Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Два съвета, които ще ви помогнат да се свържете емоционално с другите

Два съвета, които ще ви помогнат да се свържете емоционално с другите

Два съвета, които ще ви помогнат да се свържете емоционално с другите - изображение

Междуличностните взаимоотношения обогатяват живота ни. Да се разбираме добре с другите, да се чувстваме значими и да имаме специални отношения с тях правят нашето съществуване смислено и полезно. За съжаление не сме родени с това умение. Добрата новина е, че можем да се научим да подхранваме връзките, които имаме с нашите близки. Всички ние можем да станем харизматични хора. Ако искате да подобрите този аспект от живота си, тази статия е за вас!

Свържете се емоционално с другите, като се упражнявате в активно слушане

Един от начините да се свържете емоционално с другите е да ги накарате да се чувстват чути. По време на разговор разсейването обикновено се конкурира с нашето внимание. Също така може да мислим за това, което да кажем в отговор на споделеното от събеседника ни. Случвало ви се е, нали?

Фокусирайте вниманието си върху човека, с когото разговаряте, и нещата, които той ви казва, това ще подхрани връзката ви с него. Ключът към усвояването на умението да слушаме е да се стремим да оставаме съсредоточени в настоящия момент. Понякога може да е трудно, но практикуването на техники като осъзната медитация ще улесни подобряването на това умение. Уто още няколко неща, които ще ви помогнат:

- Избягвайте да преценявате другия човек.

- Прекъсвайте, само когато това е абсолютно необходимо. Ако прекъснете събеседника си, той може да почувства, че не се интересувате от това, което казва. Когато се налага да прекъснете, правете го деликатно и не забравяйте да се извините.

- Вместо да давате съвети, просто слушайте. Често, когато даваме съвет, ние просто проектираме нашите собствени убеждения върху другия човек.

Променете езика на тялото си

Според учените езикът на тялото ни представлява 80% от комуникацията. Това означава, че усвояването на невербалната комуникация е един от най-добрите начини да се свържете емоционално с другите.

Обикновено не забелязваме движенията на тялото си, когато говорим. Нашето внимание е толкова фокусирано върху това, което казваме, че забравяме напълно за движенията на тялото си. Ето как да промените това:

- Отпуснете се. Ако изглеждате стресирани, събеседникът ви ще разбере, че се чувствате неудобно.

- Не кръстосвайте ръце, ако целта ви да подобрите връзката си със събеседника си, заемете поза, която показва, че ви е удобно и приятно.

- Поддържайте добър контакт с очите – те са най-изразителната част от нашите тела. Поддържането на добър контакт с очите е наистина важно, защото показва на другите, че се интересувате от тях.

- Повтаряйте движенията на събеседника – това е много полезна техника, която може да ви помогне да се свържете емоционално с другите. Състои се от имитиране на езика на тялото на човека срещу вас по фин начин. Това изпраща послание до мозъка му, че е в безопасност с вас и че може да ви вярва.

Тези два съвета ще ви помогнат не само да се свържете емоционално с другите, но и да усъвършенствате уменията си за разговор.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниФизиология