Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 12 признака, че не сте поставили здравословни граници (и защо имате нужда от тях)

12 признака, че не сте поставили здравословни граници (и защо имате нужда от тях)

12 признака, че не сте поставили здравословни граници (и защо имате нужда от тях) - изображение

Личните граници са нормите, които решавате, че работят за вас, относно това как хората ви третират и могат да се държат в присъствието ви, както и какво могат да очакват от вас.

Те са извлечени от рамката на основните ви убеждения, перспектива, мнения и всичките ви ценности. Тези неща, на свой ред, са създадени от вашия житейски опит и социалната обстановка, в която сте отраснали.
Ако откриете, че концепцията за здрави граници е трудна за разбиране, помислете за други видове рамки. Линиите на имота ви, оградите, очертания, направени в пясъка… слагате ли подобни маркери, ограничаващи намесата на хората в личните ви дела?

Защо са ви нужни граници

Ако не установите ясни разграничения, вероятно постоянно ще зависите от милосърдието на другите. Това означава, че позволявате на околните да ви казват какво да мислите, как да действате и какво да чувствате. По този начин вие ставате склонни да хабите времето и енергията си, правейки това, което те искат от вас, а не, онова което вие желаете. В дългосрочен план това може да доведе до високи нива на неудовлетвореност и депресивност, защото се чувствате непълноценни и изгубени. Най-лошото е, че липсата на граници дава възможност на другите да ви сторят неща, които са дразнещи и дори вредни. Какви са 12-те знака, че не очертавате границите си достатъчно ефективно?

1. Връзките ви често са трудни и драматични

Колкото по-малко граници сте сложили, толкова повече знаци давате на другите, че не желаете да се грижите за себе си. Това ви оставя отворени и привлекателни за хора, които желаят да ви контролират. В някакъв момент това толкова ви омръзва, че тайничко манипулирате, тези които обичате. С други думи, вие непрекъснато сте зависими от отношения и приятелства, които не са равнопоставени спрямо отношението даване-вземане. Най-неприятният сценарии, произхождащ от липсата на граници, е затъване в отношения, изпълнени с умствено, емоционално, физическо или сексуално насилие и примирението с него.

2. Да взимате решения е истинско предизвикателство

Без усатновяване на здравословни граници може да започнете да изразходвате толкова много от важните за вас ресурси, правейки това, което другите искат, че да загубите чувство за себе си. Това означава, че често няма да знаете какво да правите или искате, а решенията ще идват изключително трудно, когато са взети самостоятелно.

3. Наистина много мразите, да оставяте други хора да се провалят

Тези, които не са поставили граници, са склонни да споделят чужди планове или да изпадат в дълбоко притеснение, че ще позволят друг да се провали, до такава степен, че просто казват „да“. Липсата на умението да отказвате може да ви изиграе доста сериозна и горчива шега.

4. Две думи — вина и тревожност

Ако граници липсват и никога не смеете да отказвате на околните, то ветроятно страдате от постоянна вина и страхове. Вероятно се чувствате отговорни, ако близките ви са нещастни. Много хора с подобни проблеми чувстват вина за най-малките неща, от това да вземат последното парче торта, през това да помолят колегите да са по-тихи или да попитат дали могат да седнат до непознат в автобуса.

5. Често сте уморени без никаква видима причина

Винаги правите това, което останалите желаят, а това означава, че не отделяте време за почивка, за да се справите (сякаш допълнително) със собствения си живот - това е изтощително. Никога не идентифицирате и не поставяте на първо място вашите собствени мечти и това съвсем реално може да предизвика усещане за умора, тъй като често води до леки депресивни състояния. Определянето на граници, от своя страна, понякога подпомага откриването на резерви от енергия.

6. Вашият радар е изключен, когато става дума за споделяне

Липсата на персонални граници може да доведе до споделянето на лични данни за живота ви с хора, които току-що срещате, като това ви отваря за манипулации и емоционални наранявания. Може да се случи и точно обратното с хората, които полагат усилия да се сближат истински, поради факта, че не знаете как да споделяте нуждите и желанията си. Всичко това може да доведе до проблеми с интимността.

Поставяне на лични граници

7. Постоянно се оказвате жертва на ситуацията

Не сте поставили граници и това ви затруднява, защото другите се възползват от това, както по очевидни, така и по най-фини начини, а понякога дори несъзнателно. Може би често се чувствате пренебрегвани и обвинявани на работа, у дома и в социалните си кръгове. Може би сте човека, за когото нещата никога не вървят добре.

8. Чувствате се мъничко раздразнен през цялото време

Ако често се усещате раздразнени от хората, нервни сте и дори малко „изключили“, това е следствие от факта, че вървите против собствените си ценности и желания. Това усещане често е подпомогнато от факта, че през повечето време се усещате притеснени, за чувствата на околните и таите вина за нещата, които тайно желаете.

9. Тайничко усещате, че околните не показват уважение към вас

Границите показват на околните инструкция, за това как очаквате да бъдете третирани и какво поведение ще позволите да влиза в живота ви. Ако не поставяте граници, хората няма да знаят как да действат около вас и ще се окажете в позиция на човек, които не усеща уважение. Другата страна на тази монета е, че липсата на ваши собствени граници намалява вероятността да разпознавате тези на другите и може несъзнателно да ги нарушавате.

10. Може просто да сте пасивно-агресивни

Ако опитате да казвате „не“, когато тайно ви се иска да кажете „да“, ще откриете, че впоследствие сте разстроени и безсилни. И това често води до опити за манипулиране на властовата позиция, която сте загубили, като накарате другия да се оплаква или дори го накажете мъничко. Може да обвинявате другите през цялото време, като така не се изправяте пред факта, че наистина не сте задали граници и сте човека, носещ отговорност за своя живот.

11. Често се чудите кой сте наистина

Дори ако не го осъзнавате, вероятно често правите това, което другите искат, вместо нещото, което вие желаете и основавате самооценката си на това, което останалите мислят за вас. Най-често това поведение е придобито от средата от ранна детска възраст и може да се задържи през целия живот на индивида, като не е необичайно, вследствие от него да се придобие непостоянно чувство за собствена идентичност. Това повишава вероятността да не сте наясно със стремежа в живота си или дори да сте опитвали неуспешно да си поставите някакви цели. Може да се стигне до криза на идентичността.

12. Тайният страх да бъдете отхвърлени и изоставени

Липсата на граници много често се проследява до детството, когато съзряващата личност възприема изпратеното от възрастните послание, че не трябва да прави това, което другите не искат да прави, за да не бъде отхвърлена и изоставена.

Като дете вниманието и любовта са необходими за личното израстване, така че тогава всеки урок работи ефективно, за тенденцията младата личност да не поставя граници и да прави това, което е й е било казано. Разбира се, в живота на възрастния, това може да доведе до несъзнателната вяра, че липсата на граници ще донесе истинска любов, а вместо това води до трудни взаимоотношения и самота.

Какво не са границите

Границите не са нещо, което ви прави нещастни. Толкова много хора се страхуват да поставят граници, страхувайки се, че хората няма да ги харесат и животът им ще бъде нещастен. А е вярно по-скоро обраното. Съществуването им, привлича хора, които са готови да ви уважават и искат добри неща за вас. Идеята не е да ограничават радостта ви, а да я защитят. Вашите връзки стават по-добри и всъщност се наслаждавате на нещата, които искате да правите, защото са плод на ценностната ви система. Границите не са непроменими. Колкото повече научавате за това кои сте и приемате личните уроци от живота, толкова повече се променяте. А с вас и вашите граници. Важно е да помните - те никога не са правилни или грешни, но е необходимо да са ясни, защото се основават на вашата ценностна система, като не е нужно да приличат на чуждите. Не е наложително да обяснявате или оправдавате границите си. Трябва само да ги начертаете. Ако някой не желае да се съобразява с тях или отказва да ги приеме, запитайте се дали имате нужда от този човек в живота си.

Не сте убедени, че сте положили ясни граници

Откъде знаете какви са границите ви? Не всеки осъзнава това. Ако сте поставени в позиция на зависимост може да нямате граници и да бъркате своите с това, което околните очакват от вас. Ако усещате несигурност по въпроса дали лимитите, които сте поставили, са ясни и здравословни, задайте си следните въпроси.

- Колко често се притеснявам за това, което другите хора мислят?

- Чувствам ли се виновен, че искам да върша нещата сам?

- Кога последно казах „не“ на някого?

- Кога последно казах „да" на нещо, което тайно не желаех да направя?

- Чувствам ли, че заслужавам уважение или трябва да го спечеля, като съм "приятен"?

- Какви са петте правила, за да бъдеш мой приятел?

- Какви са 10-те неща, за които най-много ми харесва да отделям от времето си?

- Какви са 10-те неща, които мразя?

- Позволявам ли си да изпитвам силни емоции? Когато мисля да кажа "не" на някого, чувствам ли уплах или ми е спокойно?

Помощ! Трябва да поставя здрави граници, какво да правя

Повечето хора, имащи проблем с границите, се борят с това да открият кои са и какво желаят. Това може да им остави усещане за разочарование и желание да определят своите бариери, но и невъзможност да определят какви да са.

Така че първата стъпка може да бъде да научите повече за себе си и да си отделите време и пространство, за да го направите (с други думи, наблюдавайте самооценката си и осъзнайте, че това ще е процес, а не достигане до бързи резултати). Чудесно начало може да бъде лагеруване и четене на книги за самопомощ, размисъл за основни убеждения, ценности и идентичност.

Може да се изкушите да се обърнете към други хора, които познавате и да поискате съветите им относно границите, които трябва да посатвите, но внимавайте с това. Ако до момента не сте имали граници, то околните са свикнали да се съобразявате с тяхното щастие и най-вероятно ще ви дадат съвет, който отново ще е насочен най-вече в тази посока.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: allrelationshipmatters.com.au; joydigitalmag.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлАнкетиТестовеИсторияЗдравни съветиЛичностиНовиниСоциални грижи