Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Какви фактори водят до агресия

Какви фактори водят до агресия

Какви фактори водят до агресия - изображение
В психологията терминът "агресия" се отнася до поведения, които могат да доведат както до физическо, така и до психическо увреждане на вас самите, другите или на обектите в околната среда. Този тип социално взаимодействие се съсредоточава върху увреждането на друго лице физически или психически.

Форми на агресия

Агресията може да приеме различни форми:

 • физическа
 • словесна
 • психическа
 • емоционална

Макар често да мислим за нея в чисто физически форми, като например удряне или бутане, психологическата агресия може да е изключително вредна.

Сплашването или вербалното заблуждаване са примери за словесна, психическа и емоционална агресия.

Целите на агресията

Тя може да служи и за различни цели:

 • Да изрази гняв или враждебност
 • Да се утвърди господство
 • За смущаване или заплашване
 • За постигане на цел
 • За израз на притежание
 • Отговор на страх
 • Реакция на болка
 • За конкуренция с другите

Видове агресия

Психолозите разграничават два вида:

1. Импулсивна агресия

Импулсивната агресия, позната също като афективна агресия, се характеризира със силни емоции, обикновено гняв. Тя не е планирана и често се случва в състояние на афект. Когато някой ви засече в трафика и вие започнете да му крещите, вие изпитвате импулсивна агресия.

2. Инструментална агресия

Инструменталната агресия, позната също като хищнически агресия, се характеризира с поведение, което има за цел да постигне по-голяма цел.

Тя често се планира внимателно и обикновено съществува като средство за крайна цел. Нараняването на някого в грабеж е пример за този вид агресия. Целта на агресорите е да получат пари, а нанесената вреда е средство за постигане на тази цел.

Фактори, които могат да повлияят на агресията

Изследователите предполагат, че лицата, които проявяват афективна агресия, дефинирана като непланирана и неконтролирана агресия, често са с по-нисък коефициент на интелигентност от тези, които демонстрират хищническа агресия. Последната се дефинира като контролирана, планирана и целенасочена.

Редица фактори могат да повлияят върху изразяването на агресията като биологичните такива. Мъжете са по-склонни да проявяват физическа агресия от жените. Изследователите откриват, че жените са по-малко склонни да проявяват физическа агресия, но те по-често използват нефизически форми като вербална, релационна агресия и социално отхвърляне.

Факторите на средата също играят роля, например условията на отглеждане. Децата, които са свидетели на различни форми на агресия, е по-вероятно да вярват, че такова насилие и враждебност са социално приемливи. Известният експеримент на Бандура за куклата Бобо показа, че наблюдението може също да играе роля в начина, по който се заучава агресията. В експеримента децата, които са гледали видеоклип, на който възрастен проявява агресия към куклата, тенденциозно имитират тези действия, когато им се отдаде възможност.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywell.com

Снимка: humannhealth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЗдравни съветиТестовеВидеоСоциални грижиАнкетиЛюбопитноЛайфстайлИнтервютаСнимки