Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Кои са знаците, че сме в токсична връзка и как да излезем от нейния капан

Кои са знаците, че сме в токсична връзка и как да излезем от нейния капан

Кои са знаците, че сме в токсична връзка и как да излезем от нейния капан - изображение

Значителна част от самосъстраданието и полагането на грижи за самите нас (които често пренебрегваме) е да имаме здрави романтични взаимоотношения, изградени върху честност, уважение, доверие, безопасност и доброта. Понякога обаче се оказваме в токсични партньорства, без дори да го осъзнаваме.

Вижте кои са знаците, че сме в нездравословни отношения, обобщени от терапевта Мишел Кирулис и съветите й как да излезем от тях:

Какво е токсична връзка?

В една идеална връзка партньорите дават най-доброто от себе си, докато при токсичните взаимоотношения те провокират един в друг най-лошите си качества, дори тези, които не са подозирали, че притежават.

Токсична връзка е тази, в която хората дават приоритет на лоши отношения, които след това оказват влияние върху други области от живота им, включително емоционалното им състояние, приятелства, взаимоотношения с останалите членове на семейството, кариера и/или финансови въпроси. Здравите взаимоотношения включват чувство на комфорт, сигурност и партньорство, докато в токсичните връзки преобладават подозрението, несигурността и емоционалната нестабилност.

Кои са някои от признаците, че сте в токсични отношения?

Психолозите са идентифицирали няколко модела на токсичните взаимоотношения, сред които чувството за несигурност и липсата на доверие в партньора, липсата на съжаление и съответно – на извинение, след поредния скандал или обида, подозиране в лъжа или изневяра, напрегната атмосфера, съмнения относно съвместното бъдеще, заплахи за раздяла, която обаче дълго се отлага във времето.

Защо оставаме в такива взаимоотношения, дори когато осъзнаваме, че те ни вредят?

Дори ако партньорите си дадат почивка един от друг, те често възобновяват връзката си по различни причини, като най-честото оправдание е, че е по-разумно да са с този партньор, отколкото сами. След което токсичният цикъл започва отново, защото въпреки временната раздяла, наранените чувства все още не са излекувани, нито са преодолени останалите емоционални проблеми във връзката.

Кои са някои от митовете за токсичните взаимоотношения?

Най-големият мит за токсичните взаимоотношения е, че хората не могат да се измъкнат от токсичния цикъл. Казват неща като: "Знам, че той не е добър за мен, но аз го обичам и се познаваме толкова добре" или "Не съм щастлив с нея, но има ли гаранция, че с друга няма да ми е още по-зле?"

Хората се страхуват, че излизайки от своята нещастна връзка, тоест, от измамно комфортната си зона, те няма да успеят да се справят. Но всъщност изобщо не е така.

Как могат да си помогнат хората, които са в токсични взаимоотношения

Един от начините да се ориентирате във взаимоотношенията си е да помислите за причините, поради които сте с партньора си. Претеглете плюсовете и минусите, отговорете си честно как ви кара да се чувствате човекът, когото сте избрали за свой спътник в живота. Ако откриете, че го свързвате най-вече с неприятни ситуации, емоции и спомени, то вероятно сте в токсични отношения.

Разбира се, решението за раздяла е трудно, но това, което ще ви даде сили и смисъл да предприемете тази важна стъпка, е като се съсредоточите върху собственото си благополучие, но също и като си поставите за цел да опознаете емоциите си, а след това и да се научите да ги управлявате. Ако ви е трудно да направите това сами, потърсете подкрепа от опитен терапевт, който ще ви помогне да разберете емоциите и поведението си.

Бъдете сигурни, че с времето ще придобиете увереност и умения да правите избори, съобразени с вашето щастие и благополучие.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: psychcentral.com
Снимка: taringa.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиИсторияНовини