпокойство ни кара да търсим някой, който да обвиним за онова, което чувстваме. И кого виним? Хора, които са различни от нас.

Склонни сме да се дистанцираме от тези хора, независимо дали това означава да изолираме тях или себе си. Липсата на директен контакт с други култури прави невъзможно да оспорим и по този начин разрушим неоснователните идеи, че те са опасни. Следователно, дистанцията е друг важен рисков фактор за развитието на ксенофобията.

Как можем да предотвратим ксенофобията?

Първата стъпка към предотвратяване на ксенофобията е да общуваме с хора от други страни и да се потапяме и в други култури. Това ще ни помогне да сме съпричастни с тях и да разберем, че те не са толкова различни от нас и че (разбира се) повечето от тях не са потенциални терористи, които искат да унищожат живота ни. Това ще ни направи и по-чувствителни към техните истории и предизвикателствата, пред които са изправени като общност.

Ние често не мислим за това, какво е чувството някой да напусне страната си и да заложи целия си предишен живот. Всеки, който се чувства добре в родната си страна, вероятно няма да се впусне в такова трудно начинание, жертвайки семейството си за приключение, което е по-скоро опасно, отколкото вълнуващо.

За да се предотврати ксенофобията, правителствените институции трябва да прилагат наистина ефективни асимилационни програми. Програми, в които гражданите наистина да могат да опознаят хората, които идват от други страни; а професионалистите да посредничат за всякакви конфликти, които могат да възникнат.

И накрая, важно е да разпространяваме верните послания, които ни се дават за хората от различни националности, без скритата манипулация, която поражда страх и омраза.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: dailylady.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноИнтервютаНаправления в медицинатаИстория