Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Кучето: Истинска терапия за своите стопани

Кучето: Истинска терапия за своите стопани

Кучето: Истинска терапия за своите стопани - изображение

В изследване, продължило 1 година, учени са наблюдавали физическото и психическото състояние на 643 деца на възраст 6-7 години и са открили, че в дома на тези малчугани, където е отглеждано куче, нивото на стрес и тревожност било много по-ниско в сравнение с останалите. Тези нови данни съвсем не са първите доказателства за благоприятния ефект, който четириногите оказват върху благосъстоянието на хората.

Още през 70-те години на миналия век медицинския работник Илейн Смит създава програма за използването на кучета за терапия. Тя забелязва колко добре се чувстват пациентите след посещенията на определен свещеник и неговия спътник - куче от породата голдън ретрийвър. Днес тази терапия се използва в целия свят при различни здравословни проблеми.

Целта на програмата е да подпомогне оздравителния процес, да осигури комфорт и емоционално спокойствие на пациентите. С голям успех се използва при хора с посттравматично стресово разстройство, подложени на химиотерапия, със сърдечни проблеми, претърпели инсулт, с депресия, тревожност, емоционални проблеми. Любопитен факт е, че в университета в Маями например кучета присъстват на сесиите, за да намалят тревожността сред студентите.

Комуникацията с домашните любимци засилва производството на окситоцин - хормонът, който се произвежда, когато майка прегръща своето дете или когато целуваме любимия човек. В същото време се намалява нивото на кортизола – хормона на стреса.

Ето какви чудеса правят още домашните любимци, и по-конкретно кучетата, за своите стопани:

Те ни карат да се чувстваме свързани

Изследвания са установили, че кучетата подобряват способността ни да изграждаме пълноценни взаимоотношения. Това е много важно умение, защото социалната свързаност е един от ключовете за щастие.

Те ни предпазват от изолация

Задължителните разходки сутрин и вечер са ефикасна защита от желанието да останете затворени вкъщи през целия ден, когато сте тъжни или нямате желание да се срещате с никого. Разходката навън разведрява и ни помага да погледнем с по-светъл поглед на проблемите си, докато изолацията би задълбочила чувствата на тъга или депресия. 

Те повишават нивото на хормона на любовта - окситоцин

„Изследвания са доказали, че грижите за куче засилват производството на окситоцин, хормонът на любовта, който играе съществена роля в изграждането на доверие и връзката между майка и дете", казва терапевтът Мередит Щраус. Освобождаването на окситоцин е важна част за изграждането на силната връзка между хората и кучетата, истинското чувство на безусловна любов влияе благоприятно на хората, страдащи от тревожност, депресия, посттравматичен стрес.

... но и на ендорфините!

"Още когато видите кучето си, вашият мозък освобождава ендорфини, за които е известно, че са естествени антидепресанти", казва още Щраус.

Милването на куче намалява стреса

Повтарящото се движение (като например милването на куче) има успокояващ ефект. То регулира дишането, което от своя страна може да помогне за понижаване на кръвното налягане и цялостно намаляване на стреса.

Грижите за домашното животно дават смисъл и цел

"Чувството, че сте отговорни за друго живо същество, придава смисъл и стойност на живота. Особено в трудни периоди, когато преживявате разочарование, предателство, раздяла, съществото, за което се грижите, може да бъде вашата най-важна, неоспорима причина да продължите напред”, казва още психотерапевтът Мередит Щраус.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: teenvogue.com, health.usnews.com
Снимка: akc.org

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияИсторияАнкетиВидеоСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина