Начало Психология Социална психология Аз Личностната черта, която прави хората щастливи

Личностната черта, която прави хората щастливи

Личностната черта, която прави хората щастливи - изображение

Хората с по-висок самоконтрол са по-щастливи, защото се стремят към по-възнаграждаващи цели, смятат изследователите.

Високият самоконтрол е свързан с по-позитивен живот, стремеж към потенциално възнаграждаващи ситуации и постигане на целите.

„Високото ниво на самоконтрол предполага по-малък риск от концентриране върху негативната страна на живота, което е предпоставка за по-лесно и бързо разрешаване на проблемите, но също и за по-малко страдание и други емоционални емоции, които спъват напредъка. В резултат на това можем да заключим, че по-високият самоконтрол означава повече щастие и висока удовлетвореност", обясняват авторите на изследването.

С други думи, хората, които по-често печелят битката с вътрешните си демони, са много по-целеустремени и спокойни натури, вземат далновидни решения и правят по-добродетелни избори, което в дългосрочен план ги прави по-щастливи. Хора, които не са обременени от постоянни вътрешни конфликти и негативно мислене, които гледат с оптимизъм към бъдещето, не се самосъжаляват и не живеят в миналото, не подчиняват живота си на зависимост или токсични връзки, са по-устойчиви в преследването на целите и стремежите си и много по-умели в създаването на стратегии за успех.

По-голямо щастие не е единствената полза от самоконтрола

Изследванията показват, че той се свързва с по-положителни резултати в живота, като по-високи академични постижения, по-добро здраве, повече междуличностни успехи и по-малко проблеми във взаимоотношенията. Като такъв, самоконтролът е обявен за еволюционна черта, осигуряваща адаптиране и оцеляване.

Резултатите идват от проучване, в което са участвали 545 души, отговаряли на въпроси, свързани със самоконтрола, нивото на щастие и начина, по който вземат важните решения в живота си.

"При хората с висок самоконтрол вероятността от конфликтни връзки, зависимости, пороци или други деструктивни поведения, е малка. Това ги превръща в силни и освободени личности, ориентирани към успеха и благополучието“, поясняват изследователите.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: smallbiztrends.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиИсторияТестовеЗдравни съветиЛюбопитноЛичностиНовиниСоциални грижи