Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Лоша комуникация руши връзката ви — има решение

Лоша комуникация руши връзката ви — има решение

Лоша комуникация руши връзката ви — има решение - изображение

Комуникацията между мъж и жена в романтични отношения е деликатно нещо, защото всеки от нас има свой собствен начин на общуване - маниер, поддържан и усъвършенстван през времето. Очакваме значимият ни друг да види и разбере всички знаци, които му даваме — както словесни, така и невербални и да разбере прекрасно това, което казваме. За съжаление, хората не се раждат с наръчник инструкции. А колко по лесно би било да вървим с книжка, разясняваща начина ни на мислене!?

Обезкуражаващо ли ви се струва, че не успявате магически да четете ума на половинката? Цялото ограничение, което съзирате пред себе си прави вербалната комуникация един от най-значителните фактори за щастието и хармонията в успешния брак. Имайки предвид, че и общуването чрез думи крие своите тънкости, психолозите предлагат някои съвети, за да ви помогнат да комуникирате по-успешно.


Съвети за господата:

Ако се съмнявате — питайте

Ако смятате, че жена ви мълчаливо се сърди, то незабавно спрете това, което правите, любезно седнете до нея, прегърнете я (или поне я докоснете) и я попитайте какво мисли. Мълчанието на половинката може да означава много неща. Тя може да е потънала в разсъждения за проблем, с който се бори, може да е разочарована от майка си, може да е тъжна, заради загубата на приятел или да е ядосана на вас. Имайте предвид, че нейното мълчание не винаги означава, че сте в основата на проблема. Бъдете склонни да оставяте собствените си чувства настрана, да станете безкористни и да се фокусирате върху нея.

Преди всичко, слушайте

На първо място винаги трябва да стои внимателното слушане. След това, преди да започнете да предлагате всичките си идеи за "поправяне", си задайте въпроса "как мога да помогна?". Тя може да не иска нищо съществено - просто слушането. Не се оставяйте на усещането, че трябва самостоятелно да поправите всичко, за което ви говори. Понякога може да направите нещата по-леки за нея, като простичко покажете загриженост и отделите време за истинско слушане.

Постарайте се да потвърдите

Повечето мъже усещат кога техните половинки са разстроени. Вместо да игнорирате очевидното, надявайки се да избегнете конфронтацията, любезно попитате партнорката си какво я гнети, опитвайки да избегнете конфронтация. Кажете „съжалявам“ дори да не сте виновни. Подобни прости думички имат силата да спасяват бракове. Уверете се, че ги използвате достатъчно често, защото те са важни за жените.

Подобряване на комуникацията

Съвети за дамите:

Никога не казвайте „добре съм“, ако наистина не сте

Когато вашият съпруг отдели време да попита дали сте добре, той показва своята любов и загриженост. Не забравяйте да му дадете честен и сърдечен отговор, щом ви пита. Понякога жените мислят, че кажат ли „добре съм“, ще нагнетят напрежението, в половинката си. Че удължавайки времето за занимание с болезнения въпрос, ще „накажат“ нечувствителността му. В действителност, ако съпругът ви е отделил време да ви пита дали сте добре, то той е положил старание, заявил е любовта си и заслужава такава в замяна.

Ако искате нещо — питайте

Част от жените по някаква причина чувстват, че не може просто да решат и да поискат нещото, което желаят. Вместо това се осланят на намеци, очаквайки, че партньорът им „ще прочете мислите“ и ще знае точно как да реагира на настоятелните овъртания. Ако сте твърде уморена, за да приготвяте вечеря, кажете го. Не е нужно да обяснявате в детайли колко е бил тежък денят ви — това е просто информация и не съдържа същинското предложение да хапнете навън.

Не пренебрегвайте

Често напрежителното мълчание се използва от дамите, за да накажат половинките си, но това може да е много вредно за съпружеството. Стабилният брак е изграден върху способността на двойката да комуникира ефективно по между си. Ако единият или двамата престанат да общуват, отношението вече не може да се развива. Вместо да спирате комуникацията и да забиете клин в колелата на връзката си, използвайте способността да общувате, за да разрешите различията си и да укрепите брака. Комуникацията е сила. Думите сами по себе си са мощ. Ако сте мъдри, може да ги използвате, за да преодолеете всяко препятствие във връзката си.


Да се научите да комуникирате с половинката си не само ще укрепи отношенията, но и ще подпомогне способността ви да общувате с околните. Мъжете и жените се характеризират с изключително различни стилове на комуникация. Докато се учите да давате и получавате един от друг вие ще изградите връзка, стабилизирана от доверие и разбиране. Вместо да се опитвате да „прочетете мислите“ на другия, всъщност ще познаете нуждите си и ще подпомагате взаимно изпълнението им.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: familyshare.com
Снимки: .gottman.com; lifehack.org

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория